REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Liderul deputaților PNL va depune o lege care obligă ANAF să ridice popririle pe conturi în cel mult 24 de ore de la plata datoriei

Liderul deputaților PNL va depune o lege care obligă ANAF să ridice popririle pe conturi în cel mult 24 de ore de la plata datoriei

Replica API 13 ianuarie 2020 | 01:32 535

Florin Roman

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, va depune luni în Parlament o propunere legislativă care obligă ANAF să ridice imediat popririle pe conturi bancare, în situaţia în care datornicii şi-au achitat datoriile.

„Proiectul legislativ pe care îl depun mâine instituie obligativitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ca, în termen de cel mult 24 de ore de la stingerea debitului, să informeze băncile şi să solicite ridicarea imediată a popririi pentru conturile blocate”, a spus parlamentarul.

Proiectul de lege prevede:

„În măsura în care creanţele fiscale înscrise în titluri executorii se sting prin plată, prin poprire sau prin alte modalităţi prevăzute de prezentul cod, sechestrele aplicate pe acele titluri asupra bunurilor, cu valoare mai mică ori egală cu suma creanţelor fiscale astfel stinse, se ridică de îndată, prin decizie întocmită de organul de executare silită, în cel mult douăzeci și patru de ore de la data stingerii”

„Ridicarea popririi bancare se comunică băncilor de către organul de executare silită în termen de 24 de ore de la încetarea executării silite sau de la ridicarea măsurilor de executare silită”

„Sumele supuse executării silite prin poprire nu pot depăși valoarea creanțelor şi a cheltuielilor de executare silită”

„În timpul guvernelor PSD, ANAF putea pune poprire pe toate sumele deţinute în conturi de un contribuabil chiar dacă datoria era şi de 10 sau 100 de ori mai mică, iar stingerea debitului nu conducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea. Unui contribuabil persoană fizică, de exemplu, care ar fi avut un debit foarte mic i se blocau automat toate conturile din bănci şi toate sumele, iar cetățeanul trebuia să se prezinte personal la direcţia de finanțe, să ridice dovada că şi-a stins datoria şi să umble pe drumuri pe la bănci, să stea la cozi şi demonstreze el însuşi că nu mai are datorii. Era o întreagă nebunie pentru oricine dorea să-şi deblocheze cardurile şi conturile bancare. O adevarată bătaie de joc şi timp pierdut pe la ghişee, deşi autorităţile publice sunt plătite ca să ne facă viaţa mai uşoară. Ca să nu mai vorbim despre firmele cărora le-a fost plătită cu luni de zile întârziere returnarea de TVA, fiind în imposibilitate de a-şi plăti datoriile fiscale, nu din rea-credinţă, ci tocmai din cauza statului rău-plătitor”, a mai transmis Florin Roman.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pare in sfarsit o reglementare mai corecta decat jaful abuziv al ANAF de pana acum. Prevederi ilogice duceau practic la faliment de multe ori chiar statul fiind perdant.
0
0
Asta-i nebun, bun de dus la balamuc.
0
1
Daca iti vine anaf-ul pe cap si-ti baga niste sume de plata, chiar daca faci contestatie la ei si la tribunal tot te executa, nu asteapta deloc. Niste jeguri ordinare.
2
0
Si la stabilirea in ce conditii se aplica!Si faceti legea aia bine incat sa stie "camatarii legali" in ce ape se scalda
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108