REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fraţi Becali se întorc în închisoare! Decizie definitivă în dosarul ‘Mită la judecător’

Fraţi Becali se întorc în închisoare! Decizie definitivă în dosarul ‘Mită la judecător’

Replica API 21 februarie 2018 | 00:00 248

Dosarul Transferurilor

Dosarul Transferurilor

Instanţa supremă s-a pronunţat, marţi, în dosarul „Mită la judecător”, care o vizează, în primul rând, pe fosta judecătoare Geanina Turceanu, urmată de fraţii Giovanii şi Victor Becali, dar şi de afaceristul Cristian Borcea. Astfel, instanţa a decis definitiv ca fraţii becalii să se întoarcă după gratii, fiind condamnaţi la 5,4 ani de detenţie pentru Victor Becali, iar Ioan Becali a primit 5,8 ani. Cea mai grea pedeapsă, însă, a primit-o fosta judecatoare, Geanina Turceanu – 7 ani de detenţie cu executare. Surpriza a venit pentru Cristian Borcea, care a fost achitat. Sentinţa este definitivă.

La ultimul termen, procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru fosta judecătoare, respectiv 8 ani de închisoare. Geanina Terceanu a recunoscut acuzaţiile, iar avocatul său a cerut ca pedeapsa să fie redusă sub doi ani de închisoare. În acest caz, pe fond, fraţii Becali au fost şi ei condamnaţi la câte trei ani de închisoare, iar Cristian Borcea la trei ani şi jumătate. Între timp, fraţii Becali au fost eliberaţi condiţionat, iar Cristian Borcea este singurul care a rămas încarcerat după condamnarea în dosarul Transferurilor.

Mită pentru madam judecătoarea. Ce spun procurorii

Geanina Terceanu și frații Becali au fost arestați, pe 20 noiembrie 2015, de magistrații Curții de Apel București, la solicitarea procurorilor DNA, care au acuzat-o pe judecătoare că a primit 220.000 de euro mită pentru a-i achita pe cei doi și pe alți șase oameni de fotbal în dosarul Transferurilor.

Potrivit procurorilor, pe 24 februarie 2009, Geaninei Terceanu, la acea vreme judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor din fotbal, cauza în care Ioan Becali, Victor Becali și Cristian Borcea, alături de alți cinci oameni de fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

Pe 3 aprilie 2012, judecătoarea a dispus achitarea tuturor celor opt inculpații trimiși în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Magistratul a dispus achitare pentru toate infracțiunile reținute în sarcina celor opt, motivând că „fapta nu există”. În urmă investigațiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunță această soluție de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali, dar şi de la Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 și până în mai 2012.

"Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane, fie personal, fie prin intermediar, în diferite locații din București, din judetule Ilfov și din Ialomița. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe", susțin procurorii.

Pe 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse între trei și opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la Curtea de Apel au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați, de Tribunalul București.

În urmă rejudecării, tot la Curtea de Apel București, toți inculpații au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea și Ioan Becali - câte șase ani și patru luni, Victor Becali - patru ani și opt luni, Gheorghe Copos - trei ani și opt luni, Mihai Stoica - trei ani și șase luni, Gheorghe Nețoiu și Jean Pădureanu - câte trei ani și patru luni, și Gheorghe Popescu - trei ani, o luna și zece zile. Instanţa supremă a decis, în decembrie 2015, că judecătoarea Geanina Terceanu, arestată preventiv din 20 noiembrie, să fie cercetată în arest la domiciliu în acest dosar.

Nici nu a ieşit bine din puşcărie că a şi ieşit din ţară, şi nu oricum!

Ioan (Giovani) Becali, condamnat în martie 2014 la șase ani și patru luni de închisoare în dosarul Transferurilor, a fost eliberat condiționat în septembrie anul 2016. La începutul lunii noiembrie, Valeriu Nicolae, fost consilier al premierului Cioloș și secretar de stat la Ministerul Muncii, relata, într-o postare pe Facebook, cum Giovani Becali, recent eliberat condiționat din închisoare, a trecut peste o coadă la care așteptau circa 20 de persoane pe aeroportul Otopeni, mergând "direct la protocol diplomatic".

"Giovani Becali - cel care ne explică tuturor ce înseamnă sa fii mafiot de mafiot, este în faţa mea în aeroport. Nu se opreste la coada la care sunt vreo 20 de oameni ( 4-5 minute de aşteptare). ci se duce direct la protocol diplomatic. Ofiţerii de serviciu îl salută ca şi cum ar fi vreun demnitar care merită salutat şi nu un mafiot abia ieşit din puşcărie, care a tras ţepe de milioane, dacă nu de zeci de milioane de EURO statului român.

Becali trece linistit controlul pe la punctul rezervat diplomaţilor", a povestit Valeriu Nicolae pe contul său de Facebook. Între timp, doi angajați ai Serviciului Român de Informații (SRI) au fost sancționați disciplinar și administrativ în urmă anchetei dispuse la nivelul lucrătorilor de la controlul anti-tero de pe aeroportul Otopeni după ce Ioan Becali a fost trecut prin filtrul de protocol, deși nu deținea pașaport diplomatic.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
barbatia cu care infrunta situatia. Pe astia nu i-a vazut nimeni plangand.
0
1
sa formati iau trio show ,de data asta acolo la umbra!
3
1
makidonii inculti care au furat de au rupt
7
2
Ole.ole.ole
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108