REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Fosta șefă de la Juridic, Irina Pînzariu, a câștigat definitiv procesul cu Primăria Constanța

Fosta șefă de la Juridic, Irina Pînzariu, a câștigat definitiv procesul cu Primăria Constanța

Mirela PASCAL 14 decembrie 2022 | 00:00 4552

Irina Pînzariu a fost, din anul 2015, șef al Direcției Juridic în Primăria Constanța, fiind demisă de Făgădău din funcție în 2020. Pînzariu este fiica lui Nicolae Puiu, investitor imobiliar, și a fost acuzată că a acţionat în detrimentul primăriei în litigiile promovate de tatăl său, Nicolae Puiu. Acesta din urmă a dat în judecată administrația locală și, pentru că nu s-a prezentat la proces, primăria a fost obligată la plata unor daune colosale. La fel și primarul de la acea vreme, Decebal Făgădău. În total… 100.000 de euro.  Pînzariu a mers în instanță, iar în octombrie, a câștigat definitiv procesul, fiind obligată primăria să o reintegreze într-o funcție similară cu cea deținută anterior, și la plata drepturilor salariale pe care le-ar fi încasat din 2020, dacă nu ar fi fost demisă. Interesant este, însă, cum a reușit fosta șefă de la juridic să-și spele imaginea!

Irina Pînzariu

Printre multitudinea de procese pe care Primăria Constanța le-a pierdut, de-a lungul timpului, se numără și cel în care soții Nicolae și Georgeta Puiu au cerut despăgubiri pentru că nu au fost lăsați să construiască un imobil în Faleză Nord. Asta se întâmpla în 2020 când, la conducerea Serviciului Juridic se afla chiar fiica celor doi, Irina Pînzariu. Pentru că administrația locală nu s-a prezentat în instanță, cei doi au avut câștig de cauză, UAT Constanța, dar și primarul de la acea vreme, Decebal Făgădău, fiind obligați la plata unor despăgubiri în valoare de 100.000 de euro către soții Puiu.

Pînzariu a fost retrogradată de Făgădău, pe motiv că nu a mișcat un deget pentru a apăra interesele municipiului Constanța. E de înțeles. Și familia ei avea interese… financiare și imobiliare. Când fostul primar a fost informat despre litigiu și faptul că a fost pierdut pentru nereprezentare, aspect care a condus la câștigarea procesului de către familia lui Pînzaru, a sesizat Comisia de Disciplină, care a decis sancționarea angajatei. După doi ani, Irina Roxana Pînzariu a câştigat procesul prin care a contestat schimbarea sa din funcţie, fiind repusă pe o funcție echivalentă cu cea de pe care a fost retrogradă, în prezent fiind șefa Serviciului Patrimoniu din cadrul Direcției Patrimoniu.  În septembrie a.c., Curtea de Apel a respins apelul formulat împotriva deciziei Tribunalului, din februarie a.c., instanță care a dispus anularea dispoziției nr.4240/10.10.2019 emisă de Făgădău și reintegrarea lui Pînzaru ei într-o funcţie publică echivalentă, dar și acordarea de despăgubiri egale cu cuantumul salariilor indexate, actualizate, majorate si recalculate si cu celelalte drepturi/sporuri de care ar fi beneficiat, de la data destituirii - 01.02.2020 și până la reintegrarea pe o funcţie publică echivalentă, plus dobânzile legale aferente despăgubirilor cuvenite.  

Cum s-a apărat Pînzariu

Așa cum arătam și mai sus, imediat după retrogradare, Pînzariu a fost acuzată că nu a depus în instanță documentaţia în dosarul deschis de părinții ei. Astfel, magistrații au dispus, printre altele, sancţionarea primarului Municipiului Constanta, în speță Decebal Făgădău, cu 10% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere.

Cum s-a apărat angajata în instanță? Invocând prescripția. Fapta privind nedepunerea documentației în instanță, în dosarul deschis de familia sa, în 2017, s-a consumat cel târziu la data aplicării amenzii judiciare primarului de către instanţă, respectiv la data de 14.11.2017. De la aceasta data se calculează și termenul de prescripţie de 2 ani a aplicării sancţiunii disciplinare, termen care s-a împlinit la data de 14.11.2019, iar sancţiunea disciplinară a fost aplicată prin dispoziţia nr.173 abia la data de 29.01.2020, deci după împlinirea termenului de prescripţie de 2 ani in care putea fi aplicată sancţiunea disciplinară.

Mai mult, a arătat Pînzariu în instanță, atribuţiile de serviciu erau de a coordona funcţionarii publici care activează în cadrul Serviciului Juridic și a avocaţilor care reprezintă interesele UAT şi coordonarea activităţii de apărare a drepturilor și intereselor legitime ale primarului și ale Consiliului Local în fața instanţelor de judecată. Nici în fișa postului, nici în regulamentul intern nu erau stabilite în sarcina lui Pînzariu, este aceasta de părere, să se ocupe personal de identificarea, solicitarea de la alte direcţii, obţinerea si depunerea la instanţă a documentelor solicitate în diversele dosare în care era parte primarul, municipiul, Consiliul etc, dat fiind faptul că ocupa o funcţie de conducere și nu de execuţie.

Decebal Făgădău s-a judecat cu ANAF pentru deblocarea conturilor instituie în dosarul familiei Puiu

De ce i-au admis judecătorii lui Pînzariu acțiunea

Deși primăria a arătat în fața magistraților că vinovăţia șefei de la Juridic se transpune într-un grad ridicat, raportat la nivelul funcţiei deţinute de aceasta, respectiv director executiv al Direcţiei Administraţiei Publice Locale concomitent cu neîndeplinirea obligaţiilor cuprinse în fişa postului vizavi de activitatea desfăşurată, în special, în cadrul Serviciului juridic, iar consecinţele neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu sunt reprezentate de prejudicierea instituţiei, atât din punct de vedere material, cât şi al prestigiului acesteia, magistrații au avut o cu totul altă opinie. 

Au constatat că sancţionarea s-a făcut fără ca Pînzariu să fie audiată în fata Comisiei de Disciplină, audiere ce ar fi trebuit să fie consemnată în scris, cu privire la conduita profesională imputată, fiind astfel încălcate prevederile Legii 188/1999, aspect de natura să atragă nelegalitatea parţială a dispoziției nr.193/2020 emisă de către Făgădău.

Să ne reamintim speța soților Puiu, în urma căreia fiica și-a pierdut funcția

Așa cum am arătat și mai sus, Nicolae Puiu este tatăl fostei șefe a Serviciului Juridic, care coordona apărarea Primăriei în dosarul deschis de familia ei ce viza construcția de pe terenul de mai sus. Primăria Constanţa a trebuit să plătească penalităţi în valoare de 100.000 de euro către soții Nicolae şi Georgeta Puiu, care au dat în judecată instituţia, și au câștigat, pentru că nu erau lăsaţi să construiască un bloc de 4 etaje.

extras din PUZ ul soților Puiu

Primarul a trebuit să plătească şi el aproximativ 100.000 de euro. În această speţă, Făgădău s-a judecat cu ANAF, după ce statul i-a pus poprire pe conturi. Pe scurt, timp de trei ani, Primăria Constanţa nu a pus în executare această hotărâre judecătorească. Concret, Geta și Puiu Nicolae, în calitate de proprietari ai terenului situat în Mr. Şofran nr. 24B-24C, în suprafață de 352 m2, au solicitat, în 2012, eliberarea certificatului de urbanism necesar construirii unui imobil cu patru etaje. Cererea a fost respinsă pe motiv că, pe terenul respectiv, există interdicții temporare de construire până la elaborarea și aprobarea PUZ. Astfel, a fost deschisă o acțiune în instanță, în decembrie 2012, solicitând anularea hotărârii de respingere a certificatului de urbanism și obligarea Primarului Municipiului la elaborarea PUZ în termen de 30 de zile și la obligarea Consiliului Local la aprobarea PUZ astfel elaborat, sub sancțiunea unei amenzi civile de 20%, obligarea la plata de daune în cuantum de 1000 euro zi întârziere. După 8 ani de lupte aprige cu Primăria Constanța, familia Puiu a câștigat războiul cu administrația locală. Acțiunea a fost admisă în parte, iar primăria și Consiliul Local au fost obligate și la plata penalităţilor în cuantum de 500 lei pe zi de întârziere, și nu de 1000 de euro, așa cum au solicitat inițial. PUZ-ul nu a fost elaborat, a urmat o nouă acțiune în instanță, soții Nicolae câștigând, din nou,  definitiv. Când a explodat scandalul, în aprilie 2019, Decebal Făgădău susţinea că nu ştia cine sunt soţii Puiu.

Cât despre mult discutatul proiect, familia Puiu continuă procedurile în vederea edificării blocului cu 4 etaje. În octombrie, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul dezvoltat de Nicolae și Geta Puiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca DNA Constanta e mana in mana cu toti spagarii/imobiliari din primarie e normal sa scape irinuca nevinovata cu terenuri in curtea spitalului.
0
0
Ca sa scape de Irinuca piticul a desfiintat Directia administratie publica locala din cadrul Primariei...mare greseala ...a aruncat serviciile din DAPL la alte directii ...fara nici o logica...doar ca a vrut sa o pedepseasca pe Irinuca...
3
1
n-a invatat nimic din dosarul penal. intermediaza spaga in primarie in continuare
4
0
Nu trebuie respectat adevaru, ci "aideverul" lor! Asa este justiției în Rromanicca!
7
0
gigi, vomita niste aberatii
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212