REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Japonia: Premierul Fumio Kishida face apel la Phenian să anuleze lansarea unui satelit

Japonia: Premierul Fumio Kishida face apel la Phenian să anuleze lansarea unui satelit

A.F. 23 august 2023 | 00:00 148

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut marţi Coreei de Nord să anuleze lansarea iminentă a unui satelit despre care guvernul japonez a declarat că a fost informat de Phenian, la trei luni după ce o încercare similară a eşuat, transmite AFP.

Japonia: Premierul Fumio Kishida face apel la Phenian sa anuleze lansarea unui satelitFumio Kishida

"Le-am cerut miniştrilor să furnizeze informaţii publicului, să coopereze cu ţările relevante şi să solicite Coreei de Nord să anuleze această lansare şi să ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru orice eventualitate neprevăzută", a declarat presei premierul Kishida.

Coreea de Nord a anunţat paza de coastă japoneză despre intenţia de a lansa un satelit în zilele următoare, a informat marţi agenţia japoneză Kyodo.

Lansarea planificată între 24 şi 31 august ar fi o nouă încercare de lansare a unui satelit militar, precum cel care a eşuat în mai, potrivit Kyodo.

Pe 31 mai, o rachetă prezentată de Phenian ca fiind lansatorul unui satelit militar de observare s-a prăbuşit în Marea Galbenă la scurt timp după decolare, autorităţile nord-coreene invocând o problemă de natură tehnică.

Regimul de la Phenian a explicat că doreşte "să se confrunte cu acţiunile militare periculoase ale Statelor Unite şi ale vasalilor săi".

Această lansare a fost condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care au denunţat o nouă încălcare a rezoluţiilor ONU, care interzic Coreei de Nord să tragă rachete balistice ale căror tehnologii sunt similare cu cele ale lansatoarelor spaţiale.

Lansarea a declanşat avertismente de rachetă în Japonia şi Coreea de Sud, inclusiv o urgenţă critică la Seul. După ce a recuperat şi analizat resturile, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a indicat că, potrivit experţilor, dispozitivul "nu avea nicio utilitate militară ca satelit de recunoaştere".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468