REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ISU Dobrogea, două controale în 4 ani la un restaurant despre care ştia că nu are autorizaţie

ISU Dobrogea, două controale în 4 ani la un restaurant despre care ştia că nu are autorizaţie

Replica API 16 noiembrie 2017 | 00:00 236

Pentru că trăim în România: Cum să construieşti şi să nu plăteşti taxe sau amenzi

Pentru că trăim în România: Cum să construieşti şi să nu plăteşti taxe sau amenzi

Autorităţile din România se dovedesc a fi prea comode, dezinteresate şi reacţionează doar împinse de la spate pe partea de supraveghere şi control a activităţilor comerciale, aşa încât nu este de mirare că a existat o tragedie precum cea de la Colectiv ori cea de dată recentă, de la un azil de bătrâni din Capitală. Vinovaţi există şi nu prea, întrucât autorităţile au un talent deosebit în a-şi pasa răspunderea sau în a se acoperi cu documente şi termene, făcând uz de portiţele legale lăsate de legiuitor parcă în bătaie de joc la adresa cetăţeanului de rând.

A fost nevoie de tragedia de la Colectiv pentru ca normele de siguranţă la incendiu să fie actualizate şi înăsprite. Dar, în acelaşi timp, noile reglementări au venit şi cu un termen până la care agenţii economici şi instituţiile se pot pune la punct, fără a fi amendaţi: 31 decembrie 2017. Dar, ce ironie! Construcţiile care nu au documente legale, din diverse motive, rămân „la mâna” cui are chef să ia măsuri – primării, prefectură sau cine are chef să facă treabă. Spre exemplu, a durat aproape o veşnicie până când spălătoria de lângă stadionul Farul din Constanţa a fost demolată.

Spălătoria nu a mai obţinut autorizaţie, primăria a decis să ia măsuri, dar asta însemnând licitaţie pentru desemnarea celui care să demoleze construcţia, întrucât proprietarul nu a catadicsit să demoleze singur, trăind cu speranţa că poate-poate mai merge aşa. Unde mai pui că, după demolare, au existat şi cetăţeni care au comentat că „primăria aruncă bani pe demolări”, „mai bine îl lăsau în pace”...

Până la urmă, ce vrem? Respectarea legii sau „portiţe de scăpare” pentru diverşi indivizi care întâi construiesc şi abia apoi se preocupă să intre în legalitate? Cam acelaşi lucru poate fi reproşat şi unor investitori din oraşul Cernavodă. În cazul particular al restaurantului Samsara, situaţia este mai complicată, în sensul că pentru o parte din construcţie (extindere) au existat autorizaţii. Ele au fost însă desfiinţate în instanţă, care a stabilit că autorizaţiile au fost emise cu încălcarea legii. Cine sunt vinovaţii? Funcţionarii primăriei de acum câţiva ani, primarul de dinainte, actualii funcţionari care spun că nu pot lua în calcul demersurile din prezent ale proprietarului, în vederea punerii în legalitate, pentru că... ar încălca legea? În condiţiile date, restaurantul continuă să funcţioneze, deşi pentru întreaga construcţie nu există o recepţie finală, deci administraţia locală nu încasează taxe şi impozite!

Locatari ai blocului vecin cu restaurantul spun că doresc desfiinţarea unei părţi din restaurant (cea pentru care nu mai există autorizaţii). Ei vin în sprijinul solicitării cu decizia instanţei, însă instanţa nu a transmis administraţiei locale şi ce măsuri să dispună. A anulat două autorizaţii, dar nu a menţionat dacă se impune demolarea sau altceva. Decizia este la administraţia locală – au precizat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.

De cealaltă parte, ştiind că are probleme cu anumiţi vecini, dar şi cu autorizaţiile, proprietara restaurantului Samsara a solicitat şi a obţinut de la Primăria Cernavodă, în data de 25.01.2017, un certificat de urbanism. Acest certificat de urbanism este primul pas în vederea punerii în legalitate. Adică, de la acest document, proprietarul începe să solicite şi restul autorizaţiilor de la autorităţile competente. De la primărie, slabe şanse să mai obţină, funcţionarii susţinând că proprietrul nu are şi acordul vecinilor. Interesant, dar se pare că pentru obţinerea certificatului de urbanism, proprietara localului ar fi anexat la solicitare şi o listă cu 50% +1 locatari ai blocului vecin (R3), care ar fi de acord cu investiţia. Oamenii care nu sunt de acord, pun la îndoială veridicitatea listei.

Pompierii, în control doar la sesizări

Dar, ce este şi mai interesat, abia cum vine: restaurantul Samsara a fost controlat de către pompierii de la ISU Dobrogea, pe linia securităţii la incendiu, DE DOAR 2 ORI în 4 ani! O dată (14.08.2014), când un locatar al blocului R3 a făcut o sesizare în atenţia ISU Dobrogea, iar a doua oară (11.11.2017) – imediat după ce ISU Dobrogea a primit de la cotidianul „Replica” de Constanţa o solicitare în vederea clarificării unor aspecte legate de acest caz.

Cu alte cuvinte, din 2014 şi până în 2017, ISU Dobrogea nu a fost interesat să afle dacă restaurantul are autorizaţie de securitate la incendiu. Asta cu toate că în 2014, ca urmare a sesizării primite, un reprezentant al ISU Dobrogea s-a deplasat la faţa locului şi i-a pus în vedere patroanei, Mariana Dan, că trebuie să obţină autorizaţie de securitate la incendiu. După care... linişte şi pace. Reprezentanţii ISU au fost, desigur, ocupaţi cu incendii, verificarea altor obiective etc., etc., fiind totodată şi limitaţi ca număr de cadre. Adică, motive sau scuze se pot găsi. Mai cu seamă că nu era restaurantul cu pricina „buricul judeţului”.

În 2017, problema localului a luat amploare ca urmare a deciziei instanţei care a stabilit că s-a construit în baza unor autorizaţii emise de Primăria Cernavodă cu încălcarea legii. Prin urmare, „Replica” a solicitat un punct de vedere şi reprezentanţilor ISU Dobrogea (în data de 7.11.2017). Surpriză! În răspunsul primit de „Replica” de Constanţa se arată că în data de 11.11.2017 reprezentanţii ISU s-au deplasat la Samsara, au verificat locaţia, au stabilit că în caz de incendiu se poate interveni, dar că... în continuare nu există autorizaţie de securitate la incendiu.

Însă, mai arată ISU Dobrogea: „obiectivul a fost pus în funcţiune fără solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, dar având în vedere că obiectivul se află în investiţie, potrivit certificatului de urbanism nr. 9 din 25.01.2017 (emis de Primăria Cernavodă), persoana juridică beneficiază de prevederile articolului unic, aliniatul 2 din Legea nr.146/2017 („beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depăşeşte 31 decembrie 2017”)”.

Mai departe, ISU Dobrogea reiterează în răspunsul pentru „Replica” informaţiile transmise unui cetăţean petent în 2014, şi anume că poate avea acces la bloc în caz de incendiu, dar şi faptul că restaurantul, chiar dacă nu are autorizaţii şi aşa mai departe, nu pune în pericol vieţile celor care îl frecventează. Cu alte cuvinte, un cumul de situaţii favorabile investitorului, care ar putea spune, până la urmă, că instituţiile statului sunt nesimţite că nu îi aprobă solicitările de punere în legalitate!

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email:afacere2015@gmail.com
0
1
Mari mai ridica un etaj papusa ca la cat esti de nebuna si tupeista totul e posibil !
5
1
La rest. Beirut nu s-au facut controale din 2010 din partea ISU Dobrogea !
4
1
frecventa controalelor este determinata de ce si cat oferi in asa fel incat sa nu mai fie nimic de controlat
4
0
Si daca detii autorizatia de securitate la incendiu nu iti mai ia foc restaurantul?.Ne am obisnuit in Romania sa avem hartii.Cat de multe daca se poate.Sau trebuie sa mai castige niste firme bani ?.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920