REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Expunerea la poluarea atmosferică cauzată de trafic, asociată cu multiple afecțiuni fizice și psihice

Expunerea la poluarea atmosferică cauzată de trafic, asociată cu multiple afecțiuni fizice și psihice

A.F. 20 decembrie 2022 | 00:00 262

Poluarea cauzată de trafic este asociată cu o probabilitate crescută de multiple afecțiuni psihice și fizice, pe termen lung, conform unui nou studiu efectuat pe 360.000 de persoane din Anglia. Polimorbiditatea este definită ca fiind prezența a două sau mai multe afecțiuni fizice sau psihice.

Aceasta afectează 27% dintre adulții din asistența medicală primară din Regatul Unit, anunță descopera.ro.

Publicat în Frontiers in Public Health, studiul a arătat că nivelurile ridicate de poluare atmosferică legată de trafic – particule fine 2,5 și dioxid de azot (NO2) – au fost asociate cu un risc crescut de a avea cel puțin două afecțiuni de sănătate pe termen lung.

Bolile respiratorii, cardiovasculare și afecțiunile psihice, puternic asociate cu expunerea la poluare

Cele mai puternice asocieri au fost observate pentru afecțiunile neurologice, respiratorii, cardiovasculare și pentru afecțiunile psihice comune, cum ar fi depresia și anxietatea.

„Persoanele cu mai mult de o afecțiune de sănătate pe termen lung au o calitate a vieții mai scăzută și o dependență mai mare de sistemul de sănătate. Cercetările noastre… au indicat faptul că acele persoane care locuiesc în zone cu o poluare atmosferică mai mare legată de trafic prezintă un risc mai mare de a avea mai multe afecțiuni de sănătate. Studiul nu dovedește că poluarea aerului provoacă multimorbiditate, dar justifică continuarea cercetărilor în acest domeniu. S-ar putea ca niște măsuri simple de reducere a nivelurilor de trafic să îmbunătățească potențial viețile și să diminueze presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate”, a explicat dr. Amy Ronaldson, cercetător asociat la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe (IoPPN), King’s College London și autor principal al studiului.

Studiul a constatat că acei participanți expuși la concentrații mai mari – peste zece micrograme (µg)/m3 – de particule fine aveau un risc cu 21% mai mare de a avea două sau mai multe afecțiuni concomitente, în comparație cu cei expuși la concentrații mai mici de zece micrograme/m3, potrivit Medical Xpress.

„Poluarea aerului are un impact negativ asupra mai multor sisteme ale organismului”

„Studiul nostru sugerează că poluarea aerului are un impact negativ asupra mai multor sisteme ale organismului și crește probabilitatea ca oamenii să dezvolte mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cum afectează poluarea aerului diferitele sisteme corporale, dar s-ar putea ca abordarea poluării aerului să ajute la prevenirea și atenuarea impactului debilitant al multiplelor afecțiuni de sănătate pe termen lung”, a explicat dr. Ioannis Bakolis, lector King’s College London.

Cercetătorii au identificat mai multe modele în cadrul asocierilor dezvăluite de studiu. Cele mai puternice legături au fost în primul rând între afecțiunile legate de sistemul respirator (astm, boli pulmonare cronice), precum și de sistemul cardiovascular (fibrilație atrială, boli coronariene, insuficiență cardiacă), dar și de afecțiunile neurologice și mentale comune (accident vascular cerebral, abuz de substanțe, depresie, anxietate), citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212