REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

HELIPORT și URGENȚĂ la Spitalul Năvodari! S-au încheiat lucrările, doctori și asistente din oraș vor să lucreze aici!

HELIPORT și URGENȚĂ la Spitalul Năvodari! S-au încheiat lucrările, doctori și asistente din oraș vor să lucreze aici!

Replica API 20 iunie 2019 | 00:18 2491

Lucrările la clădirea viitorului Centru de Sănătate Multifuncțional Năvodari s-au încheiat, iar Consiliul Local Năvodari a votat, în cea mai recentă ședință, darea în administrare a imobilului către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța. Între timp, până se finalizează procedura de transfer, autoritatea locală se preocupă de ultimele detalii: amenajarea unui heliport, a spațiului verde din vecinătatea viitorului spital și lărgirea parcării și a drumului de acces!

Năvodari va avea, cât de curând, unul dintre cele mai moderne spitale din județul Constanța. În fapt, nu este vorba despre un spital, ci despre un Centru de Sănătate Multifuncțional, care va funcționa ca și secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța. Dar aici năvodărenii, dar și turiștii vor găsi specialitățile de care au nevoie și, cel mai important, un Compartiment de Primiri Urgențe! De ani buni, năvodărenii s-au arătat nemulțumiți de îngrijirile medicale și de lipsa de atenție de la Centrul de Permanență. La fel de adevărat este, însă, și faptul că respectivul centru nu putea ține locul unui compartiment de urgențe, fiind doar o prelungire a serviciului de medicină de familie, astfel că pacienții erau direcționați în continuare către Urgență.

Ei bine, după deschiderea noului spital, cazurile urgente vor putea fi tratate, în măsura posibilităților, pe plan local.

Demarate anul trecut, lucrările la clădirea situată pe strada Sănătății, nr. 1, s-au finalizat. Drept pentru care, în cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Local Năvodari, consilierii locali au votat Hotărârea nr. 139/30.05.2019 privind darea în administrare către Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Imobilele fac parte din domeniul public al orașului Năvodari, iar transmiterea bunurilor se face cu titlu gratuit, pe durata funcționării Centrului de Sănătate Multifuncțional.

Până la finalizarea procedurilor de transfer, autoritatea locală se preocupă de ultimele detalii, respectiv amenajarea unui heliport, a unui spațiu verde, cât și lățirea parcării și a drumului de acces.

„Primăria orașului Năvodari a finalizat lucrările viitorul Centru de Sănătate Multifuncțional. În ultima ședință a Consiliului Local a fost aprobată darea în administrare către Spitalul Județean Constanța a acestui important edificiu pentru orașul Năvodari. Acum am fost la Consiliul Județean Constanța, unde am discutat cu președintele Marius Horia Țuțuianu, pentru a fi introdus pe ordinea de zi a ședinței CJC a unui propiect de hotărâre privind preluarea edificiului. Din acest moment, urmează alte proceduri. Ceea ce înseamnă că orașul Năvodari și-a făcut treaba, modernizând întregul edificiu!”, a afirmat pentru „Replica de Constanța” primarul Florin Chelaru.

Cât privește lucrările care mai sunt de efectuat, primarul Chelaru a precizat: „Vreau să informez cetățenii că, în stânga construcției vom dărăma gardul, până în blocul învecinat, vom toaleta sau tăia arborii, în funcție de situație, pentru că vrem să facem și un heliport, pentru a avea pistă pentru elicopterul SMURD, care va putea să intervină pentru situațile grave, pe platforma industrială, în zona de litoral sau în zona de nord a județului.

Tot în zona respectivă vom avea alei, spațiu verde, acum lucrăm la sistemul de irigații. De asemenea, lărgim parcarea din lateral, plus drumul”.

Lucrările s-au încheiat, urmează dotarea unității sanitare - caietele de sarcini în vederea achiziției echipamentelor medicale au fost deja realizate – aprobarea organigramei, de către Ministerul Sănătății și angajarea personalului.

„Noi am încheiat partea noastră, dar voi fi în continuare alături de președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu – căruia îi mulțumesc pentru suportul necondiționat - și de managementul Spitalului Județean Constanța, pentru a face lobby pe lângă factorii de decizie, să ne ajute. Din discuțiile purtate, știu că au fost realizate caietele de sarcini, urmează achizițiile. Iar în paralel, organigrama pleacă spre aprobare la București”, a arătat primarul Florin Chelaru.

La fel de important de menționat este și faptul că deja mai multe cadre medicale, care domiciliază în Năvodari, și-au manifestat interesul să lucreze la acest centru, tocmai pentru a nu mai face naveta.

„Voi preda conducerii Spitalului Județean Constanța un dosar cu multe cereri de angajare, sunt și doctori, și asistente, foarte multe, care vor să lucreze aici, să nu mai facă naveta”, a precizat primarul.

„Orice lucru greu durează. Au fost întârzieri în lucrări - și nu neg, au fost, dar tocmai pentru că am dorit ca totul să fie făcut ca la carte, cum spun specialiștii -, în plus, a trebuit să se lucreze și astfel încât să nu fie perturbată funcționarea cabinetului medical care funcționează și în prezent în imobilul respectiv. De asemenea, în urma verificărilor Direcției de Sănătate Publică au fost făcute modificări la circuitele de la Compartimentul de Primire Urgențe. Dar totul a fost făcut astfel încât să nu fie probleme ulterior”, a arătat primarul Chelaru.

"Este un proiect pe care ni l-am asumat, un proiect dus la bun sfârşit, pentru că a fost o promisiune în acest sens. A fost o promisiune făcută cetăţenilor care au solicitat, pe bună dreptate, edificarea acestui spital - secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa. Mai sunt multe de făcut, dar mă bucur că este gata construcţia, cu toate greutăţile inerente, cu neîncredere din partea cârcotaşilor şi aşa mai departe. Acum, continuăm demersurile pentru ca secţia să devină funcţional 100%", a declarat, la rândul său, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu.

Reamintim că lucrările au fost realizate de SC Geomarco Construct SRL, valoarea contractului este de 2.780.544,48 lei. În structura unității vor fi cabinete de Pediatrie, Microchirurgie, Obstetrică-ginecologie, Interne, Neurologie, Gastroenterologie, Cardiologie, Imagistică, Laborator de analize medicale, Stomatologie. CJC a alocat suma de aproximativ 1,6 milioane lei Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța pentru dotarea centrului cu echipamente moderne.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Florin Chelaru a semnat ordinul de începere a lucrărilor la Spitalul Năvodari

Centrul sanitar multifuncţional de la Năvodari va funcţiona, de la anul, ca o secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa. FOTO

Ministrul Sorina Pintea: „Mai este nevoie de medici în județul Constanța, inclusiv la Centrul de Sănătate Năvodari!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272