REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

La Horia, costul apei a crescut de la 2, la 10 lei

La Horia, costul apei a crescut de la 2, la 10 lei

Replica API 1 mai 2020 | 20:27 3469

Anul 2020 este unul greu încercat, fie că este vorba de pandemia de coronavirus în care ne aflăm, fie că ne gândim la seceta preconizată din lipsa precipitațiilor. În mediul rural din județul Constanța, localnicii își udă culturile cu apă din rețeaua publică a comunelor, ajungându-se astfel în situații limită. Un astfel de caz se petrece și în localitatea Horia, acolo unde unii localnici își irigă culturile iar ceilalți rămân fără apă. Totodată, cetățenii acuză primăria pentru majorarea costului apei.

Gigel Sava

Pandemia de coronavirus dar și seceta reprezintă două din cele mai importante probleme ale acestei perioade. O sesizare făcută de un cititor către ziarul Replica, a scos în evidență faptul că în unele comune din județul Constanța, costul apei a crescut foarte mult, oamenii fiind indignați de faptul că într-o astfel de perioadă în loc să se plafoneze costurile acestea cresc foarte mult. Acesta este și cazul locuitorilor din localitatea Horia. Cetățenii acuză primăria de faptul că a majorat prețul apei de la 2,5 lei pe metru cub, la 10 lei. Aceștia sunt foarte supărați de această modificare în contextul în care în această perioadă de pandemie, apa este una din resursele principale, fiind nevoiți să consume mult mai multe lichide, să folosească apa pentru uzul casnic dar și pentru animalele din gospodărie.

Ce spune primarul localității despre acuzele aduse la adresa lui

Contactat fiind în legătură cu acest subiect, primarul localității Horia, Gigel Sava, a avut o explicație în ceea ce privește majorarea realizată. Acesta a declarat, printre altele, și faptul că din pricina celor care folosesc apa de la robinet pentru irigații, ceilalți cetățeni au de suferit. „Este o reală problemă aceasta. Unii oamenii irigă cu apă de la robinet chiar dacă au fântâni în curți. Cei care au nevoie pentru așa ceva să își scoată din fântânile proprii. Nu trebuie ca cei din vale să irige cu aspersorul solarele iar cei din deal să nu mai aibă apă de băut. Nu este corect așa ceva. Interesul nostru nu a fost să majorăm taxa însă având în vedere că unii irigă și alții rămân fără apă, nu ni s-a părut normal așa că am luat această măsură. Păi cui nu i-ar conveni să ia o cisternă de apă să facă irigații și să dea 10 lei? Noi am făcut așa: consumul pentru un om este cam 3,5 mc pe persoană, dar noi am pus câte 5 metri de persoană, având în vedere că sunt și animale în gospodărie. Ce depășește dublul necesarului pentru un om, adică intră la irigat este taxat cu 10 lei” a declarat primarul, Gigel Sava.

Cele menționate de primarul localității se regăsesc și în proiectul de hotărâre privind aprobarea optimizării consumului de apă din comună ca urmare a producerii fenomenului de secetă pedologică. „Se aprobă optimizarea consumului de apă din rețeaua publică a comunei, așa încât, în contextul secetei pedologice prelungite și a stării de urgență, consumul de apă pe gospodărie se va taxa diferențiat, astfel: pentru un consum de 5 mc/lună pe membru de familie se aplică tariful de 2,5 lei/mc; pentru un consum ce depășește 5 mc/membru, se aplică tariful de 10 lei/mc” este notat în proiectul adoptat cu 6 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 1 abținere.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212