REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Încep lucrările de reabilitare a Vilei Stirbey!

Încep lucrările de reabilitare a Vilei Stirbey!

Replica API 3 iunie 2020 | 00:52 2020

Vila Știrbey, cunoscută ca și Vila Rainbow sau Vila cu minaret, ce se remarcă printr-o arhitectură de excepție, în stil modernist cu influențe orientale, urmează să-și recapete frumusețea de altă dată. Proprietarul, care a achiziționat imobilul în urmă cu vreo doi ani, a obținut autorizația de construire pentru recompartimentări, consolidări, amenajări interioare, reparații acoperiș vilă turistică existentă. Lucrările ar fi trebuit să înceapă de anul trecut, atunci când a primit, prima oară, undă verde de la Primăria Constanța însă, din varii motive, investițiile au fost amânate.

Anul 1930 este semnificativ în istoria reședinței, fiind atât anul ridicării ei, cât și anul în care Știrbey era forțat să plece în exil după accederea la putere a lui Carol II (7 iunie 1930). Are 16 camere ce sunt amplasate pe cele 3 nivele (D+P+1). Terenul are o suprafaţă de 420 metri pătraţi, în apropierea punctului de urcare în telegondolă, la 50 de metri de plajă. Imobilul nu este clasat individual ca monument istoric, dar se situează în zona de protecție a unui monument istoric, respectiv la circa 50 m distanță față de monumentul istoric de valoare națională fosta Vila Regală, azi Club “Castel”, în Lista Monumentelor Istorice.

Istoricul Vilei Știrbey din Mamaia

Familia Ştirbey, fiind nedespărtită de Familia Regală, a cumparat un lot de casă în imediata vecinatate a Vilei Regale de la Mamaia și a construit între anii 1926-1930 o vilă de vacanță. Planurile Vilei Ştirbey o indică pe Maria Stirbey ca proprietara-comanditară și sunt semnate de arhitectul Mario Stoppa în iulie 1926. Maria Stirbey a fost fiica cea mare a cuplului Barbu (Prințul Barbu Stirbey ) și Nadeja Ştirbey, soția lui Barbu. Colaborarea dintre Maria Ştirbey și arhitectul Mario Stoppa venea ca urmare a realizării reședintei de vară a familiei de la Brașov, finalizată în 1925. Vila de la Mamaia a fost finalizată în 1930, conform plăcii din piatră cu numele arhitectului amplasată pe parapetul porticului de la intrare. Cu siguranță, când a conceput turnul-minaret de la Vila Ştirbey, arhitectul a avut în minte modelul Vilei Regale de la Balcic. Fiind nationalizată dupa 1948, Vila din Mamaia a fost folosită ca vila turistică de protocol, după 1990 fiind denumită Vila Rainbow.

Proprietarul este societatea Metflor Alfa din Ovidiu. Acționarul în cadrul societății este și Metacom Anticor SRL, cu 50 %. Cea din urmă e deținută de Dumitrel Adrian Panait, Emilia Gabriela Borș și Florica Otilia Radu. Aceștia se regăsesc și în Metflor Alfa, iar administratori ai societății sunt Florica Otilia Radu și Beatrice Mădălina Apolozan.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este foarte urata, are un stil de kkat, e chicioasa
2
6
Ce increngatura de proprietari si administratori.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108