REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.3° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
15.3° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Este lacul TECHIRGHIOL în PERICOL de SECARE?

Este lacul TECHIRGHIOL în PERICOL de SECARE?

Replica API 24 octombrie 2020 | 00:00 3175

Seceta prelungită și temperaturile ridicate, care au dus la dispariția mai multor întinderi de apă din Dobrogea, pun în pericol și lacul Techirghiol, cunoscut în întreaga lume datorită proprietăților terapeutice ale vestitului nămol sapropelic. Nivelul apei a scăzut cu aproape 1,5 metri, potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL). În paralel, se lucrează și la reumplerea lacului Nuntași.

Cetățenii orașului Techirghiol au început să intre în panică după ce au constatat că nivelul apei din lacul Techirghiol a început să scadă din ce în ce mai mult. Contactat fiind, primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, a încercat să linișteasccă populația și a declarat că deocamdată, cetățenii nu au de ce să își facă griji. Situația ar fi sub control. „Eu am făcut o solicitare la ABADL și în urma verificărilor din teren ei au elaborat și un comunicat legat de acest subiect. Consider că ei sunt cei mai în măsură și cei abilitați să ne spună ce se întâmplă. Nouă aceștia ne-au dat asigurări că lacul Techirghiol nu va ajunge la fel ca lacul Nuntași. Eu mă bazez pe ei pentru că sunt specialiști. Am înțeles că este un fenomen normal având în vedere seceta și captarea izvoarelor de apă dulce. Voi monitoriza în mod continuu starea lacului și vom lua măsurile de rigoare. Există și soluția tehnică de a alimenta lacul cu apă dulce fără a afecta proprietățile lacului de apă sărată. Noi am sesizat ABADL din timp de teama de a nu lăsa lacul să ajungă ca cel de la Nuntași. Aceștia ne-au liniștit și ne-au spus că lacul Techirghiol nu este în pericol să ajungă ca lacul Nuntași”, a declarat primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Ce spune ABADL?

Conform reprezentanților ABADL, cauzele care au dus la scăderea nivelului lacului Techirghiol sunt multiple și sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, care au accentuat procesul de evaporație pe lac. „Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm. O altă problemă o reprezintă sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol. Terenurile agricole din zonă fiind la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă, apa dulce se prelingea în lac. Specialiștii noștri vor monitoriza în continuare evoluția nivelului apei din lac”, transmite Bogdan Bola, director al ABADL.

Cel mai scăzut nivel al lacului din ultimii 50 de ani

Potrivit specialiștilor de la ABADL nivelul apei din lacul Techirghiol este, la ora actuală, asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80. Important este ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Bogdan Bola consideră că acest fenomenul de scădere este unul normal, iar nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceea ce înseamnă un efect benefic.

Lacul Nuntași între secare și procesul de reumplere

Vă reamintim și faptul că în vara anului 2020 lacul Nuntași a secat în totalitate, pentru prima dată de când acesta există. Cu o suprafață de 851 hectare, lacul Nuntaşi este situat în satul cu acelaşi nume, care aparţine de comuna Istria. Lacul face parte dintr-o zonă protejată şi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării. Acesta era renumit pentru nămolul sapropelic cu proprietăți terapeutice, asemănător celui de la Techirghiol, pe vremuri existând în zonă chiar și o ministațiune, unde turiști din țară și din străinătate veneau la băi. Luciul de apă a dispărut în mai puţin de două luni, iar acest lucru a fost anunţat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept "fenomen extrem".

Potrivit reprezentanților ABADL, la lacul Nuntași se lucrează intens în fiecare zi, decolmatându-se canalele dintre lacurile Sinoe și Histria. Tot aceștia preconizează că la finele lunii octombrie, începutul lui noiembrie vor elibera apa în lac pentru a-l reumple.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
putem construi hoteluri pe terenul lasat liber de retragerea lacului?
0
0
Bola e cel mai bun director pe care la avut ABADL. Capabil,Serios si muncitor
0
4
Ce scurt istoric sa ne faca Bola ,el nici formula apei nu o stie,noroc cu Gagiu si Hagi, ca de altele nu mai vorbim. Din ce constatam a inceput sa puna mana pe bani ,afacerile cu sef serviciu achizitii se deruleaza pe repede inainte !
6
0
Abia acum putem spune ca vedem o insanatosire a lacului. Nu este niciun pericol de secare.
1
3
dupa ce suntem o natie de idioti , nici Doamne Doamne nu ne mai ajuta
7
1
Multe vorbe si multa abureala. Mai bine sa se verifice cum SEACA banii publici de foarte multi ani acest abadl. Cele mai "profesioniste" femei aici le gasisiti. Cei mai destepti machidoni tot aici ii gasiti.
11
0
Asta e mana lui bogdan E.bola! Ne face el un articol, o scurta istorie despre apa!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389