rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Hepatita alcoolică: riscuri, simptome, analize și recomandări legate de consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este asociat cu o serie de manifestări hepatice. Hepatita alcoolică este caracterizată de inflamația ficatului, cauzată de consumul excesiv și îndelungat de alcool.

Sursa foto: Shutterstock

Hepatita alcoolică apare în general la persoanele alcoolice. Există, însă, și situații în care această afecțiune hepatică apare la pacienții care consumă alcool în cantități moderate.

Odată diagnosticat cu hepatita alcoolică, pacientul trebuie să renunțe la consumul de alcool. Persoanele care nu fac acest lucru riscă să producă daune permanente ficatului, scrie doc.ro.

Riscuri de sănătate asociate cu consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool are efecte imediate și cresc riscul apariției multor condiții dăunătoare pentru sănătate. Acestea includ următoarele:

Riscuri de sănătate pe termen scurt

Leziuni, cum ar fi accidente de vehicule cu motor, căderi, înecări și arsuri.

Violență, inclusiv omucidere, sinucidere, agresiune sexuală și violență din partea partenerului.

Intoxicația cu alcool, o urgență medicală care rezultă din alcoolemie crescută.

Comportamente sexuale riscante, inclusiv sex neprotejat sau sex cu mai mulți parteneri. Aceste comportamente pot duce la sarcini neintenționate sau boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Avortul spontan și nașterea morții sau tulburările din spectrul alcoolismului fetal (FASD) în rândul femeilor însărcinate.

Riscuri de sănătate pe termen lung

În timp, consumul excesiv de alcool poate duce la dezvoltarea bolilor cronice și a altor probleme grave, inclusiv:

Hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, boli hepatice și probleme digestive

Cancer de sân, gură, gât, esofag, cutie vocală, ficat, colon și rect.

Slăbirea sistemului imunitar, creșterea șanselor de îmbolnăvire.

Probleme de învățare și memorie, inclusiv demență și performanță școlară slabă.

Probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie și anxietate.

Probleme sociale, inclusiv probleme familiale, probleme legate de locul de muncă și șomaj.

Tulburări legate de consumul de alcool sau dependență de alcool.

Hepatita alcoolică

Simptome hepatită alcoolică

Hepatita alcoolică se manifestă prin următoarele simptome:

Icter

Pierderea apetitului

Greață și vărsături

Sensibilitate abdominală

Febră

Oboseală și slăbiciune

Scădere în greutate

În general, pacienții care suferă de hepatită alcoolică au probleme cu malnutriția. Acest lucru se petrece din cauză că alcoolul suprimă apetitul, iar persoanele care consumă alcool în exces își iau caloriile din băuturile alcoolice, nu din mâncare.

În cazul în care hepatita alcoolică este severă, pot apărea semne precum:

Acumulare de fluid la nivel abdominal (n.r. ascita)

Confuzie și modificări comportamentale (din cauza acumulării de toxine în organism)

Insuficiența renală

Insuficiența hepatică

Hepatita alcoolică este o afecțiune serioasă, ce nu trebuie neglijată. În jur de 30-40% dintre pacienții care suferă de această boală pot muri în mai puțin de o lună, dacă nu tratează corespunzător afecțiunea.

Diagnosticare hepatită alcoolică

Medicul va face examinarea fizică, precum și anamneza. Apoi, acesta va face analize de sânge, analiza urinei, ecografii, tomografie computerizată și, dacă este cazul, chiar și un RMN. Biopsia hepatică poate fi folosită în cazul în care testele imagistice nu sunt relevante.

Din punct de vedere al testelor de laborator, pacienții cu hepatita alcoolică au de obicei:

● Creșteri moderate ale valorilor AST și ALT

● Un raport AST/ALT ≥2

● Bilirubina serică crescută

● Gama-glutamil transferază crescută (GGT)

● Leucocitoza cu predominanță de neutrofile

● INR crescut.

În plus, pacienții pot avea valori scăzute ale albuminei serice din cauza malnutriției și scăderii sintezei hepatice. Alte anomalii ale testelor de laborator - pacienții cu hepatită alcoolică severă pot dezvolta sindrom hepato-renal și pot avea creatinina crescută. Pentru a exclude alte cauze frecvente de hepatită acută, pacienții trebuie testați pentru virusurile de hepatită A, B, C.

La un pacient cu boala hepatică cronică (de exemplu, ciroza alcoolică sau VHC), diagnosticarea hepatitei alcoolice poate fi dificilă, deoarece semnele, simptomele și rezultatele testelor de laborator pot fi similare. La acești pacienți, diagnosticul se face pe baza constatărilor clinice, precum și a probabilității unui diagnostic alternativ (de exemplu, ciroza decompensată).

Într-un studiu al pacienților cu teste biochimice hepatice crescute, sensibilitatea și specificitatea rezultatelor clinice pentru diagnosticarea bolii hepatice alcoolice au fost de 91%, respectiv 97%, când biopsia hepatică a fost utilizată ca standard de aur. Cu toate acestea, sensibilitatea și specificitatea constatărilor clinice pentru diagnosticarea subsetului de pacienți cu hepatită alcoolică sunt neclare.

Aproximativ 10 - 35% dintre pacienții care consumă alcool vor avea modificări ale histologiei hepatice sugerând hepatitele alcoolice. Mulți pacienți cu hepatită alcoolică suspectată nu vor necesita o biopsie hepatică. Totuși, constatările anatomo-patologice pot ajuta la diagnostic dacă există incertitudine. Cu toate acestea, rezultatele histologice nu sunt specifice hepatitei alcoolice și pot fi, de asemenea, observate la pacienții cu steatohepatita nonalcoolică.

Odată diagnosticată hepatita alcoolică, pacientul este îndrumat să renunțe definitiv la consumul de alcool. Rata de supraviețuire a pacienților cu hepatită alcoolică este mult mai mare în rândul celor care renunță complet la alcool, comparativ cu pacienții care nu reușesc să renunțe și consumă în continuare băuturi alcoolice.

Medicii pot ajuta pacientul să renunțe la alcool prin tratament medicamentos, consiliere psihologică sau prin recomandarea înscrierii într-un grup de sprijin, precum Alcoolicii Anonomi. Tratamentul medicamentos pentru reducerea inflamației la nivelul ficatului este, de asemenea, folosit în tratarea hepatitei alcoolice. În cazuri foarte grave, transplantul de ficat poate fi singura șansă a pacientului care suferă de hepatita alcoolică.

Știința despre consumul moderat de alcool

Recent, studiile și ghidurile de specialitate afirmă: „Dovezile emergente sugerează că alcoolul, consumat chiar și de în limitele recomandate poate crește riscul general de deces din diverse cauze, cum ar fi mai multe tipuri de cancer și unele forme de boli cardiovasculare. S-a descoperit că alcoolul crește riscul de cancer, iar pentru unele tipuri de cancer, riscul crește chiar și la niveluri scăzute de consum de alcool (mai puțin de 1 băutură pe zi).”

Deși studiile anterioare au indicat că un consum moderat de alcool are beneficii de protecție pentru sănătate (de exemplu, reducerea riscului de boli de inimă), studiile recente arată că acest lucru poate să nu fie adevărat. În timp ce unele studii au găsit rezultate îmbunătățite ale sănătății în rândul băutorilor moderati, este imposibil de concluzionat dacă aceste rezultate îmbunătățite se datorează consumului moderat de alcool sau altor diferențe de comportament sau genetică între oamenii care beau moderat și cei care nu.

Date despre consumul excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool include consumul peste medie: 5 sau mai multe băuturi de ocazie pentru bărbați sau 4 sau mai multe băuturi de ocazie pentru femei. Consumul exagerat de alcool presupune băutul a 15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați sau 8 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei.

Consumul excesiv și exagerat de alcool este asociat cu un risc crescut de răni, boli cronice, cum ar fi bolile hepatice și bolile de inimă, mai multe tipuri de cancer și rezultate slabe ale sarcinii.

Potrivit Behavioral Risk Factor Surveillance System, mai mult de jumătate dintre adulții raportează că au consumat alcool în ultimele 30 de zile. Aproximativ 16% dintre adulți consumă în exces și 6% raportează consumul exagerat de alcool. Aproape toți adulții care consumă alcool, recunosc că în unele situații o fac și excesiv.

Potrivit aplicației ARDI, în perioada 2015–2019, consumul excesiv de alcool a fost responsabil pentru peste 140.000 de decese. Mai mult, 3,6 milioane de ani de potențială viață sunt pierduți în fiecare an, în medie. Peste 40% dintre aceste decese și jumătate din anii potențiali de viață pierdută s-au datorat consumului excesiv de alcool.

Cum pot contribui la prevenirea consumului excesiv de alcool?

Toată lumea poate contribui la prevenirea consumului excesiv de alcool. Este important să conștientizăm că este o problemă globală și să luăm măsuri de îndată. Iată ce este de făcut în cazul consumului de alcool, astfel încât să se evite ajungerea la probleme mai grave, cum este și hepatita alcoolică.

Alege să nu bei prea mult și inspiră-i pe alții, prin propriul exemplu, să nu o facă.

Dacă alegeți să beți alcool, urmați ghidurile dietetice privind consumul moderat de alcool (nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și nu mai mult de 2 băuturi pe zi pentru bărbați).

Sprijiniți strategiile comunitare eficiente pentru a preveni consumul excesiv de alcool.

Nu serviți sau furnizați alcool celor care nu ar trebui să bea, inclusiv persoanelor sub 21 de ani, celor care au băut deja prea mult sau celor care știți că au probleme de sănătate.

Discutați cu doctorul sau psihoterapetutul dumneavoastră despre comportamentul dvs. legat de consum de alcool și solicitați consiliere dacă beți prea mult.

miercuri, 22 iunie 2022447
GANDUL.RO
Câți lei câștigă un profesor din meditații, de fapt: 'O făcătură din partea ANAF'
Comentarii
mai mult...Sănătate
11 aug 00:00SănătateAlimente și băuturi care favorizează apariția pietrelor la rinichi

Litiaza renali (calculi renali), una dintre cele mai frecvente boli, este o afecțiune caracterizată prin prezența și...150

11 aug 00:00SănătateAi 40 de ani? Consumă aceste alimente pentru o sănătate de fier135
11 aug 00:00SănătateSemne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze145
11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...176

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă187
11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple129
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...127

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici123
11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu124
11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...120

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna123
11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână121
Vremea
20.1°20.1° - 22.4° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 9.68 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...137

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...275

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...227

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...312

Local
11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...475

11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...597

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

3138

11 aug 00:01LocalProgramul casieriilor RAJA de Sfânta Maria!

RAJA S.A. aduce la cunoștința tuturor abonaților că luni – 15 august 2022, casieriile RAJA și compartimentele...231

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...309

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...4294

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

Căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești, au fost reluate în cursul dimineții de miercuri, 10...703

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...387

11 aug 00:14LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

1274

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...282

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...182

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

297

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...240

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...598

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

463

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3492

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2722

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4941

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5264

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4117

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8349

Monden
11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...161

11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...115

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

128

11 aug 00:00MondenAna Baniciu, zeița litoralului! Senzuală, în bikini, s-a lăsat pozată de iubitul ei

Ana Baniciu este mai hot ca o zi de vară! Asta demonstrează ultimele imagini pe care le-a postat pe contul de...211

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...149

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...134

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

Actriţa de la Hollywood Anne Heche era luni în continuare spitalizată în stare critică, comatoasă şi conectată...155

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...114

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

1647

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...118

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...109

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

108

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...122

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...118

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...140

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...366

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...260

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

291

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...127

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...123

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

124

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...176

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...187

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...129

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...120

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...123

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

121

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT