REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

În cazul unui cutremur, 15 imobile din Constanţa ar fi rase de pe faţa pământului

În cazul unui cutremur, 15 imobile din Constanţa ar fi rase de pe faţa pământului

Replica API 29 octombrie 2012 | 00:00 175

Ce trebuie să ştiţi în cazul producerii unui seism

Ce trebuie să ştiţi în cazul producerii unui seism

Epicentrul cutremurelor din România este zona Vrancea. Cutremurele înregistrate în ultima perioadă a dat de gândit seismologilor care spun că România este foarte aproape de un cutremur cu magnitudine foarte mare. În Constanţa, sute de clădiri sunt în pericol, în cazul unui cutremur de proporţiile celui din 1977, însă cel mult 15 dintre acestea vor fi puse la pământ, spun specialiştii Inspectoratului în Construcţii.

În cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter, Constanţa ar de suferit. Şi asta pentru că foarte multe clădiri datează din perioada interbelică, iar acestea nu au fost consolidate vreodată. "În cazul unui cutremur, cel mai mult au de suferit imobilele construite în perioada interbelică. Ele sunt foarte vechi şi nu au putut fi consolidate. La aceste clădiri vor fi probleme dacă nu sunt reabilitate", a declarat consilierul municipal Harry Boiagian, director tehnic în cadrul Inspectoratului în Construcţii. Câte dintre acestea ar putea fi puse la pământ de un cutremur de proporţii majore? "Sunt sute de clădiri vechi în Constanţa, însă nu toate pot fi puse la pământ. Le-ar putea fi afectată rezistenţa şi nu ar mai putea fi, apoi, locuite, însă nu putem spune că vor fi puse la pământ. Cred că în jur de 15 ar putea avea sfârşitul acesta", a mai spus Boiagian. Acesta a mai precizat că, pentru a vedea exact care este starea lor, ar trebui realizată expertiză pentru fiecare imobil în parte, la cererea proprietarului. "Proprietarii trebuie să facă expertiza. Dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii primeşte reclamaţii cum că structura ar putea fi pusă în pericol şi sesizează că este în pericol stabilitatea clădirii, cerem proprietarilor să-şi facă expertiza", a mai spus Harry Boiagian.

Cum procedăm în caz de seism!

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au câteva recomandări importante pentru constănţeni, sfaturi despre cum să procedeze în cazul în care se confruntă cu un cutremur, fie el de proporţii mari sau mici. "Cetăţenii ar trebui să-şi păstreze calmul, să nu intre în panică. Ar trebui să ştie că, dacă se află în faţa unei clădiri, trebuie să stea departe de aceasta, să se ferească de cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă. Dacă se află înăuntru, să rămână acolo, departe de ferestrele care se pot sparge, să stea lângă un perete structural rezistent, sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a se feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc. Dacă se poate, să deschidă uşa pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea eventualei evacuări după terminarea mişcării seismice. Trebuiesc închise sursele de foc, să se ferească de firele de curent, iar dacă seismul îi surprinde în autoturism, să se oprească repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute! Dacă se află într-un mijloc de transport în comun, să stea pe loc până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, iar dacă se află într-un loc public cu aglomerări de persoane să nu alerge către ieşire pentru că îmbulzeala produce mai multe victime", a declarat Paula Anghel, purtător de cuvânt în cadrul ISU Dobrogea. Gheorghe Mărmureanu, directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, a explicat, într-o intervenţie telefonică în cadrul unei emisiuni televizate că momentan nu există motive de panică. Însă, a completat acesta: "Poate fi un cutremur de până în 7 pe scara Richter în România, nu mai mult. Nu e un pericol un cutremur de 7 pentru România. În 2004 şi 1986 am trecut prin aşa ceva şi nu s-a întâmplat nimic grav, dar în Italia, de exemplu, un cutremur de 6,3 e mortal", a mai explicat specialistul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108