REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

În weekend sărbătorim Ziua Constanţei! Iată ce evenimente a pregătit primăria

În weekend sărbătorim Ziua Constanţei! Iată ce evenimente a pregătit primăria

Replica API 17 mai 2017 | 00:00 326

Iată istoricul orașului

Primăria Municipiului Constanța organizează și în acest an Ziua Constanței. Astfel, pe 20 mai de la ora 10:00 va avea loc Maratonul Sporturilor. Duminică, 21 mai, a.c., la ora 10:00 va avea loc Parada Oficială, iar apoi de la ora 10:45 vor avea loc concursuri, dansuri, ateliere de creație, picturi și desene pe asfalt. Precizăm că în perioada 18-21 Mai în Piața Ovidiu va avea loc a doua ediție a Festivalului Scoicilor.

Iată istoricul orașului

Grecii, bizantinii şi turcii şi-au pus amprenta asupra istoriei acestui oraş. În secolul al VII-lea, grecii au întemeiat aici Cetatea Tomis. În călătoriile lor pe mare, încercaţii corăbieri greci au fost atraşi de adăpostul oferit de golful şi peninsula formată pe ţărmul Marii Negre, precum şi de schimbul foarte bun de produse făcut cu căpeteniile populaţiei locale, geţii "cei care se cred nemuritori" (Herodot). Tomisul - gazdă poetului exilat Publius Ovidius Naso - a fost întemeiat în cadrul unui amplu proces de colonizări greceşti pe ţărmul Pontului Euxin, căpătând atributele unui oraş începând din secolul IV i. H. Importanța Tomisului a crescut considerabil în vremea împăratului Constantin cel Mare - din al cărui nume derivă numele actual al oraşului. În acest timp au fost înălţate temple şi edificii măreţe, pieţe publice şi terme (băi), ateliere de prelucrat marmură, s-au construit străzi şi cartiere noi. Supus cavalcadelor popoarelor migratoare, oraşul a fost prefăcut în ruine de nenumărate ori. Câteva veacuri mai târziu, pe ruinele Tomisului, se înfiripă o mică aşezare de pescari, din care, treptat, în secolele următoare s-a dezvoltat Constanţa. Rămăşiţele vechii civilizaţii se întâlnesc în oraşul de azi la tot pasul. Despre o reală dezvoltare a să poate fi vorba numai după victoria României în Războiul de Independenţa (1878), când provincia a revenit la patria - mama. O a două etapă a procesului de evoluţie spectaculoasă a Constanţei a reprezentat-o perioada interbelică, următorul moment marcant în evoluţia să constituindu-l Revoluţia din 1989.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
,,In secolul al VII-lea, i.H., grecii au intemeiat aici Cetatea Tomis''.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108