REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

EVAZIONIST CONDAMNAT la 7 ani de ÎNCHISOARE, DAT în URMĂRIRE NAȚIONALĂ

EVAZIONIST CONDAMNAT la 7 ani de ÎNCHISOARE, DAT în URMĂRIRE NAȚIONALĂ

Replica API 19 martie 2021 | 14:46 6554

Un individ care a intrat în atenția oamenilor legii pentru evaziune fiscală, fiind vorba de un dosar mai vechi, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, cu mențiunea că acesta avea și alte condamnări mai vechi. Însă, Ibram Ildan, pentru că despre el este vorba, nu a mai fost de găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire națională de către Poliția Română. Numai că, între timp, adică la finele lunii februarie, acesta a cerut amânarea executării pedepsei. Nu a avut noroc. Magistrații i-au respins cererea.

Ibram Ildan a fost trimis în judecată alături de Augustin Panait, Preda Cosmin Marian și Zamfir Ion pentru evaziune fiscala, la finele anului 2014, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța. În iulie 2018, instanta de fond, adică Tribunalul Constanta, s-a pronuntat în cauză. Ion Zamfir s-a ales cu 6 ani, Cosmin Preda și Augustin Panait au fost achitați, iar Ibram Ildan, după ce pedeapsa i s-a contopit cu altele mai vechi, s-a ales cu 7 ani. Decizia nu a fost definitivă, iar apelul s-a judecat pe 17.09.2020, atunci când magistrații au respins apelurile. Între timp, Ildan Ibram, în vârstă de 39 de ani, născut în Medgidia și domiciliat în Sectorul 3 din București, a fost dat în urmărire, profilul acestuia apărând pe site-ul Poliției Române, la categoria persoane urmărite. „Împotriva numitului Ibram Ildan, Tribunalul Constanta a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 697 din 17.09.2020, fiind condamnat la 7 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală”, sunt datele oferite de Poliția Română.

A solicitat instanței amânarea executării pedepsei

La finele lunii februarie 2021, acesta a solicitat judecătorilor, printr-o cerere înregistrată la Tribunalul Constanța pe 30.09.2020, amânarea executării pedepsei/contestaţie (art.589 NCPP). Pe 26.02.2021, judecatorii i-au respins cererea: „În baza art. 591 alin. 2 Cod procedură penală cu referire la art. 589 alin. 1 lit. a Cod procedură penală respinge cererea formulată de petentul condamnat Ibram Ildan prin care solicită amânarea executării pedepsei de 7 ani aplicată prin s.p.375/09.07.2018 a Tribunalului Constanţa defin prin dec. pen.nr.687/17.09.2020 a Curţii de Apel Constanţa, ca nefondată. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă petentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 3 (trei) zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, 26.02.2021”, potrivit minutei judecătorești.

Click pe fotografie!

Cine sunt cei patru evazioniști implicați

Ibram Ildan, administrator de drept al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală; evaziune fiscală, în forma complicității (2 infracțiuni); fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Preda Cosmin Marian, administrator de fapt al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală (2 infracțiuni); evaziune fiscală, în forma complicității; refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Zamfir Ion și Panait Augustin, reprezentanți ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

Click pe fotografie!

Date din rechizitoriu: Iată cum s-a ajuns aici

În decembrie 2014, Ildan Ibraim era trimis în judecată de către DNA Constanța pentru evaziune fiscală alături de Augustin Panait, un cunoscut evazionist, Preda Cosmin Marian și Zamfir Ion. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie – octombrie 2010, inculpații Ibram Ildan și Preda Cosmin Marian, în calitate de administratori ai SC „Ibo Grains” SRL Constanța, nu au înregistrat în evidențele contabile ale acestei societăți venituri totale în cuantum de 260.214 lei, realizate ca urmare a livrării unor utilaje agricole către două firme, cauzând în această modalitate bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 83.940 lei. În aceeași perioadă, cei doi inculpați l-au ajutat pe inculpatul Zamfir Ion, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile ale firmei sale cheltuieli nereale în cuantum total de 36.057.331,8 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de peste 100 de facturi fiscale, emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța în perioada de referință, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 11.594.661,09 lei.

Facturi fiscale pentru operațiuni comerciale fictive

În cursul lunii iulie 2010, Ibram Ildan l-a ajutat pe Panait Augustin, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile cheltuieli nereale în cuantum total de 2.415.982,81 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de 6 facturi fiscale emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 750.368,33 lei. În aceeași perioadă de referință, inculpatului Ibram Ildan, în calitate de administrator al SC „Ibo Grains” SRL Constanța, a completat cu date false un număr total de 26 borderouri de achiziție cereale de la persoane fizice, prin care se atesta în mod fictiv aprovizionarea societății cu astfel de produse, de la producători individuali. În baza acestor documente, au fost efectuate, în perioada respectivă, un număr de 99 de operațiuni de retragere în numerar din conturile bancare ale firmei sus-menționatei, a sumei totale de 25.396.850 lei.

Societatea a fost mutată la un sediu fictiv

La data de 28 septembrie 2010, inculpatul Preda Cosmin Marian, pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale, a declarat, în mod fictiv, reprezentanților Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, stabilirea noului sediu social al SC „Ibo Grains” SRL, la o adresă, la care societatea nu a funcționat niciodată. În acest sens, inculpatul a prezentat un contract de comodat fals, pretins încheiat la data de 21 septembrie 2010. De asemenea, acesta a refuzat să se prezinte în fața comisarilor financiari din cadrul Gărzii Financiare – Secția Constanța pentru a pune la dispoziție documentele de evidență financiar – contabilă ale SC „Ibo Grains” SRL Constanța, deși invitația, emisă de organele financiare de control la data de 06.10.2010, a fost primită de către mama inculpatului. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 21.306.187,47 lei, (cca. 5.000.000 euro). În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului Zamfir Ion.

Diana BERECHET, Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De Bajan Cosmin a uitat lumea pisatelu ala care umbla acuma rupt in cur cu copilu dupa el si botoasa aia a lui prinoras care dadea tepe la lume cu telefoane si tepuia firme si multe alte cacaturi care le facea. Ala cu executare nu isi mai ia?
0
0
a fugit dupa interlopii din baneasa
2
0
bravo ... 5 mil euro frauda si statul pune mana doar pe o masina ... bagati copii la puscarie 5 ani pentru consum de marijuana nemernici ordinari justitie de cacat
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468