REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

"Femeie la mare", semnată de Gheorghe Petraşcu, poate fi admirată la Muzeul din Topalu

"Femeie la mare", semnată de Gheorghe Petraşcu, poate fi admirată la Muzeul din Topalu

Replica API 13 iulie 2013 | 00:00 724

Pânză evaluată la 220.000 de euro

Pânză evaluată la 220.000 de euro

Muzeul "Dinu şi Sevasta Vintilă" din Topalu este o secţie a Muzeului de Artă din Constanţa şi a fost creat pentru a valorifica expoziţional donaţia medicului Gheorghe Vintilă, originar din comună. Una din operele care pot fi admirate în acest muzeu este "Femeie la mare", de Gheorghe Petraşcu.

Pictorul s-a născut în oraşul Tecuci din Moldova, într-o familie cu tradiţii culturale. Părinţii săi erau mici proprietari din ţinutul Fălciu, Costache Petrovici-Rusciucliu şi soţia acestuia Elena, născută Biţa. Frate cu diplomatul, scriitorul şi criticul literar şi de artă Nicolae Petraşcu. Gheorghe Petraşcu arată de tânăr înclinaţii artistice, făcând primele studii la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. La recomandarea lui Nicolae Grigorescu, primeşte o bursă pentru a se perfecţiona în străinătate. După un scurt timp petrecut la Munchen, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian şi lucrează în atelierul lui Bouguereau. Cu o pasiune nestăvilită, pictează peisaje, atât în ţară,cât şi în Franţa, Spania şi mai ales în Italia. În peisajele sale, lumina nu şterge contururile ca la impresionişti, dimpotrivă, arhitecturile rectilinii se impun printr-o impresie de soliditate. Din acest punct de vedere, peisajele veneţiene demonstrează cel mai bine anticonformismul lui Petraşcu. Artistul rezistă interpretărilor tradiţionale, în care peisajul oraşului pe lagună nu era decât un pretext pentru a analiza interferenţa vibraţiilor luminoase, în eternă schimbare pe apă, pe zidurile colorate şi în aerul pur.

"Femeie la mare este evaluată la 220.000 de euro şi este o donaţie a doctorului Gheorghe Vintilă, care este donatorul întregului muzeu din Topalu, făcută în anul 1920 şi face parte din cele 13 lucrări ale lui Petraşcu din acest muzeu. Gheorghe Petraşcu era un personaj dinamic care a pictat marea în ţară, la Constanţa, Techirghiol, Mangalia şi Balcic, dar şi în străinătate, în Bretania, la Veneţia, pe ţărmul spaniol. Dintre toţi pictorii, este cel care a acordat cea mai mare pondere mării. Este adeptul unei palete intense cu o tendinţă către culorile întunecate. Albastrul face parte din această categorie, pe care-l trece prin toate nuanţele posibile, prin lumină, devenind înnegurat sau luminos. În general a pictat un personaj feminin pe ţărm, de obicei din spate, pentru că nu-l interesa figura, ci silueta, care intra în rezonanţă cu nuanţele ţărmului. Chiar şi în conturarea ţărmului pune accente de culoare rece prin care tabloul tinde către o unitate cromatică. Doamnele sunt îmbrăcate potrivit modei de atunci, cu rochii lungi, cu pălării, cu văluri. Vântul se plimbă prin faldurile rochiei şi vălurile de la pălărie sau gât. "Femeie la mare" este una dintre cele mai frumoase marine ale lui Petraşcu. A participat la cele mai importante expoziţii naţionale în care figurau lucrări ale acestui pictor. Cu mulţi ani înainte, atunci când i-am făcut o fotografie, am văzut în lumină puternică, că de fapt mai exista un al doilea personaj feminin, aşezat lângă primul. Nemulţumit de lucrare, Petraşcu a şters unul din personaje, venind cu culoare asupra acestei suprafeţe, dar în momentul în care ştii, vezi conturul celui de al doilea personaj", a declarat, pentru "Replica", Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frumos comentariul facut asupra acestei opere !!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212