REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

GRIPA face RAVAGII: cazuri la Constanța, grădinițe ÎNCHISE!

GRIPA face RAVAGII: cazuri la Constanța, grădinițe ÎNCHISE!

Replica API 7 februarie 2020 | 00:00 275

Având în vedere că numărul cazurilor de gripă este în continuă creștere, reprezentanții spitalului au transmis faptul că începând de joi, 06 februarie, a fost suspendată vizita aparținătorilor în toate secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Măsura a fost luată pentru protejarea pacienților și a personalului angajat.

În același timp, pacienții și vizitatorii ar trebui să știe că accesul în incinta Spitalului Județean se face doar pe la intrarea special amenajată, dinspre Bulevardul Tomis (ușa rotativă) iar accesul la Unitatea Primiri Urgențe și Ambulatoriul de specialitate este posibil din strada Nicolae Iorga. În săptămâna 27 ianuarie – 03 februarie au fost efectuate 164 de teste rapide de gripă. Dintre acestea, 38 au fost pozitive. În aceeași perioadă s-au înregistrat 170 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, dintre care 87 la copii. Un număr de 80 dintre pacientii diagnosticați cu IACRS au fost spitalizați (77 copii) .

În același interval, au fost înregistrate 176 cazuri de pneumonie (115 copii). Au necesitat internare 75 de pacienți (64 copii).

Legat de acest subiect, trebuie menționat și faptul că două grădinițe din municipiul Constanța au fost închise din cauza gripei. În conformitate cu Protocolul Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, Directia de Sănătate Publică a Județului Constanța a transmis în cursul zilei de ieri, 3.02.2020, o recomandare de suspendare pe termen de 2 zile a activității de la câteva grupe de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 43 Mugurel Constanța (2 grupe) și Gradinita cu Program Prelungit nr. 6 Constanta (1 grupa). Recomandarea a venit in contextul în care s-au identificat 3 cazuri de gripă în aceeasi grupa. S-au demarat procedurile specifice.

La nivel național, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anunţat joi, 6 februarie. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal

Ce trebuie să știți este faptul că gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de mușchi și articulații, durere de cap și stare generală alterată. Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea și răgușeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin contact direct cu picăturile împrăștiate prin tuse sau strănut sau atunci când picăturile se depun pe mâini sau pe alte suprafețe. Virusul poate fi transferat astfel către alte persoane care își ating apoi zona nasului sau a gurii. Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea pe mâini cu apă și săpun , folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos- alimentație bazată pe fructe și legume, odihnă și mișcare), evitarea automedicației și prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, pentru diagnostic și tratament imediat. Dintre complicațiile gripei amintim pneumonia, infecții respiratorii acute severe, deshidratare și agravarea bolilor cronice (ex. Insuficiența cardiacă congestivă, astmul sau diabetul ) până la deces. În sezonul gripal, majoritatea deceselor se înregistrează la persoanele în vârstă și la persoanele cu boli cronice și nevaccinate.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468