REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

În România mor zilnic circa 650 de persoane. Câte decese sunt afectate de Covid-19?

În România mor zilnic circa 650 de persoane. Câte decese sunt afectate de Covid-19?

Replica API 2 aprilie 2020 | 00:00 3205

Organizația Mondială a Sănătății a făcut lumină, într-un final, și a atribuit bolii Covid-19 un cod CIM (Clasificare Internațională a Maladiilor), la mai bine de trei luni după primele cazuri raportate la nivel mondial. Codul U07.1 va înlocui sintagma "eveniment neobișnuit/neașteptat", în privința raportărilor de infectări cu Covid-19. De asemenea, codul U07.2 este folosit în cazurile suspecte de Covid-19. De ce este important ca această boală să aibă un cod unic și ce schimbări se vor produce de acum înainte?

Este bine de știut că sindromului respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19) nu i-a fost atribuit până la finele lunii martie un cod CIM, așa încât, pentru cazurile depistate Covid-19 au fost utilizate codurile J 12 - pneumonie virală neclasificată altundeva sau J 80 - sindrom de insuficiență respiratorie acută la adult sau copil.

În lipsa unui cod CIM, raportarea cazurilor confirmate la Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică și în Registrul Unic de Boli Transmisibile s-a făcut ca eveniment neobișnuit/neașteptat, potrivit documentației existente pe site-ul CNSISP (Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică). Lipsa codificării la nivel internațional poate atrage după sine o serie de probleme, inclusiv în a raporta corect o statistică la nivel județean, național sau chiar internațional.

"În România mor zilnic circa 650 de persoane." Câte decese sunt afectate de Covid-19?

Concret, o persoană infectată cu Covid-19 poate fi trecută ușor cu vederea și încadrată ca fiind atinsă de o formă puternică de pneumonie sau insuficiență respiratorie acută. În lipsa unui număr mare de teste și a unei codificări la nivel internațional a bolii, persoanele infectate cu Covid-19 pot fi omise din această statistică, inclusiv din cea a persoanelor decedate. Astfel că, statististica privind rata infectărilor și a mortalității poate suferi schimbări substanțiale dacă am testa mai mult, în special cazurile de pneumonie virală sau insuficiențe respiratorie acută. Câte persoane decedate în ultima perioadă nu au fost însă depistate?

"Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România, în mod curent. Rămâne să vedem cât reprezintă cazuri de infecţie cu Covid-19 din aceste 650 de cazuri. Eu cred că trebuie să reducem oricum activitatea socială, adică să nu ne întaorce, la modelul anterior. Probabil că vor exista relaxări în cursul perioadei de vară. Punctul meu de vedere a fost şi mi-l menţin legat de o evoluţie de doi ani a acestei epidemii.", a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, citat de presa centrală.

Statistica omite decese Covid-19

În ultima perioadă au apărut mai multe semne de întrebare legate de decesele survenite din cauza Covid-19, în sensul în care cazurile nu apăreau în nicio statistică oficială. Abia după apariția unor articole care au arătat aceste "omiteri" din lista oficială, autoritățile au găsit câteva explicații. În aproape toate cazurile a fost blamată lipsa de comunicare, fie că era vorba despre comunicarea cazurilor dintre spitale și Direcția de Sănătate Publică sau dintre DSP și Institutul Național de Sănătate Publică.

Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că statistica actuală reflectă doar o parte a realității. Dacă numărul de teste și capacitatea de procesare a acestora ar crește, iar boala ar fi fost clasificată internațional de mai mult timp, atunci cifrele s-ar prezenta cu totul altfel. Îngrijorător, dar realist. Doar așa vom putea ști câte persoane sunt, de fapt, infectate și cât de mortal este virusul SARS-CoV-2.

Istoria codificării Covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a caracterizat noul tip de coronavirus drept pandemie, la data de 31 ianuarie. La acea vreme, OMS a decis ca boala să se numească 2019-nCoV, ulterior numele fiind schimbat în Covid-19, la data de 11 februarie. În tot acest timp, OMS a decis ca această boală să fie codificată abia în luna octombrie a acestui an, Totuși, din cauza urmărilor acestei pandemii la nivel global, data codificării a fost mutată. Astfel, la începutul lunii aprilie, Covid-19 beneficiază de un cod de Clasificare Internațională a Maladiilor.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Suntem in aceasta situatie din cauza unor imbuibati, slugi, spagari, lacomi, hoti, netrebnici si nemernici! Ii vedem, ii stim si acceptam de zeci de ani. Ei au distrus sistemul de sanatate. Opresti, fluturi, dragneni, ponti, melescani, basesti, fireni, nastaseni, tariceni, iohannesieni, orbani si lista asta nu se mai termina.
7
1
Mda... Si nu... Conform statisticilor, anul trecut pe vremea asta, fara Covid, mureau in medie 2.000 de oameni pe zi. Din diferite cauze. Anul acesta, cu Covid, mor in jur de 1.800. Din care, 7-800 de decese sunt atribuite zilnic, Covid-ului. Deci ?
5
0
In sfarsit in articol bun
6
0
Problema cu acest virus este ca nu exista un tratament care sa il distruga. Inca! Apoi, pana un infectat ajunge sa aiba simtomele, trec cateva zile, timp in care el infecteaza pe multi altii In aceasta situatie si rata deceselor creste exponential. Daca la multe alte afectiuni si accidente mai ai o sansa, te trateaza, te repara si scapi cu viata. Aici oamenii se infecteaza rapid si in nr f mare. Poate ne lumineaza Dumnezeu si reusesc savantii sa gaseasca leacul cat mai repede. Oricum , dupa criza asta, nu vom mai sta ca ciorchinii prin carciumi sau cluburi, pe stadioane sau pe la nunti.
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212