REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

FSLI: Ministerul Educaţiei vrea copii bolnavi şi obezi în şcoli, prin eliminarea orelor de sport din învăţământul primar

FSLI: Ministerul Educaţiei vrea copii bolnavi şi obezi în şcoli, prin eliminarea orelor de sport din învăţământul primar

Replica API 13 februarie 2019 | 00:00 152

Simion Hăncescu

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea proiectului de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educaţie fizică de la clasele pregătitoare şi I, precum şi a unei ore de la clasa a II-a, deoarece consideră că în acest fel se încurajează un regim de viaţă nesănătos şi creşterea obezităţii în rândul elevilor, conform unui comunicat.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să anuleze proiectul de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educaţie fizică de la clasele pregătitoare şi I, precum şi a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina 'joc şi mişcare', care va fi predată de învăţătoare. Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educaţiei Naţionale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mişcării, un regim de viaţă nesănătos şi creşterea obezităţii în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere Ministerul Educaţiei Naţionale trimite în şomaj cel puţin 1.500 de profesori de sport", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, printr-un proiect de ordin de ministru, se doreşte eliminarea a 2 ore/săptămână de educaţie fizică la clasa pregătitoare, 2 ore/săptămână la clasa I şi 1 oră/săptămână la clasa a II.

FSLI subliniază că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de supraveghere a obezităţii copiilor din Europa (COŞI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalenţă a obezităţii de 11,6% şi a supraponderabilităţii de 26,75 %.

"Prin urmare, avem nevoie de ore de educaţie fizică în şcoli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecţiuni", susţin sindicaliştii.

Un alt efect negativ al acestui ordin este, menţionează FSLI, concedierea a cel puţin 1.500 de profesori de sport, din unităţile şcolare din întreaga ţară.

"Colegii noştri vor fi pur şi simplu trimişi acasă, în şomaj, în condiţiile în care sistemul de învăţământ are nevoie de personal didactic calificat şi de programe care să încurajeze sportul şi mişcarea de la vârste cât mai mici. Înlocuirea profesorilor de sport cu învăţătoarele reprezintă o formă mascată de reducere a costurilor din educaţie, deşi guvernanţii s-au lăudat cu creşterea fondurilor pentru acest sistem", spun sindicaliştii.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu afirmă că Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă prin anularea proiectului, care reprezintă "o cale greşită".

"Ministrul Educaţiei Naţionale trebuie să retragă de urgenţă acest proiect de ordin cu consecinţe negative asupra sănătăţii elevilor, dar şi asupra cadrelor didactice care vor rămâne fără loc de muncă. Suntem atât de săraci încât nu ne mai preocupă sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a elevilor si ne gândim să facem economie pe spatele copiilor, afectându-le viaţa? Este o cale greşită şi MEN trebuie să răspundă prin anularea acestui proiect. În plus, ce soluţii vor avea colegii noştri forţaţi să plece din sistemul de învăţământ? Este evidentă lipsă consultării unor specialişti, înainte de a se face această propunere, prin care se doreşte doar reducerea bugetului pentru educaţie", a declarat Simion Hăncescu.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca va tot arde grija de sanatatea copiilor,de ce nu interziceti vanzarea in incinta scolilor a produselor alimentare nesanatoase?Tot felul de crantanele,rontanele,produse tip fast-food,alea nu va ingrijoreaza?
1
0
este ok sa fie scoase deoarece mai sunt invatatoare care vor sa scoata numai nadia comaneci si dan grecu
0
2
Un rahat de sindicat. Am stat de doua ori in greva cate doua saptamani degeaba. Beneficii au castigat doar liderii de sindicat, eu am ramas cu praful de pe toba si promisiuni. Tampit sa fii sa mai cotizezi la javrele astea. Sunt mana in mana cu guvernantii.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272