REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

George Niculescu ne garantează că nu vom sta în frig și în întuneric iarna aceasta. Video

George Niculescu ne garantează că nu vom sta în frig și în întuneric iarna aceasta. Video

Mirela PASCAL 15 noiembrie 2022 | 00:00 2553

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, luni, 14 noiembrie a.c.. În cadrul emisiunii Replica Zilei, acesta a vorbit despre punctul dureros al românilor, și anume prețul facturilor la energia electrică și gaze, cât și despre noua ordonanță adoptată de guvernanți. Totodată, au fost abordate și teme politice, teme legate de situația administrativă din Constanța, dar au fost atinse și alte subiecte de interes.

În debutul interviului, George Niculescu a făcut o retrospectivă a sprijinului acordat de Guvern, în contextul creșterii semnificative a prețului la energie.

De mai bine de un an, Guvernul a pus sub o umbrelă de protecție pe majoritatea consumatorilor casnici și a agenților economici din România, tocmai pentru a preveni efectele negative ale creșterii prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. Încă din luna octombrie a anului trecut, Ordonanța de urgență nr. 118, care a plafonat pentru prima dată prețurile la energie electrică și la gaze naturale, a inclus încă o componentă de societăți comerciale și categorii de consumatori care au fost protejați de aceste creșteri de prețuri. În martie, noi am luat în calcul această ordonanță pentru doar 5 luni. În lunile de iarnă 2021-2022, văzând că prețurile nu coboară, am intervenit din nou cu ordonanța 27 unde am extins această umbrelă pentru mai mulți consumatori economici, în așa fel încât nici economia să nu aibă de suferit pentru că degeaba compensezi și plafonezi prețul la consumatorul casnic dacă acel consumator nu mai are siguranța slujbei acolo unde și-o desfășoară. Așa că am extins pentru încă un an, până la 31 martie 2023.

Ulterior, în august, am venit cu Ordonanța 119 care a extins pentru încă un an, până la 31 august 2023, aceleași măsuri. Ordonanța de urgență duce aceste prețuri plafonate și introduce niște mecanisme care vor controla foarte bine modalitatea de formare a prețului pentru energie electrică până la 31 martie 2025. Nimeni nu a stat și s-a uitat la problemă cu mâinile în sân, am intervenit de fiecare dată când a fost nevoie. De prea multe ori am auzit faptul că Guvernul dă prea multe ordonanțe de urgență, ăsta era cursul firesc al lucrurilor. Dacă nu interveneam, oamenii ar fi avut de suferit”, a spus George Niculescu.

George Niculescu

Ce prevede, mai exact, noua ordonanță pe energie

Legat de noua Ordonanță, Niculescu a lămurit: ”Toți producătorii de energie electrică vor fi obligați să vândă cantitățile de energie la un preț fix de 450 lei către cumpărător, unul singur. Furnizorii, clienții casnici vin să cumpere aceste cantități de energie tot la 450 lei de la același operator economic OPCOM SA. Agenții economici vor avea un preț de 1,3 lei pe kw/h cu toate taxele incluse la gaze naturale, nu se schimbă nimic și 0,31 kw/h pentru consumatorii casnici indiferent de consum, 0,37 kw/h pentru agenții economici până în 50 000 de mw consum pe an. Consumatorii casnici au aceleași tranșe cum erau și până acum. Deci, doar extindem această perioadă de timp și venim și cu măsuri suplimentare pentru agenții economici. Economia trebuie să meargă înainte fără nici un fel de probleme. Diferențele acestea de preț se vor colecta la fondul de tranziție de unde se va alimenta această schemă de sprijin.

Este ordonanța o păcăleală?!

Cât despre vocile care susțin că noua ordonanță este o mare păcăleală, Niculescu spune că ”sunt, într-adevăr voci, în domeniul energiei care opinează că ar trebui făcute alte lucruri, ar trebui luate alte măsuri că populația nu este suficient de bine protejată în fața acestui val de scumpiri sau că acestă ordonanță este o păcăleală. Eu îi invit pe toți cei care fac astfel de afirmații să vină cu argument și să spună foarte clar de ce această ordonanță este o păcăleală.”

Cei care întâmpină probleme cu facturile, spune secretarul de stat, trebuie să apeleze la ANPC și ANRE. ”Sunt sesizări tot timpul, ANRE-ul se ocupă și ANPC–ul. Sunt și campanii de informare și campanii de controale pe care aceste două instituții le-au desfășurat la majoritatea furnizorilor. Dacă este cazul, clienții trebuie să vină și să sesizeze aceste aspect în continuare”, a precizat Niculescu.

Cum va fi iarna...”Fără nicio problemă”

Legat de vocile care spun că vom avea cea mai grea iarnă de până acum, Niculescu ne liniștește și spune că la iarnă nu trebuie să ne facem griji că rămânem fără energie și fără gaze. ”Nu vom sta în frig și în întuneric iarna aceasta. Sunt președintele Comandamentului de iarnă, am fost și anul trecut. Începem sezonul, față de anul trecut, cu un grad de umplere al depozitelor de gaze naturale de peste 3 miliarde de metri cubi înmagazinați. Suntem la un nivel de umplere cum nu ne gândeam vreodată că vom fi. Ne-am depășit țintele intermediare stabilite de Comisia Europeană. Tot efortul a fost făcut în așa fel încât populația să nu aibă de suferit. Intrăm în iarnă fără niciun fel de problemă. Monitorizăm fluxurile de import și export din gazele naturale. Nu avem motive de îngrijorare. Anul trecut am închis Comandamentul de iarnă fără niciun fel de problemă. Sistemul energetic național a funcționat fără problemă și va funcționa și iarna aceasta fără problemă”.

Niculescu: Nu avem cum să ne permitem chichițe politice, fine înțepături în Coaliție

Schimbând registrul, George Niculescu a vorbit și despre politică. Întrebat ce așteptări are după rocada de la Guvern, atunci când postul de prim ministrul îi va reveni PSD-ului, secretarul de stat a declarat că: ”Protocolul de Coaliție spune clar ce se va întâmpla, după luna mai: ce ministere se cedează, ce funcții se predau. PNL lasă funcția de prim ministru PSD-ului, PSD-ul lasă funcția de secretar al Guvernului PNL-ului și înțeleg, din câte îmi aduc aminte, Ministerul de Finanțe trece la PNL și Ministerul Justiției la PSD. La nivel local, nu știm să se modifice ceva, cred că lucrurile vor rămâne la fel. Ce așteptări am? E o întrebare delicată. Așteptările românilor trebuie să-i determine pe liderii politici să guverneze cu responsabilitate. Cred că, având în vedere că am trecut printr-o criză pandemică, că avem război la câteva sute km de Constanța... cred că trebuie să lăsăm orgoliile și să guvernăm responsabil. Nu avem cum să ne permitem chichițe politice, fine înțepături în Coaliție”.

Niculescu: Dacă se schimbă conducerea Ministerului Energiei... mă întorc la Constanța

Întrebat dacă este îngrijorat cu privire la postul său de secretar de stat, Niculescu a declarat. ”Ministerul Energiei, în momentul de față, nu prevede să treacă la PSD, e în continuare la PNL. Sincer să fiu, deși au fost multe atacuri la adresa ministrului Popescu, la adresa ministerului, cred că nimeni nu își dorește conducerea Ministerului Energiei. E un minister greu, în momentul de față. Chiar dacă se schimbă conducerea ministerului, sunt un tip serios, îmi fac treaba. În cazul în care un alt ministru consideră că are o persoană mai bună s-o pună în locul meu, nu e problemă, ne strângem mâna și mă întorc la Constanța.

Ce spune despre o eventuală candidatură în 2024...

Cât despre o eventuală candidatură în 2024: ”Mai sunt doi ani până la alegeri.  Încă e devreme pentru mine. Mai am de muncă la Ministerul Energiei. În cazul în care colegii vor considera că sunt oportunități să-mi pun în slujba oamenilor experiența, o voi analiza. În cazul în care consider că trebuie să mă pun în slujba oamenilor, voi accepta.”, a conchis Niculescu.

Mai multe puteți urmări în video de mai jos:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468