REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Fitch a înrăutăţit perspectivele ratingurilor BCR şi BRD, din cauza impactului anticipat al noii taxe pe activele bancare

Fitch a înrăutăţit perspectivele ratingurilor BCR şi BRD, din cauza impactului anticipat al noii taxe pe activele bancare

Replica API 28 ianuarie 2019 | 00:00 345

Fitch Ratings a revizuit perspectivele ratingurilor Băncii Comerciale Române (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale de la nivelul stabilă la negativă, în principal din cauza impactului anticipat al noii taxe pe activele bancare introdusă de Guvernul României, agenţia confirmând în acelaşi timp calificativele pentru datoriile pe termen lung la nivelul BBB+.

Agenţia de evaluare financiară a confirmat şi ratingul pe termen lung al UniCredit Bank la nivelul BBB-, cu perspectivă negativă, şi cel al Băncii Transilvania la nivelul BB+, cu perspectivă stabilă.

Revizuirea perspectivelor BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca Fitch să plafoneze în viitor ratingurile băncilor româneşti la o treaptă peste ratingul suveran al României (BBB-/perspectivă stabilă), faţă de două trepte peste ratingul României, cum este în prezent, potrivit unui comunicat al Fitch.

Acest fapt reflectă un posibil risc mai mare al unei intervenţii a guvernului în sectorul bancar, în cazul unui default al statului, care ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi respecta obligaţiile.

Această posibilă schimbare a opiniei Fitch este determinată de o serie de măsuri legislative propuse sau adoptate, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor, cea mai importantă fiind taxa specială pe activele bancare.

Fitch a mai confirmat ratingul de viabilitate al BCR la nivelul bb+ şi cel al UniCredit Bank la bb, considerând că profilurile financiare ale băncilor ar trebui să fie rezonabil de rezistente, cel puţin pe termen scurt, la slăbirea profitabilităţii din cauza taxei respective. Cu toate acestea, pe termen lung, profiturile şi capacitatea de generare a capitalului mai slabe ar putea eroda capacitatea băncilor de a absorbi costurile de credit mai mari, ciclice, şi/sau de a susţine creşterea.

Ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradate dacă o taxă punitiv de mare va fi menţinută pe termen nedefinit şi dacă impactul acesteia nu va putea fi compensat prin adaptarea strategiilor de afaceri ale băncilor.

Măsurile Fitch asupra ratingurilor fac parte din evaluării periodice a băncilor mari din România.

digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212