REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mișto?!

La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mișto?!

Cristina BĂRBUCEANU 13 februarie 2023 | 00:00 4373

Situație tensionată la Mangalia. Locuitorii orașului au fost din nou duși de nas de către conducerea Mangaliei. În 2018, Primăria Mangalia a demarat un proiect de cogenerare, în valoare de 10 milioane de lei, finanțat, în mare parte, de Guvern. Prin acest proiect, se urmărea modernizarea rețelei termice, dar și scăderea prețului gigacaloriei, prin montarea unor motoare termice ecologice. Se pare că acest proiect amplu a rămas undeva suspendat în timp, mai ales că firma căreia i-a fost atribuit contractul nu are niciun angajat și e pe minus. 

La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, in 2018, la misto?!Instalație termică Goldterm

Scăderea prețului gigacaloriei prin cogenerare la Mangalia, o utopie

În anul 2018, un proiect grandios s-a semnat la Mangalia. Acesta presupunea ca instalațiile termice să fie modernizate pentru a nu mai exista pierderi de căldură, și, implicit să scadă și prețul gigacaloriei, prin montarea unor insule de cogenerare. 

În mod teoretic, acest proiect, demarat de Primăria Mangalia în luna martie a anului 2018, avea o durată de execuție de 24 de luni, termen aparent suficient. La acea dată, Ministerul Dezvoltării a alocat Primăriei Mangalia fondurile necesare pentru achiziționarea primului motor termic, dar și pentru instalațiile necesare. Investiția a fost de 10 milioane de lei, dintre care doar 30% a fost suportată din Bugetul Local, restul de 70% reprezentând finanțarea guvernamentală. 

La momentul respectiv, primarul Radu Cristian a declarat: „În prima etapă, vor fi montate două motoare termice, primul până la sfârșitul acestui an,  la CT 9, iar cel de-al doilea anul viitor, la CT 10, astfel fiind formată prima dintre cele patru insule de cogenerare. Următoarele trei insule vor avea câte un motor termic, acestea urmând să fie funcționale în următorii doi ani”. Teoretic, până în anul 2021, toate acestea ar fi trebuit să fie deja realizate, mai ales că finanțarea din partea Guvernului a fost generoasă.

La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, in 2018, la misto?!Centrala termică nr. 13 a Goldterm din Mangalia

Așadar, cel mai important, acest sistem de cogenerare ar fi trebuit să le asigure locuitorilor Mangaliei facturi mai mici la gigacalorie. Dacă proiectul ar fi avut o finalitate, mangalioții ar fi trebuit să plătească 223 lei/gcal, în loc de 838 lei/gcal, cât plătesc în prezent. 

Dar ce ne facem că am ajuns în 2023 și se pare că proiectul nu are o finalitate?! Mai mult decât atât, nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat cu cele 4 motoarele termice ecologice în valoare de 36.000.000 lei pe care le tot lăuda primarul Radu Cristian. Mai ciudat este faptul că firma căreia i-a fost atribuit contractul, Mecno Technology SRL figura în 2021 cu 0 angajați.

O altă problemă pentru Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia este că Ministerul Dezvoltării a chemat-o în judecată în martie 2022 pentru că au fost găsite niște nereguli, obligând UAT Mangalia la plata sumei de aproximativ 1.300.000 RON. Acum nu este clar dacă, în aceste nereguli identificate de Minister intră și faptul că proiectul cogenerării a rămas suspendat în timp.

La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, in 2018, la misto?!Minuta judecătorească

Date despre firmă

Firma Mecno Technology SRL este deținută de italianul Camerano Luca Stefano. În anul fiscal 2021, societatea avea o cifră de afaceri de 80.284 RON, profit de -147.547 RON și datorii de 8.696.623 RON.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va da Alexandra clasa din orice pozitie, iar Focus e mult peste voi. Ati decazut mult de cand a plecat de la voi, dar trebuie sa recunosc ca in ultimul timp, de cand pompeaza Murat, ati inceput sa mai miscati si voi.
1
0
Cand Alexandra (sanchi Cucu) incasa de la Primăria Mangalia, asa cum astăzi incaseaza Focus Press de la Golderm, și scria articole mincinoase, cu osanale pentru Radu, era bine? Acum Alexandra incaseaza pe Focus Press, dar nu o mai citește nimeni.
0
0
Vai de voi repliaca, a ajuns Ozzy sa va scrie articolele. Tot ce debiteaza ”Salvatorul Mangaliei”, hop si voi cu articolul, ca de, prinde bine la populime.
1
3
Daca nu elimina subvenția pentru caldura, nu se prindea nimeni ca primarul a furat centralele ecologice noi. Astazi trebuia sa fie pretul căldurii la sfert. Acum primarul ucide centralele termice ale Goldterm, sa puna mana pe terenuri, și pe viitor, cand centralele de apartament vor fi interzise, firma lui de casa sa produca si sa vanda municipalitatii energie termica în sistem de cogenerare, cu centralele noi furate (prin achizitie a unor casari sau vânzarea cu toptanul a utilajelor centralelor desființate). Hutuca, seful PNL Constanta, cui se adeseaza cand recomanda sistemele de cogenerare termica cu finantare de la stat? Primarului Constantei? A semnat deja contractul. Primarului Năvodari? E PSD și nu mai au sistem centralizat. Se adreseaza lui Radu Cristian. Care refuza.
9
1
am vazut in acest ziar componeta echipei primarului ptr nu stiu ce cazane moderne la cet palas. evident ovanesian nu putea lipsi. am remarcat, sau inteles gresit ca nici unul nu are studii de specialitate, ceea ce este remarcabil(ii da dureri de basca primarului). gazul ar trebui ars in turbogaz: obtinem prima curent electric si din gazele arse, caldura ptr toata cta. repet, cind se uita in oglinda dimineata, ce vede primarul? competenta/ rusine?
0
3
Bai Mecano, Replica nu mai căpușează bugetul local și de aia face gargară.
2
4
sunt atat de multe nereguli semnalate de Replica.....si totusi nu il atinge nimeni pe acest pitic ....atins de Sindromul Napoleon!!
8
0
Căutați motoarele pe la Vila de la sidghiol constanta la soacra primarului. Gata cu spurcaciunea asta ținută la Mangalia. El vrea debranșarea tuturor astfel încât să se spele pe portofel. Pai cum un ziarist e șef peste centrale că nu pricep, macar e in stare sa calculeze o ecuație de grad 1 ce sa mai zicem de calcule de izometrie a agentului termic.
7
2
Ca de obicei niste ordinari....și atat
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468