REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Emil Mihăilescu: "ANAF poate dispune din clipă în clipă activarea compartimentului de investigare a marilor averi"

Emil Mihăilescu: "ANAF poate dispune din clipă în clipă activarea compartimentului de investigare a marilor averi"

Replica API 3 iulie 2014 | 00:00 1451

Şeful Fiscului din Constanţa,

Şeful Fiscului din Constanţa,

Inspectorii fiscali nu sunt tocmai cei mai iubiţi oameni din societatea noastră. De la vestitul IRS (Internal Revenue Service - n.r.) şi până pe plaiurile autohtone, prezenţa Fiscului bagă în sperieţi contribuabilii şi întreprinzătorii certaţi cu legea. În aceeaşi "oală" cu inspectorii intră, evident, şefii instituţiei. Însă, în spatele figurilor sobre şi a fracurilor se ascund oameni, ca noi, cu probleme şi pasiuni. Directorul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, Emil-Raul Mihăilescu, este unul dintre ei. Când nu tăvăleşte motorul, îşi îndeplineşte atribuţiile în cadrul instituţiei şi o face bine. Anul trecut şi la în primul trimestru al acestui an, Constanţa se află pe locul doi în ceea ce priveşte colectarea pentru bugetul general consolidat. În calitate de director al AJFP, este şi martorul unor schimbări majore. Potrivit angajamentului asumat de România, cu Banca Mondială, Fiscul se reorganizează pe toate palierele şi, cum orice "profesionalizare" pe la noi pe aici presupune şi restructurări, nici Constanţa nu a fost evitată de valul de disponibilizări şi schimbări profunde în ceea ce priveşte activitatea. Despre toate acestea, Mihăilescu a vorbit în cadrul unui interviu.

Reporter: Cunoaştem cu toţii faptul că instituţia Fiscului nu este una dintre cele mai... iubite de români. Sunteţi la conducerea ei de anul trecut. Cum este să fii şeful unei temute instituţii?

Emil-Raul Mihăilescu: Instituţia Fiscului nu cred că este iubită în nici o ţară. În ceea ce priveşte faptul că este o instituţie de temut, sper să fie aşa, pentru cei certaţi cu legea şi pentru cei care aduc prejudicii bugetului de stat. În rest, mi-ar plăcea să cred că este o instituţie eficientă şi respectabilă. Pot spune cu mândrie că, în anul 2013 şi în primul trimestru din anul 2014, în clasamentul judeţelor, Constanţa s-a clasat pe locul doi pe ţară în ceea ce priveşte sumele încasate la bugetul general consolidat, iar acesta este meritul tuturor colegilor mei din cadrul AJFP Constanţa.

Rep.: Sunteţi în plină reorganizare, ca parte a unui angajament asumat de România cu Banca Mondială. Cum decurg, până acum, aceste schimbări? Care sunt cele mai notabile?

E.R.M.: Dintre schimbările cele mai notabile care s-au produs, ca parte a procesului de reorganizare, aş menţiona faptul că nu mai avem personalitate juridică, am pierdut circa 100 de salariaţi încadraţi pe Constanţa, s-au desfiinţat Trezoreriile Băneasa şi Năvodari şi am preluat toată activitatea juridică a fostei Gărzi Financiare, a Vămii şi a noii structuri de Antifraudă.

Rep.: Discutam la un moment dat de un departament de investigare a marilor averi, aflat şi el în proces de concepere. În ce stadiu este el, în prezent?

E.R.M.: În prezent, acesta figurează ca şi compartiment în cadrul activităţii de Inspecţie Fiscală, urmând să-şi înceapă activitatea în momentul în care va dispune conducerea ANAF. În cadrul acestui compartiment, vor fi funcţionari publici foarte bine pregătiţi care, în prealabil, vor fi instruiţi în ceea ce priveşte procedura de investigare şi control a marilor averi.

Rep.: AJFP Constanţa este, astăzi, inferioară ierarhic instituţiei de la Galaţi. Nu sunt puţine vocile care vorbesc de o anomalie în acest caz. Cum decurg relaţiile între AJFP Constanţa şi "centrul" Galaţi?

E.R.M.: Dacă este o anomalie sau nu, prefer să nu comentez. În ceea ce priveşte relaţiile între AJFP Constanţa şi DGRFP Galaţi, acestea sunt colegiale.

Rep.: Vor urma disponibilizări în cadrul AJFP Constanţa?

E.R.M.: Dacă vor urma sau nu disponibilizări în cadrul AJFP Constanţa, nu aş putea să vă spun în acest moment. Nu noi luăm astfel de decizii, ci forurile superioare.

Rep.: Trecând acum la aspecte mai mult personale: cum se îmbină şefia la Finanţele Publice cu pasiunea pentru două roţi şi muzica rock? Există timp pentru cea de-a doua?

E.R.M.: Întotdeauna ar trebui să găsim timp pentru pasiunile noastre. Pasiunea pentru motociclete îmi stabileşte un echilibru şi un refugiu vis-a-vis de stresul şi problemele cotidiene.

"Fişa" lui Mihăilescu:

Emil-Raul Mihăilescu a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti în 1998 şi, în prezent, este doctorand al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, specializarea Economie şi Management în ramură. Între 1999 şi 2004, a fost inspector de specialitate în cadrul Administraţiei Financiare a municipiului Constanţa, unde a avansat ca şef de serviciu la Serviciul de Îndrumare a Colectării Veniturilor. Între 2009 şi 2010 a fost şef de administraţie la Finanţele Publice Murfatlar şi, din 2010, până în 2013, a fost director executiv adjunct în cadrul DGFP Constanţa. Din septembrie 2013, este directorul AJFP Constanţa. Cariera profesională se îmbină şi cu pasiunea pentru motociclete, Mihăilescu fiind membru al Seawolves (Lupii de mare - trad.) Motorcyle Club.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108