REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Eugen Aglițoiu, despre situaţia Spitalului Medgidia: Mai avem nevoie de medici!

Eugen Aglițoiu, despre situaţia Spitalului Medgidia: Mai avem nevoie de medici!

Replica API 7 noiembrie 2019 | 00:00 1875

Interviu

Interviu

Sistemul medical din cadrul Spitalului Municipal Medgidia a revenit la viață în ultimii doi ani de când este sub conducerea lui Eugen Dumitru Aglițoiu. Acesta a primit până acum o finanțare foarte bună, însă spitalul încă mai are nevoie de investiții pentru a ajunge la anumite standarde. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța” de către Eugen Dumitru Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Reporter: Care este situația cazurilor de anul acesta față de anul 2018?

Eugen Aglițoiu: Avem o crestere a adresabilitatii cu aproximativ 10% pe totalul cazurilor, prezentări în CPU și internări în spital, față de anul 2018.

Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă spitalul?

Eugen Aglițoiu: O parte semnificativă a populației pe care o deservim nu are asigurare de sănătate și implicit nu are card, deoarece nu l-au primit sau l-au pierdut. Aceste persoane primesc îngrijiri dar spitalul nu poate încasa plata pe aceste servicii, fiindcă doar cu cardul se pot valida aceste prestări. Se pierd în medie 70.000 lei lunar, ceea ce înseamnă o sumă importantă anual. Exista un grad de subfinanțare deoarece se decontează un tarif/caz la nivelul anului 2007. Gandiți-vă cât au crescut numai utilitățile de atunci până astăzi. O altă problemă ar fi faptul că m-am pomenit că spitalul are o datorie de 5.000.000 lei reprezentând furnizori, litigii și drepturi salariale. Am achitat toate litigiile si drepturile salariale iar la furnizori mai avem cam 900.000 lei. Altă problemă este lipsa aparaturii de performanță fără de care nu poți presta un act medical la nivelul standardelor actuale. Am avut cam 26 de conformări, pentru a corespunde normelor și standardelor în vigoare pentru a funcționa, cum ar fi: blocul materno-fetal, rezerva de apă, farmacie, radiologie și multe altele. Am rezolvat până în momentul de față 14 și au rămas 12.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate secții ale spitalului?

Eugen Aglițoiu: Cea mai aglomerată secție este neurologia și mai au probleme cu fluxul mare de pacienți compartimentele de urgență, cardiologie și reumatologie.

Reporter: Cum reușiți să treceți de perioadele aglomerate din Urgențe?

Eugen Aglițoiu: Spitalul are un minus din start, dacă vorbim de acest subiect și anume lipsa ambulatoriului integrat, deoarece l-am preluat ca o ruină, o cladire parasită în care dormeau și își făceau nevoile oamenii strazii. Mă îngrijorează un pic creșterea adresabilității la urgență dar sperăm să facem față deoarece avem ceva soluții pentru a îmbunătăți condițiile de asistență și de muncă asigurând materiale sanitare, dispozitive medicale și medicamente suficiente astfel încât pacienții să nu mai cumpere, să fie în siguranță iar personalul să poată presta un act medical decent.

Reporter: Ca manager, ce ne puteți spune despre îmbunătățirile aduse spitalului?

Eugen Aglițoiu: În primul rând s-a reușit eliminarea deficitului și trecerea spitalului pe excedent prin măsuri de management care au dus la echilibrarea economică a spitalului, plata salariilor restante și a 80% din datoria de 5.000.000 lei. Asigurarea sumelor necesare pentru medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți și dispozitive medicale necesare unui act medical decent și cât mai sigur. Am reușit să triplez sumele alocate acestor produse importante pacientilor, colegilor și implicit și actului medical. Am făcut investitii in aparatură de aproximativ 2.000.000 lei și am reușit angajarea a 14 medici în 2 ani. Tot ca îmbunătățiri pot spune că am reușit reabilitarea blocului materno-fetal, care urmează să-l punem în activitate, cu fonduri de la Biroul Militar al Ambasadei SUA, reabilitarea și dotarea Ambulatoriului cu fonduri de la TIKA dar și realizarea a paisprezece puncte din Planul de Conformare pentru a avea o Autorizație de Functionare fără nicio fisură. Mai sunt și altele însă sper ca le-am amintit măcar pe cele mai importante. Trebuie să menționez că un rol important l-a avut și Primăria Medgidia, care mi-a înțeles și sustinut proiectul de management, iar din decembrie 2018 a alocat și sume importante spitalului.

Reporter: Personalul medical este suficient, după părerea dumneavoastră? Mai faceți angajări?

Eugen Aglițoiu: În anul 2017 spitalul avea o lipsă acută de medici mai ales în specialitatile ATI, neonatologie, pediatrie, diabet, cardiologie, radiologie însă eu am reușit angajarea a 14 medici până acum. Mai trebuie sa angajăm 6-7 medici în specialitățile cu deficit și cele care ne lipsesc din ambulatoriu. Când vom începe activitatea în ambulatoriu va trebui să mai angajam asistente, infirmiere, dar și îngrijitoare. Acum avem grila la 97% din total în ceea ce privește personalul necesar.

Reporter: Ce planuri aveți pentru spital pe termen scurt și lung?

Eugen Aglițoiu: Pe termen scurt pot spune că avem umătoarele: proiectul "Eficientizarea energetică a Spitalului Municipal Medgidia" ale cărui lucrări le începem luna aceasta, respectiv luna noiembrie, pe fonduri europene, inaugurarea blocului materno-fetal și reabilitarea secției OG, preluarea și recepția ambulatoriului, în vederea includerii în structura spitalului, pentru a putea modifica statul de funcții și angajarea personalului necesar și obținerea autorizației de funcționare. În luna noiembrie vom mai angaja 3 medici în specialitățile deficitare și vom mai avea de purtat discutii cu unii colaboratori pentru a găsi fonduri pentru reabilitarea, recompartimentarea și modernizarea Compartimentului de Primiri Urgențe. Pe termen lung mi-am propus următoarele: reabilitarea și modernizarea CPU, am început un program de instruire al personalului, pe care doresc să-l continui pe termen lung, avem un proiect de înființare a unei biblioteci cu lucrări și cărti de specialitate, înființarea unor specialități și compartimente noi, reabilitarea secțiilor spitalului care nu au fost modernizate și achiziția de aparatură de înaltă performanță. Pe termen lung pentru mine, înseamna 1-2-3 ani, nu mai mult! Doamne ajută să fim sănătoși și să nu se întample cine știe ce grozăvii.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alo ITM-ul Verificati cum lucreaza medicii de la ATI ca normarea a muncii! Nu se respecta timpii de lucru si vedeti cate garzi fac depasnd normarea de lucru!
3
0
eu zic sa se dea o lege ca idioate ca tine sa nu aiba dreptul sa scrie, fa-te in mm asistenta sau doctor 6 ani plus rezidentiat daca nu-ti convine, dar asa e nu te duce capu ca altfel nu scriai comentariul ala!!
0
3
mai trebuie dupa alegeri taiate salariile uriase si nejustificate ale medicilor si data legea ori la stat ori la privat, ca altfel nuse mai poate, e deja haos
2
4
Oare asa este?!! Atunci de ce indiferent de ora sau zi transferati la Cta , pt ca nu va place mutra lui Alan, Mehmet etc.si nu va murdariti voi sectia cu ei sa stea la Cta 2 in pat! Trimiti raie la upu Cta cand sti ca nu este sectie DV in puterea noptii, de ce nu il ti acolo pana a 2 zi cand este medic la spital DV , nu este urgenta majora sa moara din raie , fiind vorba si de copii si adulti! !
5
9
Bravo domnule ai dat clasa la toti predecesorii tai,spitalul arata bine,iar ambulatoriu va fi marele castig al orasului,felicitari!!!!!!!
19
7
mai tare ca mine, in spitale nui nimeni!
6
5
Ce sigur pe el e dl manager!''A crescut adresabilitatea...a crescut nr internarilor!''.Cum ramane cu voiajul pacientilor spre spitalul Constanta?Pai daca se vorbeste de procente,s-o dam in procente:99% din pacienti sunt trimisi la Constanta si dupa ce sunt vazuti de medicii de acolo sunt trimisi inapoi si internati de voi!Adica mura in gura!Luati bani pe munca alora din Constanta!
12
12
Cu toate salariile mari incasate, in spitalul medgidia tot trebuie sa dai spaga! Iar medicii, asistentele si infirmierele nu se sfiesc sa o primeasca! Daca nu dai nu isi dau toata silinta sa faca treaba bine! La medic 1000 lei Asistent sef 100 lei Asistentele cate 50 ca lucreaza in ture Infirmiere cate 20 lei tot in ture Sunt 4 ture si trebuie sa dai la toti altfel te poti astepta la probleme Bagati o camera ascunsa adunati probe apoi luati interviu directorului daca vreti sa fiti reporteri buni.
22
8
Cat de slab pregatit poti sa fi cand spui ca esti pe excedent, dar ai platit 80% din datorii!!! Esti cel mai slab manager care putea fi numit!!!
13
19

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212