REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Festivalul „Peșcărești la Ghindărești” – o incursiune în lumea lipovenilor

Festivalul „Peșcărești la Ghindărești” – o incursiune în lumea lipovenilor

Replica API 9 august 2018 | 02:57 1017

La începutul lunii septembrie, constănțenii și turiștii au ocazia să călătorească în lumea lipovenilor, în cadrul Festivalul „Pescărești la Ghindărești”, care îi așteaptă pe vizitatori la prima sa ediție în 2 septembrie, între orele 12:00-20:00, în comuna Ghindărești.

Malul Dunării din dreptul localității Ghindărești va răsuna de acorduri vesele de harmoșka (armonică rusească), îmbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu ciorbă de pește lipovenească și saramură pregătită pescărește, dar și alte preparate tradiționale, gătite cu măiestrie de localnici.

Experiența gastronomică de la Pescărești la Ghindărești va avea ca invitați și profesioniști care duc gătitul la rang de arta, chefi de renume ce promit un adevărat show culinar: Alex Petricean (D’Artagnan) - fost concurent Master Chef, bucătarul-şef al anului (2018) în România în cadrul ghidului Gault&Millau, Mihai Ionescu (Chef Linguriță) - finalist Chefi la cuțite.

Programul este unul dinamic și va îmbina delicioasele tradiții culinare locale pescărești cu muzica și dansurile rusești, precum și alte momente artistice reprezentative pentru etniile dobrogene, avându-l ca invitat special pe cunoscutul cântăreț de muzică rusească Radu Captari.

Între o strachină de ciorbă, o îmbucătură de icre proaspete și un dans kazaciok, vizitatorii se vor putea plimba cu lotca tradițională pe Dunăre pentru a admira frumusețile locului (insula cu nisip fin Mileaki, stâncile Halubeatnic și Ded i Babka, canale ascunse etc.), vor putea învăța să dea la rame, cum să gătească lipovenește în cadrul atelierelor de gătit, vor putea proba sau cumpăra costume și accesorii tradiționale lipovenești, realizate artizanal. Iar pentru cei dornici să ia și acasă ceva din savoarea festivalului, vom avea o gamă largă de preparate ambalate, pregătite de gospodinele din Ghindărești (marinată de pește, pește uscat și pește afumat, salată de icre, zacuscă de pește etc.).

Evenimentul este co-organizat de Asociația Matrioșka din Ghindărești și echipa Antreprenorești, proiect al Fundației Romanian Business Leaders.

Antreprenorești- Adoptă un Sat este o inițiativă a Fundației Romanian Business Leaders care își propune să susțină 10 comune din țară prin construirea unui model de dezvoltare economică și socială, ținând cont de specificul și resursele locale identificate. Comuna Ghindărești este una dintre comunele selectate în cadrul proiectului și se află în jud. Constanța, pe malul drept al Dunării, între Cernavodă și Hârșova, fiind în același timp și una dintre cele mai compacte comunități de ruși-lipoveni din țară. Asociația Matrioșka a fost înființată de un grup de tineri din Ghindărești, având ca obiectiv conservarea și promovarea moștenirii culturale a etniei rușilor-lipoveni.

Rușii-lipoveni sunt un grup etnic de origine slavă cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri (de credinţă veche). Adepți ai ortodoxismului de rit vechi din Rusia, aceștia au fost nevoiți să își părăsească patria după schisma care a avut loc în biserica rusă în sec. al XVII-lea şi persecuția religioasă ce s-a declanşat asupra celor care se împotriveau reformei. Numeroşi staroveri s-au stabilit începând cu secolul al XVIII-lea şi pe teritoriile româneşti, în special în Dobrogea și Delta Dunării, fiind cunoscuţi aici sub denumirea de lipoveni. De-a lungul secolelor, lipovenii și-au păstrat cu sfințenie limba, obiceiurile și credința ancestrală, și și-au sărbătorit cu mândrie rădăcinile.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Did you say ... curve??? Vine Nicu veterinaru si le fute pe toate...
1
0
Mai oameni buni, chiar asa de rahat am ajuns? Orice stire, dar chiar oricare trebuie com,entata in mod negativ orice ar fi ea? Ce este rau ca se face acest festival? V-a dat cineva ordin pe unitate sa va duceti? Ce tot sariti atat de fund in sus chiar nu inteleg. Am ajuns o tara de frustrati carora chiar nu le mai place nimic ? Daca va pune cineva carcotasilor sa adunati chistocul pe care il aruncati pe jos sariti cu gura ca de aia platiti gunoiul, in loc sa va civilizati sunteti parca zi de zi mai rai si mai tembei. Faceti dracului si ceva de bine. Iesiti la er, mai aerisiti-va creierii.
5
0
miroase gura a spirt medicinal pardon lichior de viorele,chilotii plin de cacat,ciorapii imputiti...mars la cacat cu satul vostru plini de puturosi,betivi si muieri curve.Cine plmea vine in imputiciunea voastra de la Ghindaresti unde caini va spala la gura cand sunteti zilnic muci si pisicile va spala farfuriile de mancare...Promovati un sat de betivi si curve nespalate.Mars la cacat ptr cel de sub mine!.
3
5
Ca si data trecuta,ai demonstrat cat de incuiat mintal esti,mai taci in pulele noastre sa le-o sugi tuturor lipivenilor,cacat cu ochi redus mintal ce esti
3
4
La Ghindaresti in satul betivilor si al curvelor mizeria este la mare moda...Cine plmea va spala vesela apa nu curge doar din Dunare cu mormoloci si tampoane ?.
4
7
IN SFARSIT SE MAI OCUPA CINEVA SI DE PERPETUAREA TRADITIILOR RUSILOR LIPOVENI SA FIE SANATOSI SI SA NU UITE NICIODATA DE RADACINILE LIPOVENILOR
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108