REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

GREVA FOAMEI în fața Primăriei Săcele! „Dacă nu avem unde să scoatem animalele la păscut, vindem și plecăm la muncă în străinătate?!”

GREVA FOAMEI în fața Primăriei Săcele! „Dacă nu avem unde să scoatem animalele la păscut, vindem și plecăm la muncă în străinătate?!”

Replica API 28 martie 2018 | 00:36 1104

Crescătorii de animale din Săcele au organizat un protest, în fața primăriei din localitate, prin care își cer drepturile, mai bine zis cer să afle de ce, în ultimii doi ani, s-a micșorat pășunea comunei. Oamenii reclamă faptul că autoritatea locală, respectiv Primăria Săcele a făcut „pierdute” aproximativ 400 de hectare de pășune.

Din 2016 și până în prezent, deși din acte reiese ba că localitatea ar avea 1.600 de hectare de pășune, ba că ar avea peste 800 de hectare de pășune, în proiectul de hotărâre de Consiliu Local, ce urmează să fie supus atenției consilierilor locali din Săcele, mai există doar 400 de hectare, ce ar urma să fie împărțite între crescătorii de animale din comună, spre folosire.

„Problema este veche, marți, 27 martie a.c., am fost în audiență la Instituția Prefectului, ne-a primit subprefectul Mustafa Levent Accoium, am mai fost în audiență tot la dânsul prin noiembrie 2017.

Pășunea pe care ne-o împarte nouă primarul Ion Oprea este în suprafață de 400 de hectare. Pășunea raportată din 2016 până acum în 2018, la Instituția Prefectului, este de 800 și ceva de hectare. Tot din 2016 avem un răspuns de la APIA din București pe 1.600 de hectare. Tot ce vă spun este semnat, ștampilat.

Am făcut plângere și la DNA, pe 5 februarie 2016, la București, ne-au trimis răspuns că au trimis adresa în teritoriu, la Constanța, și că rezultatul verificărilor îmi va fi transmis. Nu mi-a mai fost transmis nimic. În doi ani tot am fost la primar, dar fără rezultat.

Astăzi, la ora 16,00, se votează în Consiliul Local să ne împartă 400 de hectare, pentru 2018. Pe noi APIA ne constrânge să aducem acte că primăvara se țin animale pe stabulație, pentru că încarcă prea mult pășunea”, a sesizat Vali Stan, unul dintre crescătorii de animale din localitate, consilier local PMP.

Potrivit acestuia, la cele 37 de bovine pe care le are în creștere, ar trebui să primească un hectar de pășune per animal. Potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie votat în cursul zilei de miercuri, 28 martie a.c., va primi numai 15 hectare. „Nouă, crescătorilor, ne-a spus verbal că a retrocedat hectarele. Dar nu vrea să ne prezinte acte, zice că încalcă legea dacă ne arată.

Noi primim 90 de bani pe litrul de lapte de la procesatori, că profită și ei de noi. Dacă nu mai primim nici subvenția, ce facem? Vând bovinele și plec în afară să muncescă, să pot să-mi întrețin familia!”, a subliniat crescătorul de animale.

Vali Stan, împreună cu alți trei crescători de animale, au decis să iasă în fața primăriei, anunțând că fac greva foamei, pentru a-și cere dreptul la pășune.

„Eu nu mă joc cu vorbe și cu lucruri de genul acesta! Tot terenul a fost inventariat!”

Pe de altă parte, primarul comunei Săcele, Ioan Oprea, a subliniat pentru „Replica de Constanța” că situația pășunii, dar și a întregii suprafeței de teren din administrația autorității locale, a fost inventariată, cadastrată, în baza Legii 165, iar actele depuse la Prefectură și la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Inventarul, cu anexe, cu totul prezentat la zi, a fost depus în urmă cu aproximativ două luni. Iar în anexe scris și câte hectare are Săcele, după retrocedări, adică 485 de hectare de pășune. Le-am spus (n.r. crescătorilor de animale), dar dacă ei nu vor să mă creadă, eu ce pot să le fac? Le-am spus că în trecut s-au făcut niște erori, și cu situația Grindului, dar care acum este predat ADS-uolui. Le-am dat acte, le-am spus dacă nu mă cred, să meargă în instanță, să mă dea în judecată. Eu nu mă joc cu vorbe, cum adică am pășune și nu o dau să o folosească? Eu nu am animale, nu am cui să o dau! Miercuri este ședința de Consiliu Local, pășunea este împărțită între crescătorii de animale și dată în folosință”, ne-a precizat primarul Oprea.

Instituția Prefectului va desfășura un control

Situația este și în atenția Instituției Prefectului. Subprefectul Levent Accoium a afirmat pentru „Replica de Constanța” că, în urma întâlnirii cu grupul crescătorilor de animale din Săcele, urmează să fie realizate verificări atât în acte, cât și să aibă loc discuții cu reprezentanții autorităților locale. Dar pentru aceasta, crescătorii de animale trebuie să depună un memoriu scris.

„Eu am discutat cu grupul de crescători de animale, mi-au expus situația cu care se confruntă acolo, drept pentru care le-am solicitat să îmi facă în scris un memoriu, în baza căruia să desfășurăm un control cu privire la situația de acolo. Luna aceasta oricum avem întâlniri cu secretarii din județ și săptămâna viitoare sunt și cei de la Săcele și vreau să clarificăm situația aceasta. Nu pot să vă dau informații la momentul de față, atâta timp cât acolo există un litigiu, vreau să ne uităm pe documente, să vedem despre ce este vorba și în funcție de rezultatul verificărilor vom avea și un răspuns pertinent.

Situația este în atenția Instituției Prefectului și se vor face verificări. Avem o pășune, nu poate fi pusă la dispoziția noastră, din anumite motive. Dar să îmi înainteze un memoriu, pentru a dispune un control. Au fost de acord să înainteze un memoriu, aveau și documente în copii și să-l depună”, a afirmat subprefectul.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Culmea tupeului si nesimtirii !!! Asa-zisii ,,grevisti" au primit pasune de la Primarie pentru animale. Probabil vor toata pasunea si tot terenul Comunei numai pentru ei !!! Vacile lor au mai multa minte ca ei !!!
22
0
Ba sunteti niste prosti cu toti . ...... Auziti cu toti prostilor . Sunteti nascuti tarziu ..... ln ziua de azi se documenteaza omenia . Dar uni nu au omenie. Sunteti niste inapoiati , astia voi care faceti greva,,, ce vreti..... pasuni ..pai dak nu mai sunt . ...... sau dat. La oameni corecti . ..... voi astia cu ku nume predestinat. Stati unde va estel locu. .
4
20
Aaa daca sesizezi o parte din neregili esti analfabet ,prost daca ai o masina oarecare rade primarul Oprea caci ai harburi, dar bicicleta lui cu care a venit calare la primarie cum era?Acum , de ce sa zici a prins radacini adanci acolo in primarie are asistatii care-i infunda cu bani publici pentru sustiberea lui.De unde atata corn al abundentei la el? Cand vor fi scuturati toti praduitorii?
2
22
Pe ciobanul de Vali Stan il bate nevasta sa dar pe la primarie are gura mare, un turnator ordinar
26
6
Acesti indivizi sunt niste analfabeti care nu sunt in stare sa citeasca un document. Pur si simplu au dorinta de a denigra fara nici un temei. Nu stiu cum ii chema nici cu buletinul in mana !!! Lasati greva, putorilor si aveti grija de animale, ca aveti unde sa le pasunati !!!
27
9
pai de unde au dat primariile teren pentru casoaie cui a vrut si cui nu daca nu din islazul satului,au motivat ca nu aveau proprietar cu toate ca initial si acestea erau in proprietatea cuiva,banuiesc ca si grevistii prezenti si-au facut hangare pentru ei si toate neamurile
9
26

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614