REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Interviu cu şeful IPJ Constanţa, Bogdan Despescu: iată de ce se fac mai multe percheziţii domiciliare în ultima perioadă

Interviu cu şeful IPJ Constanţa, Bogdan Despescu: iată de ce se fac mai multe percheziţii domiciliare în ultima perioadă

Replica API 5 august 2014 | 00:00 212

Hoţii au băgat-o pe mânecă!

Hoţii au băgat-o pe mânecă!

Prima opţiune a fost aceea de a fi în apărarea şi în spiritul legii şi la ea a rămas şi în ziua de astăzi! Îi place să-şi facă treaba cu simţ de răspundere şi este adeptul percheziţiilor domiciliare când vine vorba de anumite infracţiuni, dacă putem spune aşa, şi asta pentru că recuperarea prejudiciului părţii vătămate este una din principalele obiective. A practicat atletismul în liceu şi în facultate şi acest lucru l-a făcut să iubească sportul, acum relaxându-se prin înot. Ascultă orice gen de muzică, numai să fie de calitate, între care şi folk sau rock. Vorbim despre comisarul - şef Bogdan Despescu, care se află la cârma Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu acte în regulă, din luna iunie a anului curent, chiar odată cu începerea sezonului estival. Chiar şi aşa, lucrurile sunt sub control, un plan fiind bine pus la punct. Despre aceste lucruri, dar şi despre alte aspecte ale judeţului nostru, a vorbit comisarul - şef într-un interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre sezonul estival, cum au decurs lucrurile până în momentul de faţă, cum vi se pare?

Bogdan Despescu: Încă de la început ne-am propus să asigurăm condiţii de siguranţă pentru tot ce înseamnă persoană, pentru tot ceea ce înseamnă turist care îşi petrece în acest an concediul, vacanţa, în judeţul Constanţa. Au fost stabilite modalităţi de lucru pe fiecare palier în parte, pe fiecare domeniu de activitate şi în fiecare staţiune din cele care sunt dispuse pe lanţul litoralului românesc. Se acţionează în sistem integrat, în fiecare localitate sunt organizate echipe de poliţişti împreună cu colegii de la Jandarmerie în principal, se acţionează în schimburi cu patrule auto, pedestre dar, în plus, avem activităţi mai puţin la vedere, activităţi cu polţişti în ţinută civilă care au în responsabilitate şi în competenţă tot palierul nostru de interes şi aici mă refer comerţ, la toată categoria de furturi - de la furturile de pe plajă, de pe terase, din locurile de cazare, din auto. Am iniţiat anumite proiecte, programe, campanii de prevenire prin care vrem să informăm pe cei care sunt prezenţi pe litoral, dar şi pe cei care sunt cu responsabilităţi vizavi de măsurile de siguranţă din domeniul furturilor din auto, din domeniul locurilor de cazare, de pe plajă, victimizarea minorilor, riscul rutier, chestiuni ce ţin de consumul de droguri - un proiect demarat împreună cu colegii de la ANA. Acţionăm diversificat, preventiv, combativ, cu componenta în uniformă şi cea în civil. Zilnic se defăşoară activităţi şi în civil, şi în uniformă.

Rep.: Aţi constatat o creştere sau o scădere a infracţionalităţii pe un anume segment?

B.D.: Criminalitatea este într-o continuă dinamică - acum sunt câteva chestiuni de creştere, peste 2 zile scad altele, deci este o chestiune de dinamică - nu e o chestiune diferită mult faţă de anul trecut. Şi numărul de turişti este diferit, în anumite momente este mai mare ca anul trecut, alteori este mai mic decât anul precedent. Din cauza vremii nu a fost numărul de turişi ca anul trecut dar cred că în aceste următoare zile numărul acestora va creşte. Cel mai important week-end a fost săptămâna trecută când, pe lângă prezenţa curentă pe litoral, au fost şi câteva manifestări care au generat o afluenţă mai mare de turişti. Eu cred că situaţia este sub control, poliţia şi-a făcut simţită prezenţa, acţionează atât preventiv cât şi combativ, avem creat un mecanism foarte eficient şi operativ atât la sesizările la numărul 112 dar şi la alte sesizări decât cele cu caracter de urgenţă.

Rep.: Cam câte sesizări prin 112 sunt pe zi? Anul trecut ştiu că erau cam 200-300...

B.D.: Vedeţi, sunt 200-300 pe zi, dar sunt pe tot judeţul - şi anul asta sunt cam la fel, dar pentru zona litoralului poate nici o treime nu sunt. E vorba tot despre dinamică, nu comparăm week-end-ul cu ziua de marţi şi miercuri. Zilele de week-end sunt cele mai aglomerate, începând de vineri şi până luni cu un volum mai mare de trafic în principal, de pe A2 în cele 2 puncte: Ovidiu şi Agigea, un volum mai mare de trafic spre partea de sud, începând de la Agigea şi până la Eforie, după ce se trece de Eforie Nord, circulaţia se mai linişteşte, nu mai sunt aşa multe probleme.

Rep.: Au fost în Mamaia nişte furturi din auto cu acele telecomenzi de bruiaj, ce ne puteţi spune despre acest lucru?

B.D.: Au fost două persoane venite din alt judeţ cu gândul de a se îmbogăţi prin alte mijloace decât cele legale, au folosit un mijloc prin care au blocat sistemul de închidere al unui autoturism dar, prin măsurile care au fost dispuse imediat după sesizare, s-a reuşit în mai puţin de 24 de ore să fie depistaţi ceidoi şi ceea ce este îmbucurător pentru noi, dar şi pentru partea vătămată, este că am reuşit să recuperăm tot prejudiciul.

Rep.: Alte cazuri de acest gen au mai fost?

B.D.: Nu. Nu au fost cazuri deosebite pe litorarul românesc în acest interval de timp, sperăm ca şi în continuare să ţinem lucrurile sub control ca şi până acum. Nu pot spune că este o chestiune punctuală pe Mamaia sau pe Vama Veche, diferă, în ziua de marţi sau sâmbătă poate avem mai multe la Vama Veche, a doua zi avem în altă parte. Noi ne adaptăm şi suntem într-o flexibilitate şi o mobilitate în funcţie de necesităţi. Avem şi colegi din ţară care ne sprijină din punct de vedere al cercetării la faţa locului. Încheiem azi (joi, 31 iulie - n.r.) prima serie de 33 de poliţişti care sunt detaşaţi din ţară şi de mâine vor activa alţi 33 tot pe acest domeniu. Evaluarea realizată cu cei 33 de poliţişti în şedinţele de ieri şi alaltăieri a scos în evidenţă sprijinul profesionist care a fost acordat de aceşti colegi şi nu s-au înregistrat incidente şi n-au fost nici reclamaţii împotriva lor, a fost o chestiune foarte ok din punctul meu de vedere, ca şi cum ar fi fost de aici, colegi care s-au adaptat foarte repede.

Rep.: Am primit pe adresa redacţiei e-mail-uri, telefoane prin care ni se semnala că tinerii se droghează foarte mult în cluburile din staţiunea Mamaia.

B.D.: Cu toţii am observat comunicate foarte multe ale colegilor de la Combaterea Crimei Organizate cu rezultate, cu depistări, cu prindere în flagrant, au fost prinderi în flagrant cu etnobotanice şi din partea Inspectoratului, şi din partea colegilor de la Jandarmi, sunt constatări numeroase. În acelaşi timp, pentru a diminua numărul acestor cazuri de consum, participăm alături de colegii de la ANA la acea campanie de prevenire unde poliţia de proximitate dar si poliţiştii din cadrul compartimentului de analize şi prevenirea criminalităţii defăşoară activităţi de informare, de distribuire de pliante prin care se prezintă riscul la care se expun cei care intenţionează să consume astfel de produse. Activităţile de combatere a acestui gen de fapte nu presupune neapărat a acţiona numai cu mascaţii sau numai cu forţă suplimentară, noi vrem să acţionăm în cazul celor care încalcă legea, nu vrem să deranjăm, nu vrem să creăm un anume sentinemt de disconfort celor veniţi la Constanţa să îşi petreacă concediul într-o manieră legală. Modalitatea noastră de lucru este tocmai împotriva celor care încalcă legea. Sunt modalită multiple de acţiune iar activităţile noastre au rezultate şi, prin tot ce s-a făcut, am descurajat, am diminuat numărul de consumatori sau de furturi. Dacă va fi nevoie şi când va fi nevoie de o forţă suplimentară într-un anumit loc, în funcţie de datele care rezultă cu privire la acel loc, cu siguranţă va fi solicitată şi structura respectivă sau un număr mai mare de poliţişti. Deocamdată n-a fost nevoie.

Rep.: Mi s-a părut că, de când sunteţi dumneavoastră aici, la comanda IPJ-ului, parcă sunt mai multe percheziţii domiciliare.

B.D.: Susţin în conţinuare şi cer colegilor mei a promova propuneri către Parchet şi Instanţa de Judecată pentru a recupera din bunurile pe care infractorii le sustrag părţilor vătămate. Partea vătămată este mulţumită de serviciul nostru, spun eu, are apreciere faţă de noi când a şi putut să îşi recupereze din bunuri. Nu cred că pe cel prejudiciat îl încălzeşte cu ceva descoperirea unui minor sau a celui care a furat, ci dacă şi-a recuperat prejudiciul. Iar prejudiciul poate fi recuperat prin aceste percheziţii pentru că prin acestea facem verificări la domiciliul sau la locul unde persoana în cauză este prezentă sau nu şi acolo putem descoperi bunurile respective. Cu siguranţă, numărul de percheziţii este mai mare şi vom acţiona în continuare în această manieră.

Rep.: Poliţiştii din judeţ au cam rămas singuri la post întrucât, din cauza lipsei fondurilor de la M.A.I., s-au detaşat poliţişti din judeţ pe litoral şi au rămas câte unu sau doi.

B.D.: Nu sunt cazuri în care a rămas un sinur poliţist la post, sunt localităţi rurale unde, într-adevăr, au rămas doi poliţişti dar noi am stabilit sa detaşăm, să delegăm din acele localităţi unde nu sunt probleme în această perioadă sau din alte structuri care nu au competenţe către zona rurală. Cred că modalitatea de lucru nu afectează în nici un fel serviciul dintr-o anumită zonă, suntem mobili, flexibili. Nu înseamnă că dacă într-o localitate a fost o schemă acum câţiva ani, un număr x de lucrători să rămână aşa. Dacă este nevoie, suplimentăm sau trimitem de la reşedinţa Inspectoratului sau de la alte Poliţii din teritoriu, municipale, orăşeneşti efective cu acţiuni punctuale şi au fost foarte multe acţiuni de acest gen în ultima perioadă. Ultima acţiune a fost vineri spre sâmbătă, când Poliţia Rutieră a fost prezentă în teritoriu chiar dacă cei din mediul rural n-au putut fi prezenţi peste tot, am acţionat cu efective din cadrul reşedinţei Inspectoratului şi rezultatele le-aţi văzut şi dumneavoastră. Constatările cu privire la cei care se urcă la volan sub influenţa alcoolului, unele dintre ele de natură infracţională, altele de natură contravenţională, 29 de permise au fost ridicate într-un interval destul de scurt. Aşadar, cei care au intenţii de a comite fapte ilegale să nu se bazeze pe faptul că în localitatea X au rămas 2 poliţişti pentru că suntem mobili şi flexibili şi, acolo unde situaţia ne-o cere, ne adaptăm.

Rep.: De când aţi venit la conducerea IPJ cele mai multe dosare nerezolvate în ce domeniu le-aţi găsit?

B.D.: Nu pot să spun neapărat nerezolvate, e un volum mai mare de dosare la Economic, structura de Investigare a Fraudelor dar asta nu înseamnă că nu sunt rezolvate, volumul mare e normal să genereze şi cazuri în care operativitatea nu este cea dorită, când ai un număr mare de dosare, tu, ca lucrătorde poliţie, le rezolvi dar sunt şi altele care nu sunt rezolvate în termen de 30 de zile. Nu prea fac clasamente din punct de vedere al structurilor, eu fac analize şi evaluări din punct de vedere al specificului. Nu cred că putem să apreciem tot timpul numărul de dosare între Serviciul de Ordine Publică şi cel de Investigare a Fraudelor, acesta are un specific de activitate iar cel de ordine publică are alt specific de activitate, nu poţi să îi compari ca număr de dosare. Serviciul de Ordine Publică are mai puţine dosare dar este o altă componentă, alte atribuţii, monitorizează, organizează activităţi în mediul rural, urban pe domeniul siguranţei, sunt chestiuni diferite. Dacă vrem să facem o evaluare din punct de vedere al structurilor putem stabili că, la nivel de Serviciu de Investigare a Fraudelor sunt mai multe dosare decât la Biroul de Investigare a Fraudelor de la Mangalia sau Medgidia, unde avem birouri, dar asta ţine şi de situaţia operativă din zonă că nu pot spune că cei de la Medgidia nu lucrează pentru că nu au situaţia operativă a celor din reşedinţa Inspectoratului. Mai diferă şi zona de activitate, nu poţi să compari Poliţia Hârşova cu Secţia 1 din Constanţa.

Rep.: Vă place la Constanţa?

B.D.: Da, e o zonă care te obligă la un efort suplimentar din punct de vedere al poliţiei.

Rep.: Aţi fost primit bine de către colegii din Constanţa?

B.D.: Sunt colegi buni cei de la IPJ Constanţa dar şi cei de la celelalte instituţii, avem o relaţie de colaborare bună, ne-am adaptat şi am stabilit modalităţi de cooperare eficientă sunt întâlniri săptămânale cu cei de la celelelte structuri care acţionează în sistem integrat, ne auzim permanent acolo unde sunt probleme pentru a interveni cu măsuri să corectăm. Nu am date că prezenţa mea aici n-ar asigura o cooperare, din contră, văd că lucrurile merg bine.

Rep.: trecând la întrebări mai lejere, ce gen de muzică ascultaţi?

B.D.: Nu ascult un anumit gen, îmi place şi Mircea Baniciu, deci muzica bună, în general. Pentru mine muzica bună poate să fie si clasică, dance, folk, rock. Am fost şi la concertul cu Madonna.

Rep.: Ca şi activitate în timpul liber, un hobby...

B.D.: Timpul meu liber este foarte scurt dar am fost şi sunt adeptul sportului. Eu am practicat la un moment dat atletism chiar cu anumite rezultate când eram în Academie. M-am clasat între primii 10 la concursuri. Deţin toate categoriile de permise şi îmi place mult să merg cu motocicleta şi fotbalul, practic şi înot. Poate odată cu finalizarea sezonului estival voi avea mai mult timp la dispoziţie.

Rep.: Sunteţi căsătorit şi aveţi un copil - se va muta şi familia în Constanţa?

B.D.: Vom vedea. La 15 septembrie decizia vreau să îi aparţină copilului pentru că intră clasa a 8-a şi are examenul de capacitate. El va decide.

Rep.: Ce v-a făcut să îmbrăcaţi haina de poliţist, aţi mai avut în vedere şi alte meserii?

B.D.: N-am tradiţie în familie dar eu am optat din prima pentru Academia de Poliţie pentru că şi în perioada gimnazială, şi în liceu, am fost un tip direcţionat pe respectarea normelor şi de aici a pornit opţiunea mea de a fi în apărarea şi în spiritul legii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108