REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, laureaţii Premiului Nobel pentru pace pe anul 2021

Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, laureaţii Premiului Nobel pentru pace pe anul 2021

Replica API 9 octombrie 2021 | 00:00 526

Doi jurnalişti a căror activitate a înfuriat autorităţile din Rusia şi Filipine au fost recompensaţi vineri cu Premiul Nobel pentru pace pe 2021, care a onorat în acest an libertatea de exprimare, 'o precondiţie pentru democraţie şi pace durabilă', dar aflată, potrivit Comitetului Nobel, sub ameninţare în toată lumea, notează agenţia Reuters.

Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021 a fost atribuit jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia pentru 'lupta lor curajoasă' în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian.

'Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia', a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

'În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice', a adăugat ea.

'Jurnalismul liber, independent şi bazat pe fapte serveşte la protejarea împotriva abuzului de putere, minciunilor şi propagandei de război', a mai citat Reiss-Andersen din argumentul juriului.

Distincţia este atribuită pentru prima dată unor jurnalişti după ce germanul Carl von Ossietzky a obţinut-o în 1935 pentru dezvăluirea programului secret al ţării sale de reînarmare după Primul Război Mondial.

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, 'a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile', a subliniat juriul de la Oslo.

Muratov a fondat cotidianul de investigaţii Novaia Gazeta în 1993 şi de 24 de ani este redactorul său şef. Novaia Gazeta a sfidat Kremlinul sub preşedintele Vladimir Putin cu dovezi despre abuzuri şi corupţie şi a acoperit pe larg conflictul din Ucraina.

Muratov a declarat vineri că dedică acest premiu cotidianului Novaia Gazeta şi colaboratorilor săi asasinaţi pentru munca şi anchetele lor.

'Nu este meritul meu personal. Este al Novaia Gazeta. Este al celor care au murit apărând dreptul oamenilor la libertatea de exprimare', a spus el, citat de agenţia TASS, amintind numele celor şase jurnalişti şi colaboratori ai jurnalului asasinaţi, printre care Anna Politkovskaia.

Kremlinul l-a felicitat totuşi pe Dmitri Muratov la scurt timp după anunţul de la Oslo.

'El lucrează cu consecvenţă în acord cu idealurile sale, este dedicat lor, este talentat, este curajos', le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Muratov devine primul rus recompensat cu Nobelul pentru pace după fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a contribuit el însuşi la înfiinţarea Novaia Gazeta cu banii primiţi la premiul din 1990.

La rândul ei, Maria Ressa (58 de ani), prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, 'foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine', a motivat Comitetul Nobel.

Rappler este o companie media digitală care a întreprins investigaţii jurnalistice de răsunet, inclusiv despre omorurile pe scară largă din campania antidrog a poliţiei promovată de preşedintele Rodrigo Duterte.

'Sunt în stare de şoc', a reacţionat ea vineri după aflarea veştii, într-o transmisie live pe Rappler.

În august, un tribunal din Filipine a respins un proces de calomnie intentat Mariei Ressa, unul din cele câteva care au vizat-o pe jurnalistă, care se consideră o ţintă din cauza relatărilor critice ale site-ului său despre preşedintele Duterte, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212