rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

GRIPA AVIARĂ ar putea REVENI. Autoritățile, în ALERTĂ

În anul 2016, Constanța se afla sub asediul Gripei Aviare ce a făcut ravagii în localitățile din județ dar și în municipiu. Acum, Constanța trece printr-o încercare mult mai grea decât atunci. Iată că pandemia de coronavirus nu dă semn de redresare ci, din contră, apar noi și noi variante, ultima fiind Omicronul. Totodată, legat de Gripa Aviară, trebuie să menționăm faptul că mai multe focare grave de gripă aviară au fost raportate la mijlocul lunii noiembrie la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), semn că virusul se răspândeşte, din nou, mult mai rapid. În acest context, autoritățile locale au început deja să anunțe populația pentru a preveni masacrul și pentru a nu se relua întâmplările din 2016.

Epidemii au fost încă din cele mai vechi timpuri, pe întreg globul, însă, iată că foarte multe revin, odată cu sezonul rece. Este vorba despre Gripa Aviară. În luna octombrie 2021, a început un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de către păsările sălbatice migratoare. Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii. Precizăm faptul că gripa aviară nu se poate transmite prin consumul de produse din carne de pasăre.

Scurtă revenire asupra anului 2016

În anul 2016, Constanța a fost grav afectată de Gripa Aviară. În cursul lunilor noiembrie, decembrie 2016 şi respectiv ianuarie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un număr de 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone de pe raza judeţului Constanţa, respectiv: Dana 0 din Portul Constanţa – 8 cadavre de lebădă; Dana 12 din Portul Constanţa – 1 cadavru de cormoran; Zona port turistic Tomis Constanţa – 4 cadavre de lebădă; Zona Port Mangalia - 2 cadavre de lebădă; Zona Dig Eforie Sud - 2 cadavre de lebădă. De asemenea, în data de 24.01.2017, au fost prelevate un număr total de 38 probe cadavre, din care 30 probe cadavre provenite de la lebede, 2 probe cadavre provenite de la pescăruşi, 1 probă cadavru provenit de la cormoran, 5 probe cadavre provenite de la lişiţe recoltate din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud, Mangalia şi Costineşti şi trimise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării determinărilor de laborator. Din toate aceste probe, au fost proprii investigaţiilor de laborator un număr de 16 probe cadavre provenite de la lebede, 1 probă cadavru provenit de la cormoran şi 1 probă cadavru provenit de la pescăruş din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud şi Mangalia.

Cazuri noi de gripă aviară înalt patogenă, în Constanța

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în județele Constanța și Tulcea și 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 și 7 focare de subtipul H5N8) în județele Timiș și Ilfov, Mureș, Harghita.

În luna decembrie a fost confirmat un nou caz de influență aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, identificat la o lebădă de vară, găsită moartă în zona lacului Fortuna, județul Tulcea.

Plan de măsuri privind prevenirea răspândirii gripei aviare, în Constanța

Primăria Municipiului Constanța a adoptat Planul de măsuri privind controlul și prevenirea răspândirii gripei aviare înalt patogene la nivelul județului Constanța. Acesta respectă prevederile Regulamentului (UE) 2020/687 al Parlamentului European și al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor (“Legea privind sănătatea animală”) și a Regulamentului delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019, care stabilește că se menține starea de alertă precum și detecția/intervenția timpurie în focarele de boală, prin respectarea condițiilor de biosecuritate specifice.

Ultimul caz de gripă aviară, confirmat în noiembrie

DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, comuna Frumușani, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgență și a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacție, acesta fiind afluit către LSVSA Călărași. În data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de analiză nr. 16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1), fiind vorba de acesta.

Proprietarii afectați, despăgubiți

Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Avertisment OIE: Gripa aviară se răspândeşte cu repeziciune în Europa şi Asia

Mai multe focare grave de gripă aviară au fost raportate la mijlocul lunii noiembrie la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), semn că virusul se răspândeşte, din nou, mult mai rapid. Noile focare au atras şi atenţia epidemiologilor, deoarece virusul poate fi transmis la oameni. China a raportat 21 de infecţii umane cu tulpina de gripă aviară H5N6. Mai multe decât în întreg anul 2020. Coreea de Sud a raportat un focar la o fermă de aproximativ 770.000 de păsări din Chungcheongbuk-do, a declarat luni OIE, citând un raport al autorităţilor sud-coreene. Toate animalele au fost sacrificate.

În Europa, Norvegia a raportat un focar de gripă aviară H5N1 în regiunea Rogaland. Focarele apar, în general, toamna, răspândite de păsările sălbatice migratoare. Focare de gripă aviară au fost detectate şi în ţările vecine României.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Măsuri lansate de ANSVSA

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri: separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie; aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană.

Click pe imagine!

Ce este gripa aviară?

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui. Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.

Date despre noua tulpină a coronavirusului - Omicron

Cert este că noua tulpină Omicron se răspândește cu rapiditate, în numai 5 zile. Între 29 noiembrie și 3 decembrie, numărul de infectări în regiunea capitalei administrative a Africii de Sud s-a triplat. Vestea bună, dar care mai are nevoie de confirmări, e că sunt indicii că actualele vaccinuri sunt eficiente pentru a combate formele grave de boală. Din 42 de pacienți internați într-un singur spital, 70 la sută nu aveau nevoie de suport de oxigen, inclusiv toți cei 24 de pacienți vaccinați care erau internați cu alte probleme, dar care au fost depistați pozitivi la testul PCR. Ca și categorie de vârstă: 20% - vârsta peste 50 de ani; 19% - copii 0-9 ani; 28% - vârsta 30-39 ani; 33% - celelalte grupe de vârstă. Ca simptome, 66% sunt asimptomatici/simptome ușoare și 34% - forme medii/grave.

Studiul care atestă toate aceste particularități a fost publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud de directorul Departamentului SIDA-Tuberculoză.

Diana BERECHET

miercuri, 8 decembrie 2021655
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Alerta de război a început! Vladimir Putin a desfășurat trupele!
Comentarii
mai mult...Local
29 ian 14:53LocalAsistenții personali din Independența cer stimulent de risc pentru Covid

Stimulentul de risc a reprezentat o sumă de bani, mai exact 2500 de lei brut, acordat personalului medical implicat în...534

29 ian 22:52LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi în valoare de 7.000 de lei, în ultimele 24 de ore228
29 ian 22:53LocalCoronavirus: Doar 174 de persoane, vaccinate cu prima doză, la Constanța, în ultimele 24 de ore280
29 ian 22:53LocalIncidență mai mare de 3 la mia de locuitori, în județul Constanța

În cadrul CJSU, a fost votată vineri, 28 ianuarie a.c., Hotărârea nr. 8. care prevede reevaluarea încadrării din...801

29 ian 00:02LocalCererea de anulare a deciziei de carantinare a lui IPS Teodosie, respinsă definitiv604
29 ian 22:53LocalUniversitatea Ovidius va organiza concurs de admitere pe locuri special alocate de către SRI700
29 ian 22:54LocalPolițiștii constănțeni, acțiune pentru prevenirea bullying-ului în școli

În data de 30 ianuarie este sărbătorită „Ziua Internațională a nonviolenței în școli”. Scopul acestei zile...336

29 ian 22:53LocalBeat și fără permis, a plecat la plimbare pe moped, prin Ovidiu412
29 ian 22:54LocalBărbat reținut pentru furt din locuință897
29 ian 22:54LocalA fost prins băut la volan și condamnat la închisoare

La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii au identificat un bărbat, de 53 de ani, pe numele căruia Judecătoria...265

29 ian 23:51LocalCondamnat pentru distrugere, escortat și încarcerat la Poarta Albă342
29 ian 22:45LocalLupu a împărțit banii instituțiilor din subordinea CJ808
Vremea
4.3°4° - 4.3° sâmbătă, 29 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 2.08 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/4946318164832
5/402030183918
joker102143152011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 ian 00:00SportTenis: Rafael Nadal s-a calificat în finala turneului Australian Open

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, numărul 5 mondial, s-a calificat, vineri, la Melbourne, pentru a şasea oară în...180

29 ian 00:00SportHandbal masculin: Spania şi Suedia vor juca finala EURO 2022

Selecţionatele Spaniei şi Suediei vor juca finala Campionatul European de handbal masculin - EHF EURO 2022 -, găzduit...244

29 ian 00:00SportFotbal: Max Eberl a demisionat din funcţia de director sportiv al clubului Borussia Moenchengladbach

Max Eberl a demisionat vineri din funcţia de director sportiv al clubului german de fotbal Borussia Moenchengladbach,...161

29 ian 00:00SportFotbal: Sergio Ramos speră să mai joace la naţionala Spaniei

Fundaşul Sergio Ramos a dat asigurări că nu a închis uşa naţionalei Spaniei, cu care nu a mai jucat din 31 martie,...163

Local
29 ian 22:54LocalPolițiștii constănțeni, acțiune pentru prevenirea bullying-ului în școli

În data de 30 ianuarie este sărbătorită „Ziua Internațională a nonviolenței în școli”. Scopul acestei zile...336

29 ian 22:53LocalBeat și fără permis, a plecat la plimbare pe moped, prin Ovidiu

La data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 20.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Ovidiu au identificat un...412

29 ian 22:54LocalBărbat reținut pentru furt din locuință

897

29 ian 22:54LocalA fost prins băut la volan și condamnat la închisoare

La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii au identificat un bărbat, de 53 de ani, pe numele căruia Judecătoria...265

29 ian 23:51LocalCondamnat pentru distrugere, escortat și încarcerat la Poarta Albă

La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii au identificat un bărbat, de 40 de ani, pe numele căruia Judecătoria...342

29 ian 22:45LocalLupu a împărțit banii instituțiilor din subordinea CJ

808

Politică
29 ian 23:19PoliticăVasile Dîncu a discutat la telefon cu șeful Pentagonului despre situația militară tensionată din regiune

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a avut, joi, o discuție telefonică cu secretarul american al apărării, Lloyd...238

29 ian 23:20PoliticăNicolae Ciucă: E nevoie de corectarea disfuncţiilor şi a inechităţilor dintre categoriile de beneficiari

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania”,...286

29 ian 23:21PoliticăDenunțătorul lui Decebal Traian Remeș, trimis în judecată de DNA

434

29 ian 23:22PoliticăSecretarul general al OCDE, în vizită la București

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, speră că procesul de...232

29 ian 23:23PoliticăNicolae Ciucă, semnal pentru posesorii de pensii speciale

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania”,...763

29 ian 23:25PoliticăPreşedintele Iohannis a semnat decretul de numire a lui Marcel Boloş ca ministru al Cercetării

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al...218

29 ian 23:18PoliticăKlaus Iohannis a semnat: Marcel Boloș este noul ministru al cercetării, inovării şi digitalizării

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 ianuarie 2022, decretul de numire în funcția de membru al...243

29 ian 23:18PoliticăGeorge Simion SPULBERĂ scandalul anti-Holocaust: În aprilie se întâlnește cu Netanyahu

Liderul AUR George Simion susține că demersurile împotriva partidului său, care a ajuns să fie acuzat că e...380

29 ian 23:17PoliticăAurescu îi invită pe ruși să inspecteze scutul de la Deveselu

442

Interviuri
28 ian 00:03InterviuriCîrjaliu: În Agigea, copiii îşi făceau nevoile în găleată, pe holul şcolii, înainte să ajung eu primar! Video

Cristian Cîrjaliu a fost prezent în studioul Replica, joi, 27 ianuarie, în cadrul emisiunii ”Replica Zilei”. Au...2119

15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2742

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

4447

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3772

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5479

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4316

Monden
29 ian 00:00MondenKim Kardashian, prinsă cu minciuna de fani! Imaginea care a declanșat o adevărată dezbatere pe internet

Kim Kardashian a devenit cea mai recentă Kardashian-Jenner acuzată că și-a editat într-un mod complet neinspirat...247

29 ian 00:00MondenApariție fantastică! Mila Kunis și Demi Moore, împreună: „Avem multe în comun”

Mila Kunis și-a unit forțele cu fosta soție a bărbatului ei, Ashton Kutcher, Demi Moore, pentru a realiza o nouă...211

29 ian 00:00MondenA murit actorul Morgan Stevens din 'Melrose Place'

253

29 ian 00:00MondenArșinel, cu sănătatea în pioneze și umilit: „Nu am mai fost lăsat la teatru. S-a purtat urât!”

Alexandru Arșinel iese din casă strict pentru medic sau pentru a merge la teatru, unde a rămas colaborator. A devenit...259

29 ian 21:38MondenDe la superbele Angelina Jolie și Jennifer Aniston, Brad Pitt s-a cuplat cu vecina!

Brad Pitt și-a ”tras” o iubită secretă. Starul s-a îndrăgostit de cântăreața suedeză Lykke Li, care...367

29 ian 00:00MondenVerdict în cazul artistei Céline Dion. Boala gravă de care suferă vedeta

Céline Dion a anunțat nu demult că anulează turneul său nord-american din cauză că suferă de o boală...306

29 ian 00:00MondenCatherine Deneuve, Bertrand Bonello şi Isabelle Huppert au asistat la funeraliile actorului Gaspard Ulliel

Reprezentanţi de marcă ai industriei cinematografice franceze - precum Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Bertrand...193

29 ian 17:46MondenBianca Drăgușanu o desființează pe Iulia Albu: „A păstrat stilul de naftalină”

Bianca Drăgușanu a fost deranjată că Iulia Albu a pus-o într-o lumină negativă în rubrica „Poliția Modei”,...651

29 ian 17:47MondenUcis de indiferenţă: Un artist fotograf a murit de frig, după ce a zăcut 9 ore în stradă, la Paris

634

Mapamond
29 ian 17:47MapamondNegocieri NATO-Rusia: Ultimele cereri ale Kremlinului vizează iar România

Administraţia Vladimir Putin a cerut joi după-amiază, în cadrul negocierilor privind arhitectura de securitate, ca...866

29 ian 17:47MapamondCoronavirus: Suedia nu recomandă vaccinarea anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 şi 12 ani

Suedia a decis să nu recomande vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, a anunţat joi...430

29 ian 17:47MapamondCertificatul verde devine istorie în Catalonia

352

29 ian 17:43MapamondReuters explică cum va fi folosită România în conflictul Ucraina - Rusia

Aliaţii din cadrul NATO pun forţe în standby şi trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de...706

29 ian 17:44MapamondRusia acuză că revendicările au rămas fără răspuns

Moscova apreciază joi că Statele Unite nu au luat în calcul revendicările ruse în domeniul securităţii şi nu au...410

29 ian 17:42MapamondIncident SÂNGEROS în Ucraina, în pline tensiuni cu Rusia: Un soldat și-a împușcat cinci colegi

471

Sănătate
29 ian 17:42SănătateRafila, nemulțumit de implicarea medicilor de familie în procesul de testare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, în ședința de Guvern, că deși numărul testelor Covid-19...342

29 ian 17:43SănătateAlexandru Rafila: E posibil să fie nevoie, începând de săptămâna viitoare, de transferul pacienților între județe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, în ședința de Guvern, că deși situația din valul 5 nu...295

29 ian 17:43SănătateRafila: Săptămâna viitoare va fi o nouă creștere spectaculoasă a cazurilor de COVID-19

391

29 ian 00:00SănătateBolile de piele, prezente la jumătate din populația Europei

Date colectate de la 44.689 de adulți din 27 de țări europene arată că 47,9% dintre persoanele cu vârste de 18 ani...152

29 ian 00:00SănătatePotențial tratament nou pentru bolile inflamatorii intestinale

Un opioid artificial testat într-un studiu pe șoareci a demonstrat o reducere a severității bolilor inflamatorii...134

29 ian 17:46SănătateCoronavirus: Valeriu Gheorghiţă dă asigurări că doza a treia de vaccin este ultima

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că, la momentul...454

29 ian 17:43SănătateValeriu Gheorghiță, anunț despre campania de vaccinare

Autoritățile anunță că vor face mai multe campanii de vaccinare și informare în mediul rural, acolo unde se...519

29 ian 17:40SănătateDupă Pfizer, şi Moderna a anunţat că testează un nou vaccin pentru varianta Omicron

Compania americană Moderna a anunţat că a început testele clinice pentru o doză de rapel a unui vaccin conceput...283

29 ian 17:40SănătateValeriu Gheorghiță: Risc dublu de diabet la cei sub 18 ani care au COVID

676

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT