REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
15.5° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Firma care deține afaceri în Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Firma care deține afaceri în Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Andreea POPA 29 aprilie 2024 | 00:00 5040

Firma din Constanța care deține afacerile din Portul Midia a devenit acționara majoritară a uneia dintre cele mai vechi societăți de la malul mării, Utilaj Greu SA Murfatlar, aflată timp de decenii în proprietatea fostei SIF Transilvania, actuala Transilvania Investments Alliance SA Brașov. În spatele afacerii se află și fostul comisar șef de la Poliția Transporturi, controversatul Remus Budur. Acesta își extinde astfel business-urile de la pilotaj maritim, IFN-uri, imobiliare și reciclarea deșeurilor până la exportul de animale vii și azotat de amoniu. 

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

 

Utilaj Greu SA Murfatlar a anunțat pe 23 aprilie 2024 Bursa de Valori București (BVB) că Prodexport Logistics SA a atins pragul de 70,3865% din acțiunile sale, devenind astfel acționarul majoritar al societății înființate în 1991 prin preluarea fostei Întreprinderi de Utilaj Greu Basarabi, cea care a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră. În urma acestei tranzacții, Alliance Investments Alliance SA nu mai deține nicio acțiune la Utilaj Greu SA Murfatlar. 

Mutarea este surprinzătoare și implică o asociere ciudată de personaje, aparent fără nicio legătură între ele și cu domeniul maritim. Utilaj Greu Murfatlar este condusă de directorul general Alexandru Sandrea, activează în închirierea de spații și utilaje grele pentru construcții și a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 1.177.182 lei și pierderi nete de 213.630 lei, cu 7 angajați.  

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Cine sunt acționarii Prodexport Logistics SA

Mult mai spectaculos este profilul noului patron al firmei din Murfatlar. Prodexport Logistics SA a fost înființată în 2014, are ca domeniu de activitate manipulări și sediul în Hotel Turist din Mamaia.

Acționar majoritar este Marius Lucian Lisandru, cu 44%, un afacerist fără notorietate, dar implicat în business-uri interesante, în timp de Elena Lisandru este administrator. Lisandru a deținut producătorul de rezervoare, cisterne și containere Metalica DG SA din Năvodari- falimentată între timp, iar recent a obținut un certificat de urbanism pentru producătorul de energie electrică Water Power Energy SA (cu sediul tot în Hotel Turist), prin care vrea să construiască un terminal de ulei vegetal în Dana 64 a Portului Constanța. 

Alături de Marius Lucian Lisandru, mai apar ca acționari în Prodexport Logistics SA și persoana juridică Epsilon Vision SRL (înființată în 2021, de asemenea cu sediul în Hotel Turist), deținătoarea a 26% din acțiuni, avocata Carmen Maxim (10%), Teodora Moraru (9%), medicul dentist Nicoleta Vîrlănuță (9%) și Remus Alfredo Budur, cu 2%.  

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Afaceri zero, cu profituri de milioane și datorii de și mai multe milioane

Ultimul pe listă este însă și personajul cel mai cunoscut din această afacere. Vorbim aici despre celebrul fost polițist de la Transporturi, controversatul comisar șef Remus Budur, cu o vastă experiență în afaceri de zeci de milioane de euro, astfel încât e greu de crezut că rolul său în această firmă se reduce la dimensiunea celor 2% din acțiuni. 

Prodexport Logistics SA are un profil interesant și când vine vorba despre afacerile propriu-zise pe care le raportează la ANAF. Astfel, firma a declarat încă de la înființarea sa, în 2014, numai cifre de afaceri zero- cu excepția lui 2016, când raporta o cifră de afaceri simbolică, de 1.500 lei. Obține în schimb profituri sănătoase pe linie, în total peste 6 milioane de lei net în intervalul 2018-2022. Ultimul an raportat, respectiv 2022, a adus însă cel mai mic profit de până acum, 519.458 lei, dar și o explozie a datoriilor, de la circa 1,6 milioane lei în 2021 până la 11.840.556 lei. Totul cu un singur angajat. 

Prodexport Logistics SA, cu fostul polițist Remus Budur ”ascuns” după 2% din acțiuni, urmează exemplul comisarului șef și activează în cele mai diversificate domenii. 

Astfel, firma care a preluat acum utilajele grele de la Murfatlar se află în stadiul de obținere a autorizațiilor pentru construirea unui complex în zona On Plonje din Mamaia, care va conține un apart-hotel, centru SPA, restaurant, spații comerciale, birouri și apartamente de locuit. 

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Controversele din jurul Portului Midia

Principala afacere a pestrițului patronat de la Prodexport Logistics SA îl reprezintă însă Portul Midia, ca acționar majoritar (99,55%) al Midia International SA din Năvodari. Societatea înființată în 1992 are ca domeniu de activitate manipulări și a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 20.081.318 lei și un profit net de 3.320.984 lei, cu 73 de angajați, dar și datorii totale de 22.131.806 lei. 

În anul 2020, Midia International era amendată de Garda de Mediu Constanța pentru depozitarea ilegală a 523 de tone de azotat de amoniu destinat exportului, în urma controale efectuate după tragedia din capitala libaneză Beirut, unde explozia uriașă de pe 5 august 2020 a peste 2.700 de tone de azotat de amoniu a ucis și a rănit mii de oameni și a ras de pe suprafața Pământului o parte din oraș. 

Interesant este că la acea dată, în august 2020, Prodexport Logistics SA SA era deținută de Ștefania Mămăligă, o doamnă în vârstă atunci de 81 de ani.

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Polițistul Budur făcea afaceri cu cei din Portul Midia și pentru serviciile de pilotaj

Câțiva ani mai devreme, în 2017, Prodexport Logistics SA se afla pe lista firmelor din România cu acțiuni la purtător, înființate de regulă special pentru operațiuni precum spălarea de bani, corupție și alte activități infracționale. Interesul public din acea perioadă era alimentat de uriașul scandalul Panama Papers, stârnit după ce scurgerea a 11,5 milioane de documente secrete a dezvăluit în 2016 o rețea globală de sute de mii de firme off-shore și cu acțiuni la purtător.

Este greu de crezut că vorbim despre o coincidență dacă adăugăm că pe aceeași listă de societăților cu acțiuni la purtător din România se afla atunci și Black Waters SA, o firmă care a preluat brusc în 2015 serviciile de pilotaj (o afacere de 5 milioane de euro în doar doi ani) prestate în Portul Constanța de către Euroest Pilot SA, firmă deținută de avocata Carmen Maxim (menționată anterior ca acționară la Prodexport Logistics SA) și Lavinia Budur, soția comisarului șef Remus Budur. Budur care apare acum în Prodexport Logistics SA, noul patron al Portului Midia și al Utilaj Greu Murfatlar. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
Numar record de semnaturi. Davan plm
1
0
daca astia fac ceea ce fac fara sprijin politic ....chiar sunt experti!
6
0
Jigodia de militian budur si altii ca el ,taiate pensiile ca au lucrat pt ei nu pentru populatie ,defapt au fost infractori
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407