REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Factorii care cresc riscul de diabet

Factorii care cresc riscul de diabet

Replica API 28 septembrie 2020 | 00:00 875

Există trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestational.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Diabetul de tip 2 apare atât din motive ce țin de moștenirea genetică, cât și din motive ce țin de stilul de viață. Diabetul gestational apare pe perioada sarcinii la unele femei, scrie doc.ro.

Factori de risc diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar distruge beta-celulele, celule care se regăsesc în pancreas și sunt responsabile cu producerea insulinei. Iată care sunt factorii de risc în cazul acestui tip de diabet:

Moștenire genetică – riscul de a face diabet este mai mare pentru cei care au un părinte sau frate care suferă de această afecțiune.

Afecțiuni ale pancreasului.

Vârstă – cu toate că acesta poate apărea de orice vârstă, specialiștii au observat că diabetul de tip 2 se declanșează, în general, în perioada 4-7 ani sau în perioada 10-14 ani.

Factorii geografici – oamenii de știință au observat că diabetul este mai întâlnit în zonele aflate mai departe de Ecuator. De asemenea, se pare că și factorul etnic este important, persoanele caucaziene având șanse mai mari să dezvolte diabet, comparativ cu alte rase.

Factori de risc diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este mai complex decât cel de tip 1, acesta apărând în urmă unei combinații de factori, printre care și stilul de viață, alimentația și greutatea individului.

Factorii de risc care predispun la diabet de tip 2 sunt:

Kilogramele în plus sau chiar obezitatea.

Stilul de viață sedentar.

Moștenirea genetică.

Vârstă – diabetul de tip 2 apare, în general, la persoanele de peste 45 de ani.

Pacientul a suferit de diabet gestational.

Sindromul ovarelor polichistice.

Tensiune arterială mărită.

Nivel scăzut de colesterol “bun”, adică HDL, ori nivel crescut de trigliceride în sânge.

Având în vedere că unii factori de risc pot fi ținuți sub control, pentru prevenirea diabetului de tip 2 individul trebuie să își mențină greutatea în valorile normale, să mănânce mai sănătos, să facă sport și să reducă nivelul trigliceridelor din sânge.

Factori de risc diabet gestational

Diabetul gestaţional apare numai în timpul sarcinii, la femeile care nu suferă de diabet de tip 1 sau de diabet de tip 2. Diabetul gestational apare, în cele mai multe cazuri, în ultimele 3 luni de sarcină. Este foarte importantă monitorizarea cu atenție a sarcinii pentru depistarea timpurie a diabetului gestational, care necesită dietă adecvată sau tratament. După naștere, diabetul dispare, însă medicii vor monitoriza în continuare proaspătă mămică pentru a se asigura că nu există probleme.

Factorii de risc pentru acest tip de diabet sunt următorii:

Prediabet – nivelul de zahăr din sânge este destul de mare, însă nu atât de mare încât să se stabilească diagnosticul de diabet

Tensiune arterială mărită

Vârstă – femeile de peste 25 de ani prezintă risc crescut de diabet gestational

Istoric în familie în ceea ce privește diabetul de tip 2

Afecțiuni de natură hormonala precum sindromul ovarelor polichistice

Acumularea multor kilograme în timpul sarcinii

Nașterea unui copil supraponderal

Ce trebuie să reții despre factorii de risc ai diabetului

Potrivit diabetes.org.uk, aproape 90% dintre oamenii cu diabet au diabet de tip 2. Boală se poate instala lent, de obicei după vârstă de 40 de ani. E posibil că semnele să nu fie atât de evidente pe cât credeai sau este posibil să nu existe deloc semne ale bolii, prin urmare poate să dureze chiar și până la 10 ani până vei află că ai această boală.

Tocmai de aceea este foarte important să cunoști factorii de risc și să afli mai multe despre riscul tău, că să poți face ceva în privința diabetului.

Riscul tău de diabet crește o dată cu vârstă. Ai un risc mai mare dacă ești din rasă caucaziană și ai peste 40 de ani.

Ești de 2 ori - până la de 6 ori - mai predispus să faci diabet de tip 2 dacă ai un părinte, un frate sau o sora ori un copil cu diabet.

Ai un risc mai mare dacă ai avut vreodată hipertensiune arterială.

Ai un risc mai mare de diabet de tip 2 dacă ești supraponderal, în special dacă ai o circumferința mare a taliei (nu uită că grăsimea depusă în zona abdomenului este cea mai periculoasă).

Totodată, ai un risc mai mare de diabet dacă:

- ai suferit vreodată un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral,

- ai schizofrenie, tulburare bipolară sau depresie ori dacă primești un tratament cu medicamente antipsihotice,

- ești femeie care a avut sindromul ovarelor polichistice, diabet gestational sau un bebeluș care a avut la naștere peste 4,5 kg.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212