REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Farmaciile nu mai dau medicamente gratuite si compensate

Farmaciile nu mai dau medicamente gratuite si compensate

Replica API 17 noiembrie 2010 | 00:00 148

Daca de la Casa de Sanatate nu vin banii,

Daca de la Casa de Sanatate nu vin banii,

Ministerul de Finanţe ţine în şah Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, farmaciile şi bolnavii constănţeni. Noua măsură de înăsprire a condiţiilor de plată a medicamentelor, propusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), limitează accesul la tratament al pacienţilor, falimentează farmaciile şi subminează sistemul de sănătate publică, susţin membrii Colegiului Farmaciştilor din România.

Drept urmare, Colegiul Farmaciştilor contestă măsura Casei de Asigurări de Sănătate de a înăspri şi mai mult condiţiile de plată pentru medicamentelor, prin impunerea unor termene de plată de 210 zile pentru medicamentele decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate. Pacienţii se tem că din 20 noiembrie a.c. farmaciştii ar putea sista eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate pentru că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate refuză să le achite facturile restante. Până atunci Colegiul Farmaciştilor Constanţa a decis să informeze constănţenii că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu le-au mai achitat facturile de 265 de zile. "Constanţa se va umple de afişe. Toate farmaciile vor avea aceste afişe. Se intenţionează modificarea contractului cadru cu prelungirea termenului de plată de la 180 de zile la 210 plus 30 de zile. De două luni, cei de la Casă nu au mai achitat facturile. Din informaţiile pe care le avem, în decembrie a.c. nu o să primim nici un ban. Dacă nu primim banii de la Casă, vom ajunge să fim blocaţi de furnizori şi apoi riscăm să ajungem în instanţă", susţine Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Constanţa. De cealaltă parte, Marinel Ciobanu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, spune că instituţia pe care o reprezintă înregistrează o restanţă către farmacii reprezentând consumul lunii martie, facturată în luna aprilie a.c. "Conform legii, plata către farmacii se face la 180 de zile plus 30 de zile de la data primirii facturii. Dacă în această lună nu vom deconta facturile, atunci vom depăşi termenele stabilite de lege. Nu excludem varianta ca plăţile să le efectuăm în perioada 20-30 noiembrie a.c., cu două condiţii: să se suplimenteze bugetul alocat pentru acest domeniu de activitate şi Ministerul de Finaţe să aprobe deschiderea creditelor bugetare în Trezorerie. Dacă bugetul nu va fi suplimentat, nu vom mai face plăţi către farmacii. În acest an CJAS a transmis două adrese în atenţia Colegiului Farmaciştilor prin care îi informam că nu ne mai asumăm eliberarea reţetelor după data emiterii adreselor. Ulterior bugetul a fost suplimentat, apoi s-a epuizat şi acum, pe parcursul lunii noiembrie a.c., suntem puşi în postura de a emite o nouă adresă pentru că există riscul ca bugetul să se epuizeze", a declarat, pentru "Replica", Marinel Ciobanu, directorul economic al CJAS Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108