REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ioana Constantin: PMP va susţine protejarea drepturilor tuturor românilor care muncesc, studiază şi locuiesc în Uniunea Europeană

Ioana Constantin: PMP va susţine protejarea drepturilor tuturor românilor care muncesc, studiază şi locuiesc în Uniunea Europeană

Replica API 15 mai 2019 | 23:03 815

PMP dă semnalul că este un partid deschis către tineri

PMP dă semnalul că este un partid deschis către tineri

Ioana Constantin

Partidul Mişcarea Populară deschide lista de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European cu Traian Băsescu, un politician cu vastă experienţă. Însă, PMP mizează şi pe tinerii care pot face diferenţa la nivelul Uniunii Europene, aşa că pe un loc considerat eligibil este poziţionată şi Ioana Constantin, care a vorbit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica”, despre onestitate, implicare, competenţă şi dorinţa de a învăţa, cât şi despre provocările actuale ale Uniunii Europene.

Reporter: Sunteți foarte tânără, însă ați evoluat rapid în partid, fiind acum candidat la europarlamentare din partea PMP. Cum explicați acest lucru?

Ioana Constantin: În 2016, am fost cel mai tânăr președinte ales al unui partid național. Și atunci primeam acest tip de întrebare și spun și acum, la fel ca atunci, că mai presus de vârsta oamenilor politici, mai presus de faptul că sunt femei sau bărbați trebuie să fie onestitatea, nivelul de implicare, competența, dorința de a învăța. În PMP am intrat în urmă cu un an jumătate, cu convingerea că pot continua implicarea mea în politică într-un partid cu valori în care cred și eu. Faptul că oameni tineri, ca mine, și ca mulți dintre colegii mei care candidează la alegerile din 26 mai se pot dezvolta, pot candida, este semnalul că PMP este un partid deschis către tineri.

Eu am 28 de ani, de 5 ani lucrez cu tineri – studenți și liceeni -, și sunt hotărâtă să rămân în politică atât timp cât voi avea certitudinea că putem face și politică onestă, pentru oameni.

Rep.: Care sunt prioritățile PMP la nivelul P.E. în viitorul mandat?

Ioana Constantin: PMP crede în unitatea Europei și în faptul că avem nevoie de o Uniune Europeană puternică, prosperă și competitivă. Însă, prosperitatea nu se poate obține în lipsa accelerării procesului de integrare la nivelul tuturor statelor membre și în lipsa securității frontierelor și siguranței cetățenilor.

Partidul Mișcarea Populară vrea în primul rând ca România să continue procesul de integrare cu și mai multă forță și, de asemenea, vom acționa pentru reformarea UE. Astfel, printre obiectivele Partidului Mișcarea Populară în Parlamentul European se află: securizarea frontierelor și rezolvarea crizei migranților extracomunitari, iar PMP susține instituirea Poliției Europene de Frontieră și crearea Agenției de Analiză și Informații la nivel european pentru a combate riscurile teroriste. Mai mult, NATO este garantul securității în Uniunea Europeană, iar PMP va susține parteneriatul NATO – UE și solicitarea NATO către toate statele membre de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

Eurodeputații PMP vor susține protejarea drepturilor tuturor românilor care muncesc, studiază, locuiesc în Uniunea Europeană, precum și creșterea sumelor alocate pentru Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Mai mult, vom susține creșterea subvențiilor pentru agricultură pentru România și statele care au aderat mai târziu la UE.

O prioritate este și alocarea de sume consistente pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor și pentru rezolvarea problemei șomajului în rândul tinerilor. Azi, peste 3,3 milioane de tineri sub 25 de ani din România și întreaga Uniune Europeană nu au un loc de muncă. Totodată, PMP va lupta pentru simplificarea procedurilor de aprobare a proiectelor, pentru o mai bună utilizare a fondurilor, astfel încât să creștem utilizarea fondurilor și să reducem birocrația.

Rep.: Credeți că românii au înțeles ce însemnătate au aceste alegeri? Pentru cei mai puțin informați, vă rog să oferiți dvs. câteva explicații.

Ioana Constantin: După aceste alegeri, vom avea nu doar un nou Parlament European, ci și o nouă Comisie Europeană, precum și un nou Președinte al Consiliului European. Ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană ne afectează pe toți. Aceste alegeri europarlamentare sunt importante în egală măsură și pentru UE, și pentru România.

Uniunea Europeană e într-un moment dificil, zdruncinată de populism, de criza migrației, de Brexit și de prea multă birocrație. Din păcate, dezbaterea publică a rămas captivă răfuielilor interne și discutăm foarte puțin despre teme europene. Natural, suntem europeni, aparținem Europei, avem aceleași valori. Aceste alegeri europene sunt despre reclădirea Uniunii Europene pe valorile ei fondatoare și să își regăsească locul într-o lume globală.

Rep.: Care sunt provocările actuale ale Uniunii Europene? De ce credeți că sunt atât de mulți eurosceptici la nivelul U.E.?

Ioana Constantin: Încep cu a doua întrebare și vă spun că mai degrabă avem mulți politicieni populiști care încurajează discursul antieuropean. Iar după aceste alegeri, riscul să avem multe partide populiste în noul Parlament European este foarte mare. Am ajuns însă la acest risc pentru că Uniunea Europeană nu a mai gestionat corespunzător crize majore precum cea a migrației.

Faptul că UE nu a mai fost capabilă să își apare frontierele și a deschis larg porțile a dus la lipsa siguranței cetățenilor, dar și la o mare de nemulțumire în rândul oamenilor. Dincolo de provocări precum Brexit, migrația, șomajul ridicat (mai ales în rândul tinerilor), Uniunea Europeană trebuie să își regăsească locul într-o lume globalizată, să devină competitivă și să aibă o voce unitară în raport cu marile puteri economice.

Pe scurt, Uniunea Europeană trebuie să se întoarcă la cetățeni, la valorile ei fondatoare, să își securizeze frontierele, să continue cu fermitate parteneriatul cu NATO și să devină o voce influentă.

Rep.: În final, care este scorul pe care sperați să îl obțineți (mă refer PMP) la aceste alegeri?

Ioana Constantin: Nu doresc să fac speculații cu privire la scor. Suntem în campanie, muncim, vorbim cu oamenii, le spunem obiectivele noastre, ascultăm problemele lor. Organizațiile noastre sunt foarte motivate să scoatem un scor bun.

Comandat de Partidul Mişcarea Populară - PMP, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190004.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108