REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Incendii, jafuri şi atacuri asupra unor locuinţe în mai multe oraşe din Bolivia

Incendii, jafuri şi atacuri asupra unor locuinţe în mai multe oraşe din Bolivia

Replica API 12 noiembrie 2019 | 00:00 235

Turbulenţele s-au extins duminică noaptea spre luni în mai multe oraşe din Bolivia, după demisia preşedintelui ţării, Evo Morales, înregistrându-se incendii, jafuri şi atacuri asupra unor case, precum cel survenit, potrivit unor informaţii, chiar la o locuinţă a fostului lider, transmite EFE.

În La Paz, El Alto şi Cochabamba, printre alte principale oraşe din ţară, s-au înregistrat incidente, în timp ce mulţi cetăţeni solicită prin intermediul reţelelor sociale ajutorul poliţiei şi forţelor armate.

Denunţurile privind jafuri şi incendii se produc mai ales în El Alto, unul din bastioanele politice ale lui Evo Morales, şi în cartiere din La Paz.

Cel mai atacat loc din La Paz, unde se află şi sediul guvernului bolivian, este zona de sud, unde în ultimele săptămâni s-a resimţit cel mai puternic o grevă cetăţenească împotriva realegerii lui Morales.

Primăria oraşului a reclamat faptul că o mulţime a incendiat 15 autobuze ale serviciului municipal de transport care se aflau într-o autobază din cartierul Kupillani.

De asemenea, a denunţat că "şoferi şi oameni mobilizaţi de deputaţi şi lideri" ai Mişcării spre Socialism (MAS) a lui Evo Morales au intrat într-o unitate a transportului public din Huayllani, alt cartier din sudul oraşului, "şi au început să dea foc la autobuze".

Locuitori din zona sudică a oraşului La Paz s-au plâns pe reţelele sociale că grupuri violente sunt prezente pe străzile din mai multe cartiere aruncând cu pietre în case şi vehicule şi jefuind unele magazine, fără ca poliţia să intervină.

În El Alto au fost afectate o sărbătoare populară şi mai multe magazine.

"În faţa atacului unor grupuri violente organizate, fac din nou un apel susţinut la Forţele Armate şi la Poliţia Naţională să-şi îndeplinească mandatul constituţional de a proteja cetăţenii şi a garanta integritatea şi viaţa persoanelor", a scris pe Twitter fostul preşedinte Carlos Mesa (2003-2005).

În Cochabamba, un grup de persoane necunoscute a provocat distrugeri la casa lui Evo Morales, după cum a relevat presa locală.

Bolivia se confruntă cu o criză politică şi socială din 20 octombrie, ziua când au avut loc alegeri generale, moment când au început să apară suspiciuni de fraudă pentru favorizarea realegerii lui Morales în funcţia de preşedinte pentru un al patrulea mandat, până în 2025.

Morales a anunţat duminică noi alegeri, după peste două săptămâni de greve ale cetăţenilor împotriva fraudei şi confruntări între opozanţi şi susţinătorii săi, dar şi de revolte ale poliţiei în ultimele două zile.

Cu câteva ore înainte, un raport al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) a avertizat cu privire la grave nereguli la alegerile generale din Bolivia.

Morales şi vicepreşedintele său, Alvaro Garcia Linera, au anunţat într-un material video că demisionează din funcţie, denunţând din nou o lovitură de stat, fără ca până în prezent să fie făcute publice respectivele demisii din funcţie.

În video, Evo Morales consideră decizia OSA drept una "politică". AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108