REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Elevii care împlinesc 18 ani, scoşi din sistemul de sănătate! Care sunt paşii de urmat

Elevii care împlinesc 18 ani, scoşi din sistemul de sănătate! Care sunt paşii de urmat

Replica API 18 februarie 2016 | 00:00 4546

Cardul de sănătate, motiv de controverse

Cardul de sănătate, motiv de controverse

sursa foto: click.ro

Cardul de sănătate continuă să provoace controverse! Elev de 18 ani, obligat de stat să-şi cumpere tratamentul pentru amigdalită acută, deşi beneficia de tratament compensat! I s-a întâmplat lui A.C., din Constanţa. Dintr-un proiect de interes naţional care ar fi trebuit să aibă ca scop principal eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate s-a ajuns la revoltă din partea asiguraţilor, dar şi a medicilor. La fel, lipsa unei campanii coerente de îndrumare, pune în dificultate cetăţenii!

Pot beneficia de card european de asigurat toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt înscrişi la un medic de familie şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei. Din categoria persoanelor care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei sunt şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenţi. Prevedere cunoscută şi de A.C. din Constanţa, care a mers la medicul de familie pentru o consultaţie, în urma căreia a fost diagnosticat cu amigdalită acută.

Teoretic, ar fi trebuit să primească tratamentul compensat. Practic, nu este posibil. De ce? Din cauza sistemului mult prea... „eficient“ şi din cale-afară de... „zelos”! A fost scos din baza de data a asiguraţlor, doar pentru că a împlinit 18 ani. Însă, A.C. este elev şi ar fi trebuit să beneficieze, în continuare, de cardul de sănătate. „M-am simţit rău, am fost la doctorul de familie, m-a consultat şi mi-a pus diagnosticul. Mi-a dat reţetă. Bun! Numai că nu am putut să-mi iau reţeta compensată, deoarece nu mai apar în sistem. Am fost scos pentru că am împlinit 18 ani. Dar eu sunt în continuare elev!“, s-a plâns adolescentul.

Alţi colegi de-ai lui, spune A.C., care au împlinit 18 ani, nu numai că nu au fost scoşi din sistem, dar le-a venit şi cardul acasă. „Sunt unii copii de vârstă mea care n-au păţit acest lucru, le-au venit cardurile acasă, prin poştă, dar, totodată, sunt alţii care s-au confruntat cu aceeaşi problemă“, a mai precizat A.C. Potrivit legii, el trebuie să meargă la liceu pentru a solicita eliberarea unei adeverinţe, iar cu aceasta să meargă la CJAS Constanţa pentru a fi introdus în sistem.

Reprezentanţii CJAS Constanţa au explicat, cu privire la această situaţie, că: „Ar trebui ca noi să fim informaţi. N-avem de unde să ştim că un adult, de acum, frecventează cursurile unui învăţământ de zi. Trebuie să aducă o adeverinţă din care să rezulte că este elev. După ce va aduce adeverinţa, imediat va avea calitatea de asigurat. Aşa va proceda an de an, dacă va merge la facultate. Studenţii sunt asiguraţi fără contribuţii atâta timp cât nu înregistrează venituri“, a declarat Aura Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
RADU esti un bou. Nu mai da informatii false. Eu unul am facut 18 ani si din cate m-am interesat, trebuie sa ma duc sa cer acest lucru.
0
1
Astazi am patit si eu cu baiatul meu aceasi problema. A implinit 18 ani acum o saptamana si din pacate acum 3 zile sa ales cu o gripa de toata ,,frumusetea". A dus la medicul de familie adeverinta de elev a primit reteta compensata dar la farmacie surpriza ,,persoana neasigurata". Am cumparat tratamentul si asta e.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108