REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Exerciții benefice în scleroza multiplă

Exerciții benefice în scleroza multiplă

Replica API 16 iulie 2021 | 00:00 1197

Deși persoanele cu scleroză multiplă se simt adesea obosite și lipsite de forță, exercițiile fizice le sunt benefice deoarece le îmbunătățesc rezistența fizică, echilibrul și controlul intestinului și al vezicii urinare.

Sursă foto: Shutterstock

Scleroza multiplă este o boală, potențial invalidantă, a creierului și a măduvei spinării, adică sistemul nervos central. Nu se cunoaște cauza sclerozei multiple, este considerată o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. Această afecțiune nu se vindecă, dar tratamentele pot ajuta la accelerarea recuperării după atacuri, la modificarea evoluției bolii și la gestionarea simptomelor, scrie doc.ro.

Exercițiile fizice au multe beneficii pentru persoanele cu scleroză multiplă, inclusiv creșterea rezistenței fizice, îmbunătățirea echilibrului și diminuarea rigidității musculare. De asemenea, mișcarea regulată ar putea întârzia afectarea cognitivă. Important este ca, înainte de a începe un program de mișcare, pacientul cu scleroză multiplă să ceară sfatul medicului legat de ce fel de sport poate face și ce volum de efort poate depune.

Se poate cere și sfatul unui kinetoterapeut dacă persoana are nevoie de asistență în alegerea activităților potrivite, dar e bine de știut că exercițiile se pot face și la domiciliu. Chiar și grădinăritul și treburile casnice contează ca activitate fizică. Iată câteva alte activități și exerciții care ajută la consolidarea forței fizice și nu numai pentru pacienții cu scleroză multiplă:

Mersul pe jos

Multe persoane cu scleroză multiplă au dificultăți de mers, astfel încât mersul pe jos regulat oferă un antrenament cardio ușor și contribuie și la menținerea echilibrului. Chiar dacă este vorba de mers doar pentru o distanță scurtă, este mai bine decât deloc. Dacă persoana se teme să nu cadă, poate face plimbările împreună cu o persoană apropiată. Și mersul pe banda de alergat este o opțiune, deoarece persoana poate regla viteza și intensitatea și se poate ține bine de aparat.

Întinderile

Stretching-ul este bun pentru toată lumea. Nu numai că ajută persoana care efectuează aceste mișcări să își facă încălzirea pentru exerciții și să se recupereze după ce face sport, ci și să își mențină flexibilitatea. Acest aspect face ca mișcarea să devină mai ușoară și reduce șansele de accidentare. E bine ca pacienții cu scleroză multiplă să știe că întinderile ajută și la combaterea rigidității musculare. Unele forme de exercițiu au un element de întindere încorporat, cum ar fi flotările de perete efectuate cu tălpile bine lipite pe sol. Se pot folosi, de asemenea, acele benzi de fitness care pot fi utilizate pentru exerciții de întindere pentru mâini și picioare.

Exerciții fizice în apă

Fie că este vorba de înot sau aerobic în apă, acest tip de exerciții fizice elimină riscul de cădere care poate urmări persoana cu scleroză multiplă. Pe lângă prevenirea căderilor și asigurarea sprijinului, apa reduce și stresul asupra mușchilor și articulațiilor pe care îl pot provoca activitățile pe uscat. E bine să se înceapă la o clasă pentru începători, cu mișcări de intensitate redusă și să se progreseze în ritmul propriu. E indicat ca pacientul să îl pună la curent pe instructor că suferă de scleroză multiplă.

Exerciții de echilibru

Echilibrul oamenilor cu scleroză multiplă este afectat, deci o parte din mișcarea zilnică trebuie să fie destinată activităților care să îmbunătățească acest aspect. Pentru a-și exersa echilibrul, pacientul poate, de exemplu, să stea într-un picior, dar nu înainte de a se asigura că se află lângă un perete sau lângă un scaun cu spătar de care să se sprijine în cazul în care simte că se dezechilibrează. Pentru a crește nivelul provocării, se poate încerca statul într-un picior cu ochii închiși.

Chiar și exercițiile executate pe ambele picioare, cum ar fi genuflexiunile, sunt mai dificile atunci când sunt executate cu ochii închiși, ceea ce le face potrivite pentru a îmbunătăți echilibrul. Mișcările se vor face lent, pentru a evita amețeala și dezechilibrul.

Antrenament de forță

Slăbiciunea musculară și oboseala sunt caracteristici ale sclerozei multiple care pot fi prevenite prin antrenamente de forță. Se pot încerca activități precum genuflexiunile, flotările pe perete sau ridicarea unor greutăți ușoare pentru tonifierea brațelor.

Întărirea trunchiului

Trunchiul este fundamentul echilibrului și al stabilității unei persoane, fiind alcătuit din mușchii abdominali, ai spatelui și ai bazinului. Regimurile de exerciții fizice potrivite includ și exerciții pentru trunchi, ca o modalitate de a crește performanța, precum și de a preveni rănirea în anumite zone precum coloana vertebrală. De exemplu, persoana se poate întinde pe spate, cu genunchii îndoiți și își poate ridica trunchiul (adică face abdomene) ori poate face flotări sau poate sta în scândură (plank). Dacă scândura sau flotările tradiționale sunt prea dificile, se pot face flotări cu sprijin pe genunchi, în loc de cele cu sprijin pe vârfurile degetelor de la picioare.

Yoga

Printre exercițiile benefice în scleroza multiplă se numără și yoga. Acest tip de activitate fizică este un mod sigur și eficient de a reduce oboseala și de a îmbunătăți echilibrul, flexibilitatea și forța. Un studiu care a analizat beneficiile pe care yoga le poate avea pentru persoanele cu scleroză multiplă a arătat că, după o perioadă de 12 săptămâni, cu program de yoga de două ori pe săptămână, participanților la studiu li s-a redus oboseala și li s-au îmbunătățit echilibrul, lungimea pasului și viteza de mers. Deși acest lucru poate să nu fie adevărat pentru toată lumea, este o opțiune demnă de încercat.

Ce schimbări legate de stilul de viață mai sunt necesare în gestionarea sclerozei multiple?

O dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, pâine integrală, grăsimi sănătoase (pește, ulei de măsline, nuci) și săracă în grăsimi saturate (carne roșie, unt, smântână) și un aport de apă suficient, cu limitarea consumului de băuturi care conțin cofeină.

Gestionarea stresului prin diverse metode (la unele persoane pot funcționa meditația, yoga sau respirația profundă, în timp ce la altele pot fi de ajutor cititul, ascultarea muzicii, întâlnirile cu prietenii etc.)

Evitarea căldurii excesive (stat în soare, dușuri fierbinți etc.), deoarece poate agrava simptomele

Renunțarea la fumat, deoarece poate agrava boala

Respectarea programului de odihnă, cu obținerea unui somn bun pe timpul nopții și cu pauze în timpul zilei

Verificarea regulată a nivelurilor de vitamina D din sânge.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212