REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Finlanda: Adolescentul care a împuşcat mortal un coleg şi-a justificat gestul prin ''hărţuirea'' la care era supus

Finlanda: Adolescentul care a împuşcat mortal un coleg şi-a justificat gestul prin ''hărţuirea'' la care era supus

A.F. 5 aprilie 2024 | 00:00 81

Adolescentul de 12 ani suspectat că a ucis marţi într-o şcoală din Finlanda un coleg de clasă şi a rănit grav alte două colege şi-a justificat gestul prin "hărţuirea" a cărui "victimă" era, a declarat miercuri poliţia finlandeză, informează AFP şi Reuters.

Finlanda: Adolescentul care a impuscat mortal un coleg si-a justificat gestul prin ''hartuirea'' la care era supus

"Suspectul a declarat poliţiei în timpul interogatoriilor că el a fost victima hărţuirii, lucru confirmat de ancheta preliminară", a precizat poliţia într-un comunicat, adăugând că adolescentul fusese transferat la începutul anului în această şcoală situată în zona urbană a oraşului Helsinki.

Înarmat cu o armă de tip revolver aparţinând uneia dintre rudele sale, el a deschis focul marţi dimineaţa la şcoala sa din Vantaa, la nord de capitala finlandeză, ucigând un băiat de aceeaşi vârstă cu el şi rănind grav ale două fete - una cetăţeană finlandeză şi alta cu dublă cetăţenie, finlandeză şi kosovară.

În timpul ce fugea de la locul faptei, el a ameninţat, de asemenea, tot cu arma sa de foc elevi care se duceau la o altă şcoală, a adăugat poliţia miercuri.

Suspectul nu va fi plasat în arest din cauza vârstei sale, însă va fi predat serviciilor sociale, a precizat aceeaşi sursă.

Nivelul de hărţuire - bullying - este în creştere în Finlanda, circa 8,6% dintre copiii care au acum 12 ani afirmând că au fost vizaţi de astfel de gesturi cel puţin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu al institutului de sănătate publică finlandez THL. În 2019, acest nivel era de 7,2%.

Miercuri, Finlanda a decretat o zi de doliu, clădirile şi instituţiile publice coborând drapelele în bernă, în memoria victimelor.

Înaintea şcolii, mai multe persoane au venit, în pofida ninsorii, să depună flori, lumânări şi jucării din pluş, şi a ţine un moment de reculegere.

În urma atacului, prim-ministrul finlandez Petteri Orpo s-a declarat "profund şocat" de acest eveniment, adăugând că gândurile sale se îndreaptă spre victime, părinţii lor, către alţi elevi şi profesori.

"În următoarele zile, va trebui să fim prezenţi pentru copii şi tineri, oferindu-le cuvinte de alinare şi arătându-le că ne pasă de ei", a spus el. "Ei ar putea să se teamă şi să pună întrebări. Este important să le vorbim despre incident în căminele noastre", a adăugat premierul.

O celulă de consiliere psihologică pentru părinţi şi copii a fost înfiinţată de municipalitate miercuri.

"Ne concentrăm acum să susţinem" copiii, a spus viceprimarul oraşului Vantaa, Katri Kalske.

Incidentul este evocat cu elevii din toate şcolile din oraş într-o manieră "adaptată vârstei lor". Biserica locală va sprijini de asemenea persoanele afectate, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272