REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Făgădău, URMĂRIT PENAL alături de Mazăre - explicaţia oficială privind prezenţa fostului primar la DNA

Făgădău, URMĂRIT PENAL alături de Mazăre - explicaţia oficială privind prezenţa fostului primar la DNA

Replica API 4 iulie 2019 | 00:40 1155

Oficial, de la DNA!

Oficial, de la DNA!

Biroul de Informare și Relații Publice a comunicat ieri următoarele: procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar față de mai multe persoane (inculpați și suspecți) din cadrul Primăriei Constanța, după cum urmează:

Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța,

Nicoleta Constantin, la data faptei șefă a Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei Municipiului Constanța,

Fulvia Antonela Dinescu, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanța,

toți trei pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracțiunilor de corupție

și față de

Luiza Elena Tănase, la data faptei arhitect-șef al primăriei municipiului Constanța,

Radu Ştefan Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanța,

ambii pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție.

Starea de fapt reținută de procurorii anticorupție în această cauză a fost mediatizată prin comunicatul nr. 1126/VIII/3 din 04 decembrie 2017 și se referea la construirea, cu nerespectarea dispozițiilor legale, în zona centrală a stațiunii Mamaia, a unui imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire, emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.

2. Radu Ştefan Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În luna mai 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat un proiect de hotărâre în vederea vânzării prin negociere directă și nu prin licitație publică, către o societate comercială, a unei suprafețe de 4.000 mp teren, amplasată în intravilanul mun. Constanța, zona Lacului Siutghiol.

Ulterior, inculpatul a perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA).

În luna noiembrie 2012, procedând în aceeași manieră, inculpatul a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comercială în condiții vădit păgubitoare pentru patrimoniul municipiului Constanța.

Tranzacția a fost una inutilă și a reprezentat o formă disimulată de înstrăinare directă (nu prin licitație publică) și la prețuri mult mai mici decât cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectivă.

Tranzacția a fost încheiată în forma propusă de inculpat în anul 2018, iar prin această tranzacție societatea comercială a cedat suprafața de 542 mp, evaluată la suma de 15.718 euro, și a primit la schimb 412 mp, evaluați la 76.396 euro.

3. Radu Ştefan Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a înstrăinat, la prețuri subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia.

În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro.

4. Într-o cauză separată, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 29 de funcționari din cadrul primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (sub forma autoratului și a complicității).

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada octombrie 2008 - februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale.

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Despre ce este vorba în dosarul în care apare şi Făgădău

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: „pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa“, se arăta în comunicatul din 2017, transmis presei.

„În același an, primarul municipiului Constanța și societatea constructoare au fost acționați în judecată de o societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. În motivare, societatea reclamantă susținea, printre altele, că autorizația a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii, reclamantei fiindu-i vătămat dreptul de proprietate“, conform DNA.

Societatea constructoare ar fi SC RHC City Crown SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, Staţiunea Mamaia, zona Riviera. Asta în timp ce societatea comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil şi care a cerut anularea autorizaţiei de construire este Perla Majestic SA.

Pe data de 2 iunie 2016, Tribunalul Constanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta PERLA MAJESTIC S.A. în contradictoriu cu pârâta S.C. RHC CITY CROWN S.R.L. şi pârâtul PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANŢA. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire nr. 1510/2013 emisă de Primăria Municipiului Constanţa. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a luat act că reclamanta Perla Majestic SA renunţă la dreptul pretins şi, în consecinţă, a respins acţiunea ca nefondată.

RHC City Crown SRL a fost înfiinţată în anul 2004 şi are sediul social în staţiunea Mamaia, zona Riviera. Printre asociaţii societăţii se numără persoanele juridice Petroserv SA (cu sediul social în Port Constanţa, Dana 34, reprezentată de Cornelius Pavel), Petrogrup SRL (cu sediul social în Port Constanţa, Dana 34, reprezentată de Tănase Sergiu Goga) şi RIG Service SA (cu sediul social pe strada Marc Aureliu, Constanţa, reprezentată de Florin Cârstocea). Administratorul societăţii Rhc City Crown SRL este Florin Cârstocea.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru cei doi Amici care Injura ca Taranul Prost de la Vaci :pt Judecatorul idiot ma te-a bagat cineva In seama si nu mai Injura ca Taranul Prost de la Vaci si prostanaca e mata si nu mai Injura ca Taranul Prost de la Vaci ba da sunt cause iar pentru amicu aloooo Proasta e mata taran Prost de la Vaci si mai bine taceai tu ca spui numai baliverne care nu e adevarat!
2
1
Ce basca avea si sageata nr 3 adica raducu!Hai la scris tati sa vedem cine v a pus in arc?si ce fabricatie era arcul?Express de repede sa zici da?Ca sa fie Evenimentul Zilei ,ca altfel o dam in mascareala de tip...Catavencu si vezi cum faci sageata mica sa isi mentina declaratia si celelalte 2...mai ales Procusorul ca prorcusorl era fan ul nr 1.Vezi ca asteapta si alte tari informatia asta
4
1
Bai prostalaule cum sa fie PNListi capusele primariei cand marile tunuri trase de Fagadau au fost la ordinu sau cu aprobarea partidului din care face parte sau tu crezi ca odata ajuns primar Fagadau a spus muie ma PSDistilor aici eu decid,or mai ciuguli si PNListi ceva dar nu ei sunt marile capuse ale primariei ma imbarligatorule.
5
2
Spun adevar fagadau si mazare au vandut constanta tot terenu dintre blocuri si din parcari sapti verzi se culcau cu minore de la fasion tv cazino mamaia se culca cu toate deci grupinfractional mai sunt si alti inplicati toata primaria notari
8
0
Ei cand o sa realizeze ca au umplut pe machidoni de bani, hoteluri, terenuri si ei sunt terminati pe viata, iar machidonii in libertate cu imperii construite, eu cred ca amandoi o sa se spanzure. Machidonii nici in vizita nu o sa mearga la ei, nici firmituri nu trimit la puscarie machidonii
8
1
Ar trebui incatusati in zeghe si plimbati inainte si inapoi pe tot sezonul cu telegondola din Mamaia si nu tinuti la Rahova cu aer conditionat in celule !
10
0
DNA sa mearga la directorul DADL Hristu ca sa verifice toate neregulile cu dedicatie pe care le impune subordonatilor
12
1
bravo,poate se fac sapaturi mai in profunzime, cred ca o sa mai apara si altii, e o cardasie maxima acolo
10
2
Daca tot v-ati apucat de treaba, luati-l si pe Babu ...
11
2
Sa vina DNA si la Eforie si la Mangalia si la Medgidia si la Harsova, sa vina DNA , sa vina DNA! Vai de capul vostru, voi credeti ca o sa va salveze DNA de toti hotii din tara asta! Votati ca niste imbecili nativi ce sunteti, sau stati acasa la votare, si dupa, vreti sa va salveze DNA, care sunt o mana de oameni. Votati altceva dobitocilor, nu stati acasa la alegeri! Cat de mica ar fi diferenta intre candidati, votati pentru diferenta aia, ca asta e, altii mai buni nu avem!
6
1
mazare si fagadau sa fie cercetati dar ce facem cu mohamed arabul corupt care a dat mita la tot guvernul si la toate bancile si vrea si primar ajutat de rares bogdan pnl-ist de frunte
10
3
Sa o intrebati si pe lizeta, avocata pooli, de sanatate ! Poate ne mai scuteste cu harfele ei de matroana obosita din Nuba. Mamaie, intelege ca esti expirata, ca si antipespirantul pe care-l folosesti.
17
2
continua vanatoarea de pesedisti
5
10
asa sunt toti . ceilalti nu vor sa munceasca
3
1
Spanzurat Fagadau!
8
3
judecatorule esti prost rau mai bine taceai. hoooo
7
5
Amice Haiideee capusele care trebui eliminate sunt Porcii de PNL sa-i fut si nu mai Injura ca Taranul Prost de la Vaci si stai cuminte in banca ta!
4
15
Era si timpul DNA ului! Nu am votat degeaba
21
2
v-am tras-o, mi-am luat cascavalul si bastardul si v-am pupat definitiv.
12
0
Daca s-ar analiza cum institutii gen Radet, unii patroni de magazine etc. au volatilizat bani care nu se regasesc mai pe nicaieri dar apar sub forma de datorii , mai apar dosare penale grele. Macar sa incercam sa vedem de ex cum de are Radet datorii la stat dar nu si primaria. Sau unde si sub ce forme erau subventionate celebrele care alegorice, sau .. sau cum se asfalta cum se montau instalatii electrice etc
16
0
Ar trebui vazut cati bani au plecat din conturile primariei Constanta si pe unde au ajuns,dar si aprobarile care s-au dat de functionari primariei, nu spune nimeni ca e cineva vinovat dar o verificare nu strica si nici nu e greu de facut.
20
1
TOTI dar TOTI din primarie sa fie verificati! Daca te duci la ei pentru o modificare de constructie, astepti cu anii, pana prinzi radacini ca sa iei o abrobare. Nu au timp de noi, au timp doar pentru ei. Sa se verifice si cat a costat pavatul de pe strada Pandurului, de si-au permis asemenea risipa, si au inghesuit masinile pe carosabil! Sa plateasca de la proiectant pana la cei care au aprobat asemenea neghiobie! Fagadau e genetic hot ordinar, dupa cum s-a demonstrat la ultimile alegeri!
47
3
Forza Fagadau nu te lasa
4
38
Fagadau si Mazare oameni fara caracter car n-au facut nimik in viata, merita scuipati pe strada
41
3
Daca ati vandut terenuri de parca erau ale voastre, eu cred ca voi sunteti bolnavi mintal sa umpleti machidonii de bani pentru o spaga de 20 30 mii macar Voi la puscarie machidonii cu terenuri in libertate
34
2
Dar lale Costica Racu ce face, el, eminenta cenusie a echipei Maz - Faga - Porcu ? Nea Costica, iti trimit un unguent cu kanamicina, ca vindeca ranile.
25
1
babule urmezi bossule, te ia si pe tine mai repede , ca la cat de prost esti, la tine este si usor, vezi ce faci cu banii transferati prin turcia sau tarile arabe lui sefutu
37
2
masa lu fagadau a fost prinsa fraudind alegerile cu 5 buletine de vot ce se mai aude cu ea? merge cu fisu la puscarie ? sau ati musamalizat iat totul ca stampilele erau pe pesede ?
34
5
Verifica si cu functionara publica STAMAT Cristina, sotia lui Stamat Marius cel care detine Marco Chim si care a primit autorizatii de construire si terenuri in acelasi mod, subevaluate si autorizatiile fara toate actele necesare la dosar si construite ilegal, lipid de sosea in mamaia langa malibu si altele. Marius Stamat este si angajat al vanoord si este cel care transfera spagile catre mazare.
30
2
Hai Faga sa dam cu recunoasterea fapteo si poate luam cu Suspedare ... stiu astia tot ! Chiar si de pe salupe ! Intelegi ?
29
1
cu curatenia!!!! sa scapam de capusele astea imputite!!!!!!
44
4
Exista Karma Fagabou..Mazare si-a luat-o,urmezi.Pai aduci tu scursurile alea de tigani in zona linistita,ne fura aia la greu,ne intra in case,ne distrug masinile,ne intra in casa ziua in amiaza mare in case si noi tb sa acceptam?doar tiganii tb multumiti in oras?a devenit Ferentari de Cta zona aceea din cauza voastra.Cine muta HC in Palas are votul meu,a adus idiotul tigani din toata tara,le face case gratis si buletin de Cta,numai sa aiba votati.Huo!ti-a sunat ceasul
39
7
DNA si ANI sa vina la Eforie Sud sa faca controale urgent
15
1
La ovidiu cind ajunge DNA? Sa veniti aici sa vedeti ce se intimpla, e mai rau decit oriunde! Primaru, arhitectu, funda, prin care se iau toti banii, si se fac toate manevrele, bineinteles doar makidoni imputiti si jegosi nehaliti! Te rugam DNA
21
6
...sarlatanii care au distrus Constanta !
47
1
Ce oras se schimba ? Esti orb fatalau nu a facut nimic pt oras doar pentru el la puscarie cu jegu. Daca se pretinde sa inchirieze plaje de la apele romane cu babu si amanta lui din primarie si a inchiriat-o la neversea. Inca una sa verifice DNA cum a tinut encica dosarele de la politia locala pus de acest minuntat Fatalau.Aceeasi fapta cum a fost judecat Pripis.DNA ce face doarme?
37
3
Cand am citit articolul mi s-a umplut poola de lacrimi de grija si.mila fata de Fagabou dar cand am vazut si comentariul altuia care solicita suspendarea prostului si inlocuirea cu un viceprimar,adica prostul analfabet Babu sau Rasautica,chiar m-am enervat si m-am intrebat cat de prosti au fost constantenii cand au ales aceasta echipa intergalactica sa condica Constanta! Culegi ce semeni
36
3
Acum cand orasul se schimba incet spre bine
9
47
Pan-aici ti-a fost 20 de ani o sa primesti ca ne-ai blocat orasul.Urmeaza si abuzurile localei ce-si castiga salariile gigantice din amenzi la ordin!
44
4
pai toata ziua la dna , cand sa se ocupe de primarie si oras ? legislatia trebuie schimbata total . un primar cercetat imediat suspendat si pus viceprimarul fara probleme juridice in locul primarului . daca toti au probleme , alegeri imediate pentru alt primar .
34
4
la cerut mazare in celula cu el pana i vine matracuca la vizita sa aiba cui da la buci. ha ha ha
31
4
Ai grija ce declari la DNA, ca sa nu-ti nemultumesti stapanul. Ai fost, esti si vei ramane sluga si aparatorul hotilor. Stii tu...
50
3
Ai distrus Constanta excrocule...
52
2
Asa v-ati imbogatit,talharilor numai prin magarii,sa faceti bani in mod corect nu stiti! Toti o sa ajungeti la parnaie ..mai devreme sau mai tarziu !
62
2
Asta a fost gainarie pe langa altele pe care se fac canu le vad.
45
1
o ce veste minunata...la multi ani cu executare...
62
4
La puscarie!!!! Ai facut din orasul asta o hazna!!!!
73
5
Bravo DNA !
74
7

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212