REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Elveția a fost condamnată la CEDO pentru că a încălcat libertățile umane în pandemie

Elveția a fost condamnată la CEDO pentru că a încălcat libertățile umane în pandemie

Replica API 17 martie 2022 | 22:27 727

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Elveţia cu privire la ”încălcarea libertăţii de întrunire” prin măsuri pe care le consideră disproporţionate şi interzicerea manifestaţiilor publice pe care Guvernul elveţian le-a adoptat în 2020 împotriva epidemiei covid-19, relatează AFP.

CEDO a fost sesizată în mai 2020 de către Comunitatea de la Geneva de Acţiune Sindicală (CGAS), o asociaţie elveţiană care s-a plâns de faptul că a fost nevoită să renunţe la organizarea unei manifestaţii, la 1 mai, după ce Guvernul elveţian a adoptat prin ordonanţă măsuri de luptă împotriva noului coronavirus, în martie 2020, scrie news.ro. citat de stiripesurse.ro.

Între aceste măsuri se afla interzicerea manifestaţiilor publice şi private începând de la 16 martie 2020. În cazul unei nerespectări a interdicţiei, erau prevăzute sancţiuni penale de până la trei ani de închisoare. Interzicerea oricărei manifestaţii a fost relaxată la 30 mai şi ridicată la 20 iunie 2020.

În contextul unei ”carantine generalizate”, decretate în Eleveţia la acea vreme, Tribunalul Federal, cea mai înaltă jurisdicţie din Elveţia, nu a verificat compatibilitatea ordonanţei cu Constituţia şi nu a examinat recursurile formulate împotriva acesteia.

În hotărârea publicată matţi, CEDO aminteşte de la bun început că ”ameninţarea la adresa sănătăţii publice” a noului coronavirus ”era foarte gravă” şi impunea statelor să ”reacţioneze rapid”.

Însă ea subliniază că o ”interzicere generală a unui anumit comportament” este o ”măsură radicală care necesită o justificare solidă şi o verificare deosebit de atent de către tribunale”.

CEDO consideră că această verificare ”nu a fost realizată de către tribunalele interne”, în pofida faptului că, în contextul ”urgenţei” în care a fost emisă ordonanţa această verificare era ”cu atât mai imperioasă”.

Curtea subliniază totodată că o participare la o manifestaţie paşnică ”nu trebuie, în prncipiu, să facă obiectul unei ameninţări cu sancţiuni penale” şi deplânge ”duritatea sancţunilor prevăzute” de ordonanţă.

Judecătorii europeni au condamnat Eleveţia cu o majoritate de patru la trei, apreciind că încălcarea libertăţii de întrunire şi de asociere, pe o perioadă ”considerabil de lungă” nu era ”proporţionată”, ”nu era necesară într-o societate democratică” şi ”contituia o încălcare” a Convenţiei europene a drepturilor omului. CEDO condamnă Elveţia la plata a 3.000 de euro asociaţiei petente. Curtea aminteşte totodată existenţa unei clauze care le permite statelor să deroge de la principiile Convenţiei, în caz de ”război sau pericol public la adresa vieţii naţiunii”. Elveţia nu a recurs la această derogare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108