REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

”La ANL-urile din MANGALIA intră doar cine are PILE!”

”La ANL-urile din MANGALIA intră doar cine are PILE!”

Replica API 4 noiembrie 2021 | 18:27 5944

Luminița Smău locuiește în Mangalia de 6 ani și de atunci a început calvarul, după cum spune ea. Femeia, dependentă de scanunul cu rotile, se chinuie să beneficieze de o locuință socială de 6 ani de zile, însă, ce a primit au fost doar promisiunile de campanie ale primarului Cristian Radu... și cam atât. Dosarele depuse pentru o locuință de tip ANL au întâmpinat diverse obstacole precum lipsa vechimii, lipsa unei familii întemeiate, sau a copiilor. Mai mult, aceasta a cunoscut și atitudinea ignorantă a angajaților de la Asistența Socială care, conform spuselor ei, când o văd spun ‘uite a venit și asta, vrea să cerșească o casă’. Disperată fiind, femeia a apelat la cotidianul Replica de Constanța pentru a-i face cunoscută povestea prin care trece de ani de zile. În rândurile de mai jos puteți citi mărturiile femeii, dar și răspunsul Primăriei.

Luminița Smău/Cristian Radu, primarul din Mangalia

Iată povestea femeii

„M-am mutat de 6 ani în Mangalia, am avut oportunitatea ca cineva să mă ia în spațiu pentru că eu sunt plecată de la vârsta de 24 de ani din județul Bacău. Am locuit și în Constanța o perioadă, dar nu am avut acte, nu a avut cine să mă ia în spațiu, am fost pur și simplu ‘buletin fără adresă’. Odată ce am ajuns în Mangalia, tot mi s-a spus să fac dosarul pentru o locuință socială pentru că mi s-a spus că mă încadrez pentru locuință. Am depus dosarul, nu m-am încadrat chiar în toate cerințele pe care mi le-au cerut deoarece pe unde am stat oamenii nu mi-au făcut contracte, alții mi-au spus că mă țin doar așa, până când vin ei din străinătate și nu le-am plătit chirie ci doar utilitățile.

Cristian Radu

Eu am depus dosarul dar problema este că cei de la Asistența Socială nu au vrut să îmi facă acea anchetă socială pentu că au spus că îmi știu cazul, am mers și la domnul Radu Cristian și am vorbit cu el personal și mi-a spus: ‘Luminița te rezolvăm’, apoi a vorbit cu directoarea de la ANL-uri și i-a spus să mă treacă ca prioritate și doar vorbe au rămas. În timpul alegerilor m-au sunat cei de la Asistență Socială și când le-am spus să-mi revizuiască dosarul și să mă ia în considerare, mi-au spus că mă sună, mă rezolvă și așa a rămas. Eu în continuare am rămas să mă mut dintr-o locație în alta. Din păcate, îmi este din ce în ce mai greu să mă mut pentru că sunt în scaun rulant”, a declarat pentru Replica, Luminița Smău.

Luminița Smău

„La ANL-urile din Mangalia intră doar cine are pile, cine are cunoștințe”

„Ar trebui să fiu luată în considerare ca și caz social, ca o urgență. Am ieșit și pe stradă cu o pancardă în mână pe care scria ‘caut locuință’ și chiar a trecut primarul pe lângă mine dar nu s-a oprit. O doamnă de la Asistența Socială mi-a spus ‘uite a venit și asta, vrea să cerșească o casă’ și m-am simțit prost. Când nu o să mai găsesc înțelegere și nu o să mă mai primească oamenii o să ies și eu în fața Primăriei, cu bagajele și mă mut acolo. La ANL-urile din Mangalia intră doar cine are pile, cine are cunoștințe, nu noi, oamenii simpli care avem nevoie de ajutor. Nu vreau să îi judec, dar totuși, suntem oameni și noi.”, a mai spus femeia.

UPDATE: Ce spune PRIMĂRIA MANGALIA

Contrar afirmațiilor din materialul prezentat de cotidianul dumneavoastră, vă informăm că Primăria Mangalia, prin Direcția Asistență Socială (DAS) acordă sprijin legal tuturor persoanelor cu dizabilități (copii, adulți, vârstnici) aflate în evidențele insituției. În acest sens, precizăm că persoanele cu dizabilități din orașul nostru beneficiază de asistență și consiliere din partea asistenților sociali, de bilete de călătorie pe mijloacele de transport în comun, pachete alimentare, ajutor pentru încălzirea locuinței, precum și de alte drepturi prevăzute expres de legislația în vigoare.

Reiterăm faptul că, încă din 2012, autorităţile locale din Mangalia au ajutat cât mai multe persoane cu dizabilități, în special copii, cărora le-a fost asigurat transportul gratuit la şcolile speciale din Constanţa, iar în luna martie 2016, asistenții personali concediați pe nedrept, în anul 2010, au fost reîncadraţi pe posturile de însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, pe durata Stării de Urgență din anul 2020, Primăria Mangalia a venit în întâmpinarea persoanelor cu dizabilități și a tuturor vârstnicilor orașului, cărora le-au fost duse la domicilii, ajutoarele alimentare lunare, medicamente, precum și toate materialele sanitare de care aceștia au avut nevoie pentru prevenirea infectărilor cu noul coronavirus.

Luminița Smău a primit asistent personal

Referitor la cele spuse de doamna Smău Luminița, în articolul menționat, vă aducem la cunoștință că a solicitat un asistent personal la DAS Mangalia, imediat după obținerea Cărții de Identitate pe o adresă de domiciliu din oraș, în luna iunie 2016.

Solicitarea a fost rezolvată cu celeritate, astfel că, din iulie 2016, Primăria Mangalia a angajat un asistent personal pentru doamna Smău. În evidențele Primăriei Municipiului Mangalia, doamna Smău Luminița figurează cu cererea nr. 67706/05.12.2017 pentru atribuirea unei locuințe de închiriere, nicidecum ANL. Dosarul acesteia a fost înregistrat în aceeași zi, iar la data de 02.04.2018, prin adresa nr. R67706/02.04.2018, i s-a comunicat că trebuie să mai aducă anumite acte la dosar, conform H.C.L. 37/22.09.2016 modificat prin H.C.L nr. 21/30.03.2017. Până în prezent, nu a mai venit cu nicio completare la dosar, procedura legală de atribuire a unei locuințe nefiind îndeplinită.

Primarul o invită la discuții

Totodată, precizăm că doamna Smău nu l-a contactat, personal, niciodată, pe primarul Mangaliei, Radu Cristian. Pe această cale, primarul Mangaliei o invită pe doamna Smău la o discuție pe această temă, cu precizarea că, dacă nu se poate deplasa, primarul și reprezentanții DAS – Fond Locativ pot merge la domiciliul acesteia pentru analizarea dosarului și pentru a-i comunica ce acte mai trebuie sa depună, în vederea rezolvării situației, pe cale legală.

În imaginea de mai jos puteți consulta actele ce atestă gradul de handicap pe care femeia îl are:

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Anl-urile sunt pt vamesi, politisti, medici, sefe de birouri de la spital.Adica pt oameni saraci dpdv al moralitatii si legalitatii.
15
0
Mi se pare mie sau baiatu din fotografie se misca de parca ar fi retard?
8
3
Replica sunteti cei mai mari santajisti.
4
7
si in constanta daca va uitati in parcare :sunt numai jeepuri sau limuzine ,basca ca sunt subinchiriate de proprietari :nepoti de politisti ,avocati,doctori numai saracime
17
2
Cea mai scarboasa creatura primaru asta belit.Ti se face scarba numai cand ii vezi muia asta de betivan.tot pe spaga e,cum era invatat la fosta garda financiara pe vechi.
12
4
Mai ajutai si pe cei necajiti , ca Mangalia e plina de cocalari care se cred ceva , nu au scris cu pixul vreodata si sunt angajati.
6
1
anlrile sint ptr vamesi,politisti,a cincea casa.Se da in chirie,apoise cmpara cu 15000 euro side vinde cu 70000.Daca ai si o familie de rapanosi in ele,ai pus-o.
18
2
Si ieu am patit la fel Radu nu ii place de mine si nu ma ajuta nici pe mine nici familia Dafina
8
2
Nu degeaba ANL-urile sunt pline de copii de directori, parlamentari si consilieri !
20
1
daca e caz social sa se duca de unde a venit avem si noi cazuri sociale care sunt nascute in manga;ia
16
16

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468