REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Femeia graţiată de Băsescu încearcă să SCAPE, din nou, de ÎNCHISOARE

Femeia graţiată de Băsescu încearcă să SCAPE, din nou, de ÎNCHISOARE

Replica API 28 martie 2020 | 08:52 3189

Individa care a fost graţiată de fostul preşedinte Traian Băsescu, după ce a fost condamnată pentru furt, vrea să scape, din nou, de pedeapsă. Condamnată definitiv într-un dosar instrumentat de procurorul Teodor Niţă, femeia a formulat, la Tribunalul Constanţa, o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP. Adică, ori este bolnavă, ori gravidă.

Garofiţa Mocanu a fost condamnată definitiv, într-un mega dosar instrumentat de procurorul Teodor Niță, fiindu-i aplicată o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru înșelăciune. Mamă a 9 copii, la data grațierii avea doar 7, a comis faptele pentru care a fost condamnată în stare de recidivă postexecutorie, aceasta fiind condamnată anterior pentru comiterea unor infracțiuni de aceeași natură cu cele pentru care a fost cercetată în prezenta cauză. Ea a mai fost reținută și în 2008 pentru furt și apoi, în ianuarie 2010, a fost arestată din nou, pentru o lună. Condamnată definitiv în 2012 la trei ani de închisoare, Garofița Mocanu a reușit să amâne executarea restului de pedeapsă, după ce a rămas însărcinată. În 2014, fost graţiată de Traian Băsescu ca urmare a presiunii publice şi mediatice, impresionate de faptul că femeia furase ca să aibă cu ce să-şi hrănească copiii, după cum susţinea ea, (deși locuia într-o vilă) iar pentru fapta sa fusese, atunci, condamnată la 3 ani de închisoare. Înainte, femeia a mai fost condamnată, însă a fost eliberată la scurt timp, rămânând însărcinată. Recent, ea a fost condamnată, din nou, la 5 ani de închisoare şi, se pare, vrea să scape din nou de exeutarea pedepsei.

Este bolnavă sau se foloseşte, din nou, de un copil pentru a scăpa de pedeapsă?

Pe 26 martie a formulat o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP. Executarea pedepsei închisorii poate fi amânată atunci când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată. De asemenea, se amână dacă persoana condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amână până la încetarea cauzei care a determinat amânarea.

Reamintim că procurorul Teodor Niță a destructurat o grupare infracţională care acţiona prin metoda „Pomană” sau „Împrietenire”. Este vorba de peste 60 de fapte infracţionale, între care săvârşite şi în Constanţa, unele chiar cu violenţă. Mai exact, este vorba de 31 de indivizi, care se îmbrăcau în haine de doliu şi, sub pretextul că voiau să dea alimente de pomană, intrau în casele oamenilor şi furau. Infractorii abordau victimele, care erau persoane vârstnice, trecute de 80 de ani şi, pretextând că oferă alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau oferindu-se să cumpere bunuri uzate la preţuri avantajoase, le-au câştigat acestora încrederea şi au pătruns în locuinţele persoanelor vătămate, situate în 12 judeţe ale ţării, judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinţi, Cluj precum şi în Bucureşti de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani, folosind violenţa în cazul în care erau surprinşi de victime în timpul furtului.Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte 500.000 euro. Erau foarte bine organizaţi, foloseau disimulări atât de îmbrăcăminte cât şi fizice. Toţi umblau înmănuşati, schimbau foarte des telefoanele, maşinile, şi acţionau concomitent pe raza a 12 judeţe. Dacă se întâmpla ca unul dintre bătrâni să se prindă despre ce e vorba, recurgeau la violenţă ca să-şi ducă la capăt treaba.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
BRAVO ,NOTA PENTRU D-NUL PROCUROR TEODOR NITA. EXCELENT OM AL JUSTITIEI.
1
0
Un idiot ajuns presedinte, a furat toata viata lui mizerabila, caractere infecte Basescu si Mircea
3
3
Are sanse, sistemul functioneaza iar. Doar daca a mai gresit ea cu vreun potent politic ceva. Bleah.
0
0
Pana nu veti aplica pedeapsa capitala nu vom scapa de escroci borfasi si criminali !
1
0
SALUTARI LA TOTI DIN PARTEA DIVIZIEI 7 PANTZER.........GARDA NU VA UITA.......
1
0
Gipsanii nu se lasa e vechile obiceiuri. Nu le mai dati drumul.
6
0
n-o cunosc dar il cunosc pe muistul sef procuror nita !!! Si nu e nici o diferenta !!! Muie cu cacat numai lui nita !!!
7
4
Basescu a gratiat-o fiindca juca geamparale cu ei, lu nevasta-sa ii puneau galbenii la gat. Numai spun ca se cuscrise cu Bercea Mondialu, si atunci omu tb. sa fie recunoscator. Dar nu numai rromii l-au votat si romanii s-au inghesuit sa-l voteze.Oare de voteaza romanii numai d-astia de caterinca, fiindca majoritatea sant la fel:ciorditori, dusmanosi, inviduosi, egoisti, lenesi, paraziti, traficanti de tot felul, prostituate, betivi, drogati. Pai daca e un presedinte serios, dur, e, astai comunist.
9
4
Se invarte pe langa puscarie precum cainele pe langa macelarie! Lasati-o sa intre!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920