REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Durerea în partea dreaptă: Ficatul doare doar în cazuri excepționale

Durerea în partea dreaptă: Ficatul doare doar în cazuri excepționale

Cristina BĂRBUCEANU 2 ianuarie 2023 | 00:00 424

Ficatul doare sau înțeapă? De obicei, durere în partea dreaptă a abdomenului nu are legătură cu ficatul, dar această posibilitate nu ar trebui exclusă în totalitate.

De exemplu, dacă alergăm mai mult ne poate durea în dreapta. Această durere care dispare odată ce ne oprim, nu are legătură cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un cot în dreptul ficatului și gazul se ridică și apasă pe intestin. Durerea este de obicei de acolo, și nu dintr-o acumulare de sânge în ficat.

De asemenea, dacă am mâncat prea mult și multe grăsimi, am avut dureri (jenă) în partea dreaptă, sub coaste, e posibil să fie altă afecțiune. Dar, de regulă, după mese bogate în grăsimi, aceste dureri aparțin veziculei biliare (n.r. – bilei), adică „vecinei” ficatului. Durerea situată în regiunea unde este localizat ficatul (sub coasta dreaptă – hipocondrul drept), extrem de rar este dată de o boală de ficat. Pacienții, de obicei, spun: „Mă doare ficatul.”; dar, corect, ar trebui să spună: „Mă doare în dreapta, sub coaste”.

De obicei durerea localizată subcostal, în dreapta, este dată de: 

* Boli de fiere;
* Boli de colon (intestin gros);
* Pleurezii;
* Infecții în regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);
* „Herpes zoster”;
* Dureri de rinichi iradiate anterior;
* Dureri de stomac sau duoden.
* Boli hepatice care nu cauzează dureri în zona ficatului.

Deși durerea din zona ficatului este relativ frecventă, ficatul doare foarte rar. Această durere este rareori generată de o boală a ficatului, frecvent fiind dată de fiere, colon, perete abdominal. De obicei nu dau durere de ficat urmatoarele boli hepatice:
* Hepatita cronică B, C, autoimună;
* Hepatita acută virală și etanolică;
* Ciroza hepatică;
* Hemangiomul hepatic;
* Steatoza hepatică (ficatul gras);
* Chistele simple de ficat.

Ficatul doare?

Trebuie știut că structura anatomică a ficatului de organ „plin” nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate în interiorul lui, ci doar în învelișul lui (capsula hepatică Glisson).

Durerea care să țină efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia bruscă a capsulei întru-un interval scurt de timp, de diverse cauze. Astfel, ficatul doare în situații excepționale, când apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafața lui sau când inima nu mai reușește să adune sângele și-l lasă să se acumuleze, dilatând ficatul.

Durerea de ficat – hepatalgia – poate apărea în următoarele boli:
* Insuficiența cardiacă (oboseala inimii);
* Pericardite;
* Cancer de ficat (hepatom);
* Metastaze hepatice ale cancerelor localizate în altă parte;
* Icter mechanic;
* Chiste mari de ficat;
* Angiocolite (infecția căilor biliare);
* Traumatisme;
* Tromboflebita venei porte;
* Abces hepatic.


Ce trebuie să știe bolnavii cu afecțiuni ale ficatului?

S-a constatat că, de cele mai multe ori, evoluția nefavorabilă a bolilor de ficat se explică prin nerespectarea normelor igieno-dietetice. În acest context, trebuie respectat atât regimul de odihnă, cât și cel alimentar.

Câteva dintre alimentele interzise bolnavilor de ficat sunt: băuturile alcoolice, cafeaua, carnea grasă de porc, de oaie, mezelurile, afumăturile, condimentele, muștarul, piperul, fasolea.

Alimente premise sunt: sucurile de fructe, ceaiurile, produsele lactate, carnea slabă de vacă și pasăre, pește slab (știucă, șalău), brânzeturile sub orice formă, exceptându-le pe cele afumate. Dintre condimente se recomandă: cimbrul și țelina.

Pentru bolnavii cu afecțiuni ale ficatului sunt indicate curele de fructe ca: struguri, pepeni, mere, lămâi, portocale. Cu acțiune protectoare pentru celula hepatică și cu rezultate bune se recomandă mierea de albine.

Alte recomandări: mesele trebuie să fie mai mici și mai dese; trebuie evitate: efortul fizic, stările de stres, tensiunile nervoase; de asemenea, trebuie respectate orele de somn, conform doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212