REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Elev constănţean, în echipa care a câştigat Sci Tech Challenge. Propunerea lor: o reţea inovatoare de transport!

Elev constănţean, în echipa care a câştigat Sci Tech Challenge. Propunerea lor: o reţea inovatoare de transport!

Replica API 26 mai 2018 | 09:06 237

Cea de-a noua finală europeană a competiției „Sci-Tech Challenge“, organizată de JA Europe și ExxonMobil, s-a desfășurat la Bruxelles, în data de 17 mai a.c.. Tema din acest an a aparținut domeniului logisticii: dezvoltarea unui lanț de distribuție european, luând în considerare efectele produse asupra mediului. La competiție au participat cinci echipe internaționale, formate din tineri din Belgia, Italia, Olanda și România, iar echipa câștigătoare a fost premiată în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Biblioteca Solvay din Bruxelles. Echipa câștigătoare a propus o metodă inovatoare de abordare a rețelelor de transport, care are la bază energia regenerabilă, pentru furnizarea de alimente, îmbrăcăminte și mobilier, prin intermediul trenurilor hibride și camioanelor care utilizează biocarburanți, panouri solare și turbine eoliene.

An de an, Junior Achievement Europa și ExxonMobil organizează în colaborare competiția Sci-Tech Challenge, menită să încurajeze tinerii să ia în considerare carierele și abilitățile asociate domeniului STEM. Programul este unul amplu și diversificat, având ca scop formarea tinerilor europeni în vederea dezvoltării și utilizării competențelor STEM. Misiunea competiției este pregătirea unei forțe calificate de muncă, gata să inoveze și să genereze creștere economică în Europa.

Vlad-Andrei Dogaru, elev la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, membru al echipei câștigătoare, a declarat: „Finala europeană Sci-Tech Challenge a reprezentat o experiență inedită, prin care am avut ocazia să lucrez cu cei mai buni elevi din țările partenere, să particip la activități practice și să îmi dezvolt noi aptitudini în domeniul STEM, extrem de utile în lumea modernă. Le mulțumesc profesorilor mei, organizatorilor și voluntarilor ExxonMobil pentru această oportunitate și implicarea de care dau dovadă pentru a permite accesul la o educație de calitate a cât mai multor tineri”.

În anul școlar 2017-2018, peste 500 de liceeni din România au participat la „Sci-Tech Challenge“, care s-a încheiat în luna martie printr-un Innovation Camp organizat la nivel național, în care tinerii au propus soluții pentru eficientizarea din punct de vedere ecologic a sistemului de transport public din orașul care va găzdui Campionatul European de Fotbal UEFA 2020.

Echipele câștigătoare au fost invitate la Bruxelles pentru a participa la un Innovation Camp final, desfășurat pe parcursul a 24 de ore. Sub coordonarea consultanților voluntari cu experiență ai ExxonMobil, elevii au lucrat în echipe multinaționale pentru a dezvolta un lanț de distribuție european, luând în considerare efectele produse asupra mediului.

Criteriile care au stat la baza alegerii juriului au fost spiritul de echipă, competențele antreprenoriale și cunoștințele științifice.

Giulia Cunsolo, Andreea Seder, Stijn van de Werken și Vlad-Andrei Dogaru au propus ca soluție la tema de lucru o rețea inovatoare de transport, care are la bază energia regenerabilă, pentru furnizarea de alimente, îmbrăcăminte și mobilier, prin intermediul trenurilor hibride și camioanelor care utilizează biocarburanți, panouri solare și turbine eoliene. Caroline Jenner, CEO JA Europe, explică: „Sci-Tech Challenge are un scop dublu. Pe de o parte, îi încurajează pe tinerii europeni să utilizeze și să-și dezvolte cunoștințele STEM încercând să rezolve probleme reale, iar pe de altă parte, îi stimulează să-și dezvolte gândirea antreprenorială și abilitățile inovatoare.“

Participarea în cadrul programului a angajaților cu experiență ai ExxonMobil îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine importanța crescândă a abilităților STEM în exercitarea unor profesii interesante, care vor contribui la stimularea inovației și dezvoltării tehnologice în Europa. Johan Scharpé, EU Affairs Manager, ExxonMobil, a concluzionat: „Noile tehnologii și ideile inovatoare vor fi critice pentru a face față provocărilor energetice ale viitorului. Prin urmare, sprijinirea dezvoltării abilităților STEM în rândul tinerilor, prin programe precum Sci-Tech Challenge este vitală pentru obținerea unei mobilități cu emisii scăzute în Europa”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108