REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Dr. Constantin DINA, despre COVID: A CITIT cineva PROSPECTUL paracetamolului? Video

Dr. Constantin DINA, despre COVID: A CITIT cineva PROSPECTUL paracetamolului? Video

Replica API 24 aprilie 2021 | 00:45 4768

Dr. Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor (care s-a suspendat din funcția de şef al Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii pe o perioadă de un an), a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde, în cadrul unui interviu, au fost abordate teme de interes public. Controale în unitățile spitalicești, legislație, pandemia Covid, dar și multe altele – puteți urmări în materialul de mai jos.

S-a suspendat din funcția de şef al Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii

”După o discuție cu ministrul Nelu Tătaru, am luat decizia să mă duc alături de dânsul în Parlament și să încercăm să îmbunătățim legislația primară din domeniul sanitar. Există această posibilitate ca multe spitale să fie închise din cauza faptului că nu pot respecta toate condițiile igienico-sanitare impuse prin legislație. Acest aspect se datorează, în principiu, clădirilor vechi care există deja, se datorează faptului că nu toate unitățile sanitare au circuite sanitare așa cum sunt prevăzute în legislație și din acest motiv, unitățile sanitare au un plan de conformare, ele fiind obligate prin planul de conformare să aducă circuitele lor funcționale în acord cu legislația. Managerii de spitale își dau silința să respecte aceste reguli. Nu tot timpul planul de conformare se realizează până la sfârșitul anului, în continuare acesta este prelungit și, din nefericire, există spitale care au prelungite planurile de conformare de cel puțin 6-7 ani. Cauzele principale fiind lipsa finanțării, lipsa spațiilor, incapacitatea clădirilor de a se poate face mai mult cu ele, sunt mult motive care pot duce la închiderea unor unități sanitare. Important este ca să funcționeze în condiții de siguranță pentru pacienți, iar ceea ce se întâmplă în unitatea sanitară să fie făcute în siguranță. Aceste lucruri se pot întâmpla doar după ce spitalele se aliniază la normele legale cu privire la condițiile igienico-sanitare”, a spus Constantin Dina.

Schimbarea legislației în domeniul sanitar

”La schimbarea legislației ne-am referit la faptul că în activitatea de control ne vom lovi de foarte multe lucruri, ordine de ministru care se băteau cap în cap cu Hotărârile de Guvern care nu erau în acord cu legislația primară, atunci a venit ideea că trebuie schimbată această legislația, mai ales că legea 95 - legea de bază în domeniul sanitar are undeva la peste 2000 de amendamente în ultimii 10 de ani de utilizare. Lucrurile nu sunt roz din puncte de vedere al legislației, asta este discuția să facem o lege din care să reiasă foarte clar care sunt structurile de sănătate publică și care sunt atribuțiile fiecărei structuri în parte, iar după aceea este de discutat o lege a asistenței medicale care să statueze clar care este rolul managementului unității sanitare, cum trebuie să se implice”, potrivit medicului Dina.

Problema lipsei citostaticelor

”Acest lucru este o problemă la nivelul unităților sanitare și cred că acolo trebuie luate măsurile, trebuie văzut la fața locului de ce au rămas fără citostatice, care sunt persoanele responsabile și trebuie trase la răspundere pentru a se mai repeta o astfel de problemă. Cred că este o problemă de management intern care trebuie tratată ca atare”, a spus Dina.

Scandalurile momentului: Foișor, Balș…

”Vizavi de spitalul Foișor, acolo a fost o problemă de comunicare și decizia ține de autoritățile care au luat o astfel de decizie, adică de Departamentul de Situații de Urgență și de către Ministerul Sănătății. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o problemă de comunicare”, a conchis Constantin Dina.

Există manageri de spitale care nu cunosc ce înseamnă managementul unității sanitare

”Nu aș putea să spun că m-a afectat vreun caz anume, aș putea să spun că am constatat cu uimire că există manageri care preiau această funcție care nu cunosc ce înseamnă managementul unei unități sanitare. Am rămas surprins în anumite controale pe care le-am efectuat că anumiți manageri nu știau pentru ce este spitalul sau unitatea sanitară pe care o conduc. Am întâlnit manageri care nu știau câte paturi au în unitățile sanitare, care nu cunoșteau legislația cu privire la partea de resurse umane, partea de nevoie pe care le are unitatea sanitară, nu știau multe lucruri. Una din problemele cu care se confruntă managementul unităților sanitare se referă la pregătirea slabă a unor manageri. Vom vedea ce este de făcut în această zonă. Sistemul sanitar românesc - putem să spunem că nu a fost pregătit de la început pentru pandemia aceasta, dar acesta s-a adaptat și oamenii au început să învețe și să aplice procedurile, iar lucrurile au început să meargă într-o direcție bună. România nu a avut foarte multe decese, ceea ce înseamnă că personalul medical a fost sârguincios și au reușit să trateze mulți pacienți care au fost și externați. Personalul medical s-a comportat exemplar”, a relatat consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor.

Nu există CIP-uri în VACCIN

”Nu există niciun cip în niciun vaccin. Chestiile acestea pleacă de la tot felul de povești anti-vacciniste care sunt lansate pe toate site-urile din țara noastră. Din păcate, oamenii se uită la aceste lucruri care nu sunt adevărate, nu există cipuri în vaccin. Trebuie să ne vaccinăm pentru că doar așa putem scăpa de acest virus, altfel o să avem paturile de la ATI pline, o să avem unități sanitare care nu o să poată să-și desfășoare activitatea în mod normal, o să avem pacienți nemulțumiți pentru că nu am acces la asistența sanitară de specialitate. Ne dorim cu toții să nu mai purtăm măști, vrem să ne întâlnim cu persoanele dragi nouă, vrem la restaurante, dar nu înțelegem că trebuie să ne vaccinăm. Vaccinarea este singura posibilitate pentru a scăpa de acest virus pentru totdeauna”, ne-a declarat Dina.

Efectele adverse ale vaccinului anti-Covid

”Chestia aceasta este la fel de discutabilă ca și alte subiecte care sunt în legătură cu acest vaccin. A citit cineva vreodată prospectul de la paracetamol să vadă care sunt reacțiile adverse ale pastilei? Să le citească și să vadă că există unele medicamente banale care au reacții alergice sau adverse destul de distructive asupra corpului uman și unele chiar mai rele decât cele ale vaccinului. Mergem în continuare cu vaccinarea pentru că este singura cale să scăpăm de virus”, a spus medicul Constantin Dina.

Situația la Constanța

”Constanța s-a descurcat foarte bine în această pandemie și vreau să felicit cadrele medicale din județ pentru că au pus umărul și au înțeles care sunt problemele în această pandemie. S-a putut observa acest lucru și în statistici și cu ochiul liber. Constanța este un județ care a mers foarte bine în perioada aceasta pandemică. Organizarea este destul de bună, medicii sunt implicați, aceasta este cheia succesului. Tot timpul va fi nevoie de o nouă unitate spitalicească, aici este o discuție largă vizavi de un spital de pediatrie, se discută de mult la noi în județ. Este o dorință pe care o avem și sunt sigur că la momentul oportun se va îndeplinii. Știu că există mai multe proiecte vizavi de acest spital”, a mai spus Dina.

Despre activitatea sa și despre ce trebuie făcut în cazul DSP

”În momentul de față sunt suspendat de la corpul de control în perioada în care sunt la cabinetul președintelui al Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, și voi reveni la corpul de control, activitatea didactică se desfășoară în paralel. DSP Constanța nu trebuie schimbată. Noi vorbim de o reformă administrativă în sănătate care să aranjeze puțin lucrurile în domeniul sănătății publice, dar asta nu înseamnă că trebuie schimbat DSP-ul, înseamnă că trebuie să fluidizăm tot procesul în cadrul acestor structuri”, potrivit medicului Constantin Dina.

Relația cu miniștrii din Sănătate

”M-am înțeles bine cu toți, Tătaru mi-a plăcut în mod deosebit pentru că a făcut eforturi destul de mari în pandemie și cred că a explicat cel mai bine oamenilor ce înseamnă pandemia aceasta. Mă bucur că am lucrat cu dumnealui în calitate de ministru, mă bucur că lucrez și în calitate lui de președinte al Comisiei de Sănătate și cred că vom face multe lucruri bune. Demiterea ministrului Voiculescu nu o pot comenta în niciun fel. Părerea personală este că o comunicare mai eficientă ar fi dus lucrurile în altă direcție. În rest, nu știu motivele și premisele pentru care a fost demis dumnealui. Pe doamna Mihăilă am cunoscut-o când a venit secretar de stat, cred că este persoana care va face o figură frumoasă în domeniul sănătății”, a mai spus Dina.

Restricțiile și masca de protecție

”Restricțiile vin automat cu o îngrădire a libertății, de aceea se numesc și restricții, acestea fiind luate spre binele populației, dacă am înțelege cu toții că trebuie respectate acele măsuri de distanțare, de port al măștii, ar fi foarte bine, din păcate, nu înțelegem toți treaba aceasta și atunci se întâmplă aceste lucruri. Eu nu cred că aceste decizii au fost luate cu rea credință, ci au fost luate în spre binele populației. Deciziile luate sunt cele mai bune pentru a nu aglomera sistemul sanitar și oamenii să fie feriți de probleme. Port masca din momentul în care s-a decis că trebuie purtată, pot să spun că am verificat unități sanitar suport Covid, am verificat foi de observație care au trecut prin mâinile oamenilor care tratau pacienți Covid pozitivi, am verificat secții întregi care erau cu Covid pozitive, dar am purtat mască și m-am dezinfectat. Am stat lângă persoane care au fost declarate pozitiv. Purtând mască și ținând geamul deschis nu am luat acest virus. Nu am trecut prin boala Covid, deși am fost în peste 40 de unități sanitare, unități sanitare care erau Covid pozitive, dar am respectat aceste măsuri de protecție impuse și nu am pățit nimic. Vaccinarea este o necesitate și trebuie să o facem spre binele nostru, dar și a celor de lângă noi. Vaccinul nu face rău”, potrivit lui Constantin Dina.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video:

Video:

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468