REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.8° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Iohannis: Creşterea rolului României în UE şi NATO - linii esenţiale ale politicii externe

Iohannis: Creşterea rolului României în UE şi NATO - linii esenţiale ale politicii externe

Replica API 8 septembrie 2020 | 00:00 983

Creşterea rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, dar şi consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii rămân liniile esenţiale ale politicii externe a ţării noastre, a afirmat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Klaus Iohannis

Şeful statului a menţionat că diplomaţia română va avea, în urma crizei determinate de pandemie, şi unele faţete noi, ceea ce presupune "un plus de atenţie spre anticipare, de inventivitate şi de flexibilitate".

"Salut desfăşurarea, în aceste zile, a unui eveniment de tradiţie pentru politica externă a României - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanţă, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecinţe în plan intern şi internaţional, care trebuie analizate cu atenţie. Este, prin urmare, salutar faptul că ediţia din acest an a Reuniunii Diplomaţiei Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relaţiilor internaţionale şi modalităţilor în care diplomaţia română va răspunde acestui nou context", a transmis Iohannis, scrie Agerpres.

El a arătat că, în condiţiile deosebite din acest an, diplomaţia română a continuat să promoveze interesele naţionale în conformitate cu priorităţile strategice ale politicii externe a României.

"Diplomaţia va avea, în urma acestei crize, şi unele faţete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaţilor şi a consulilor, dar şi a factorilor decidenţi un plus de atenţie spre anticipare, de inventivitate, dar şi de flexibilitate. În acelaşi timp, subliniez faptul că, inclusiv în condiţiile deosebite din acest an, diplomaţia română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naţionale în conformitate cu priorităţile strategice ale politicii externe a României - care, în ciuda evoluţiilor amintite ale relaţiilor internaţionale, rămân aceleaşi. Astfel, şi în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esenţiale ale creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi pe consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esenţiale rămân extrem de importante şi este important ca diplomaţia română să lucreze în continuare la aprofundarea lor", a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a apreciat implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic şi consular al României.

"Apreciez modul în care diplomaţii români s-au angajat de la bun început în această misiune şi contribuţia adusă de ei. Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanţii de la misiunile din exterior, precum şi prin cei din ţară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre şi dinspre ţară, precum şi pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esenţiale economiei româneşti şi de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenţei consulare necesare protejării drepturilor cetăţenilor, mai ales în aceste vremuri de criză. Adesea, condiţiile în care a acţionat diplomaţia română au fost foarte dificile şi au presupus riscuri personale asumate şi, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic şi consular al României", a menţionat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că are încredere în acţiunile diplomaţiei române.

"Am deplină încredere în acţiunile diplomaţiei române, care contribuie în mod esenţial la promovarea intereselor României. Aştept revederea cu şefii de misiuni în format tradiţional, atunci când actualele condiţii o vor permite, şi doresc succes în desfăşurarea actualei Reuniuni a Diplomaţiei Române, precum şi dezbateri cât mai fructuoase şi utile", a mai transmis preşedintele.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) începe luni, tema ediţiei din acest an fiind "Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române".

Reuniunea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, se desfăşoară până pe 9 septembrie şi are loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferinţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
avem droguri la colt de strada,avem coruptie cat pt 2 continente la un loc,avem somaj,avem saracie,copii flamanzi,avem milioane de romani ce si-au luat lumea'n cap pt un trai mai bun,..,avem de toate si tot nu suntem multumiti,..deci au dreptate politicienii romani ...
0
0
pentru infractori
0
0
Rolul Romaniei este sa dea bani pe second handuri,sa dea resursele altora,sa fie presulet in fata marilor puteri,sa aiba o populatie docila si tembela,dependenta doar de propaganda regimurilor de cacat. De fapt popolatia Romaniei nu este aparata de acest NATO,ci decimata chiar din interior de parazitii interni,de mafii si alte bande raufacatoare,fie ele institutionalizate,fie de tip interlop.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108