REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Eliminarea pensiilor speciale, pe ultima sută de metri

Eliminarea pensiilor speciale, pe ultima sută de metri

Valentina CAMARA 24 octombrie 2022 | 00:00 3256

Urmează săptămâna decisivă pentru eliminarea pensiilor de lux. Banca Mondială va trimite raportul în care se precizează procentul cu care pensiile speciale din România vor fi reduse. În țara noastră sunt peste nouă mii de pensionari de lux.

Statul român plătește anual aproximativ 13 miliarde de lei pentru pensiile speciale, relatează Realitatea PLUS. Nu se ține cont de contributivitate la calculul acestora.

România s-a angajat, prin Planul Național de Redresare și Rezililență trimis la Bruxelles, ca până la sfârșitul anului 2022 să elimine pensiile speciale.

Guvernul ia în calcul impozitarea pensiilor speciale, iar în ultima săptămână din luna octombrie vine Raportul Băncii Mondiale ce conține propuneri pentru eliminarea acestora.

Pensii speciale în România au magistrații, foștii parlamentari, Corpul Diplomatic, personalul aviatic, și angajații din ministerele de Interne și al Apărării Naționale, SRI și alte instituții.

Guvernul ia în calcul să impoziteze aceste pensii pentru a reduce inechitățile din sistemul de pensii. Aceasta ar fi însoțită și de ridicarea pragului de impozitare în cazul pensiilor normale.

Eliminarea pensiilor speciale este dificil de realizat, având o decizie a Curții Constituționale prin care pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate. Pensiile magistraților sunt plătite de Casa Națională de Pensii, iar cea mai mare pensie înregistrată în prezent a fost de peste 21 de mii de lei.

În urmă cu o lună, noul președinte al Curții Constituționale a afirmat că statul are obligația de a judeca pensiile speciale în raport cu realitățile socio-economice. Marian Enache susține că pensiile speciale se pot adapta acestor cerințe ale societății, mai puțin cele ale magistraților.

În același timp, există și o decizie politică legată de pensiile militarilor. Premierul Nicolae Ciucă și miniștrii de resort de la Interne și Apărare au anunțat că nu vor să renunțe la pensiile pe care le primesc militarii și cei din MAI. Aceștia susțin că aceste pensii ar trebui păstrate pentru că sunt pensii ocupaționale.

Premierul Nicolae Ciucă merge săptămâna viitoare la Bruxelles, unde va purta discuții pe tema PNRR, inclusiv a pensiilor speciale cu Ursula von der Leyen. Șeful Executivului declara că va încerca să negocieze PNRR astfel încât aceste pensii ocupaționale să fie păstrate de România.

În același timp, se fac calcule pentu a vedea dacă vor fi impozitate o parte a pensiilor speciale. Guvernul are în vedere o variantă de introducere a unor facilități penstru pensiile mici. Astfel că pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit pe venit, banii ar fi luați din teconomia făcută de stat prin tăierea pensiilro speciale. În prezent sunt scutite de impozitul pe venit doar pensiile mai mici de 2.000 de lei.

În timp util, Guvernul trebuie să adopte o lege în acest domeniu, pentru că, până la finalul acestui an, România ar trebui să elimine pensiile speciale, potrivit angajamentului asumat prin PNRR, potrivit realitatea.net .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Declaratia ta este ca si cum ai spune"haide ma ce tipati atat pt.ca bani pe care ii pierde Romania platind pensiile astea speciale nu sunt chiar atat de multi"gandire dupa modelul celor care au fost la putere in Romania si care au furat doar un miliard de euro pe an care raportat la P.I.Bul Romaniei care este de aproximativ 200 de miliarde de euro pe an nu este chiar atat de mult;adica ai gandire de hot obisnuit sa traiesti bine cu bani castigati necinstit.
1
0
toti pleaca dupa fenta si d'aia mor p****i...credeti ca va veti imbogati voi daca se taie pensiile alea mari? Nici vorba...pensiile mici tre sa le ajunga pe alea mari care ar trebui sa stea macar pe loc vreo cativa ani.Cu ce ne incalzeste ca i-o taie lui X sau Y daca amaratii primesc 10 procente( sub inflatia care este 20 %).Iar pt acele vouchere sociale stacheta ar trebui ridicata la minimum 2000 de lei
3
1
Cu cate guri mananca oare toti cei cu pensii speciale?pe langa faptul ca ies la pensie la varste foarte fragede.si ce mare lucru fac ei sa aiba astfel de pensii.magistrati care habar nu au sa judece dau drumul din arest la trficanti de droguri,violatori,criminali,corupti ca ei.politistii care te omoara pe strada si daca ai nevoie de un ul nu il gasesti fiindca toti sunt la birouri.armata de burtosi buhaiti de bautura avem mai multi generali facuti pe timp de pace ca daca vine razboiul suntem victime sigure cu ei,sri niste ordinari care fura si iau spaga de peste toa?,aviatori astia ce dracu au facut sa merite pensii dw 15000 de lei pe luna,cat dwspre diplomati si cinstitii nostri alesi hai sa ne uitam cum arata tara asta vai de capul lor si al nostru
9
2
Mai Nae,idiotule,in Olanda si in alte tari normale este lege care asigura mai intai o viata fara lipsuri celor saraci dupa care se merge in sus,adica mai pe intelesul tau Olanda dar si alte tari cu toate ca au un venit pe cap de locuitor care este mult peste cel al Romaniei pensiile speciale sunt ultimele care cresc,adica maririle se fac de jos in sus nu ca in Romania unde este invers,idioti astia de parlamentari romani au dat mai intai bani pentru pensiile speciale si a pensiilor mari iar pentru restul pensionarilor daca mai ramane bani bine daca nu sa se duca dracu pot sa moara bieti oameni.Vorbesc de bani dati de la bugetul de stat.
7
1
Pensiile speciale sa fie eliminate prin eliminarea definitiva a celor ce le primesc!
9
2
Si in vest au fostii bugetari pensii enorme. Toti fostii ministri di Olanda dupa functia de ministri sunt pusi directori la banci cum e ING, Amro, sau la firme mari cum e aeroportul Amsterdam Schiphol, Akzo, etc. Dupa aia au pensii imense.
5
7
Daca nu se rezova problema cu impozitarea masiva a specialelor pentru perioada de necontributivitate , Romania este un stat esuat , cu 70% sustinere , ne luam adio de la tot sper ca Ursula sa le dea m**e cin vin hotiii de romani sa negocieze , au dreptate olandezi de nu ne vor !
16
5
Vor mai baga doi-trei in pușcărie și le vor rămâne neatinse pensiile speciale! Și cu "Cuca" si cu "Colacu"!
12
2
Ati auzit declaratia lui N.Ciuca cica merge la Bruxelrs sa discute despre PNRR si acolo va apara si pensiile astea speciale"pai cum sa nu apere pensiile astea nesimtite daca si el beneficiaza de genul asta de pensie"in discutia pe care o va avea cu Ursula von der Leien,cred si eu ca va face tot posibilul ca nimeni sa nu se atinga de pensiile astea speciale,ocupationale,de serviciu,nici nu conteaza cum sunt numite ce conteaza este ca nu sunt pensii care nu au la baza contributivitatea si unele dintre ele sunt mai mari decat salariile avute de respectivi,pai ce ati facut voi pentru Romania de aveti parte de anomalia asta mai excrocilor,auzi la ei pensie mai mare decat ai avut salariul.
16
2
pensiile speciale sunt mita pentru armata, justitie si politie care trebuie sa puna pulanul pe fraierii care muncesc 43 de ani pe o pesnie de mizerie daca vor sa iasa in strada sa protesteze, asta este rezultatul statului esuat!
22
6

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468