REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Lovitură grea pentru mafia petrolului: fostul deputat Bivolaru a fost ARESTAT, după o urmărire cu focuri de armă

Lovitură grea pentru mafia petrolului: fostul deputat Bivolaru a fost ARESTAT, după o urmărire cu focuri de armă

Replica API 6 august 2013 | 00:00 322

Acuzat de furt de petrol, evaziune fiscală şi spălare de bani prin micro-rafinăria de la Năvodari

Acuzat de furt de petrol, evaziune fiscală şi spălare de bani prin micro-rafinăria de la Năvodari

O întreagă reţea care se ocupa cu furtul de produse petroliere, direct din magistrale, după care le prelucra pentru a le da mai departe furnizorilor din întreaga ţară a fost anihilată la Constanţa. Au avut loc filaje, percheziţii şi flagranturi, care au ţinut mai multe zile. Printre persoanele vizate se află şi fostul deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, administratorul unei micro-rafinării din Năvodari, Romeco Internaţional Service, fostul Eco Ledo Net, acolo unde se prelucra totul, se transforma în benzină şi motorină de calitate inferioară, după care ajungea în benzinăriile din întreaga ţară. Percheziţiile s-au lăsat şi cu urmăriri ca-n filme pe drumurile naţionale, din judeţul Constanţa, dar şi cu focuri de armă. Zece persoane au fost duse la Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare, printre care şi Bivolaru, acesta negând totul: "Nu este nimic adevărat!". Tribunalul Constanţa a decis arestarea preventivă pentru următoarele 29 de zile în cazul lui Gabriel Bivolaru şi a încă 3 persoane. Alte 6 persoane din dosar au primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Acţiunea în forţă a oamenilor legii s-a petrecut în zilele de sâmbătă şi duminică, 3 - 4 august a.c., sub coordonarea procurorului Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. La acţiunea desfăşurată pe linia prevenirii sustragerilor de produse petroliere au participat 80 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Conpet S.A., societatea de la care se furau produsele petroliere. S-au desfăşurat mai multe descinderi, în mai multe localităţi. La Năvodari au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri marca "MAN" - una dintre acestea era încărcată cu 27 tone de ţiţei -, iar două persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Cum era furat combustibilul

Într-o locaţie ce face legătura între DN 22C cu localitatea Nisipari, a fost depistată o persoană şi mai multe bunuri, printre acestea numărându-se: furtun din cauciuc de culoare neagră, în lungime aproximativă de 1,5 , cu diametrul de 5-7 cm, având la ambele capete mufe metalice, una cu filet la exterior iar cealaltă cu filet la interior, un robinet metalic de trecere de culoare albastră cu rozetă de culoare roşie, de 1 ţol şi un sfert, un furtun din cauciuc de culoare neagră în lungime aproximativă de 25 cm la ambele capete cu mufe metalice, cu filet şi un manometru tip tub de oxigen, saci de culoare neagră din rafie cu miros specific de petrol, două telefoane marca Nokia, unul de culoare gri cu negru şi celălalt de culoare neagră, o tijă metalică tip sondă, lungă de aproximativ 1,70 m şi diametrul de aproximativ 1 cm, prevăzută la un capăt cu vidia sudat, iar la celălalt capăt cu mâner metalic având grosime de aproximativ 2 cm, în lungime de aproximativ 25 cm sudat în poziţie perpendiculară pe tijă şi două bidoane metalice cu capacitate de 20 litri ce conţineau ulei ars (unul cu aproximativ 5 litri iar celălalt cu aproximativ 2 litri). În apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite două instalaţii, astfel: la o adâncime de aproximativ 1,5 m, s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea. Aceasta se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, iar orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm. Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat. Pe o altă conductă, s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea, care se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm. Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat. Ambele ţevi intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 cm printr-o spărtură de 40x40 cm. Nu s-au înregistrat pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.

Percheziţii cu focuri de armă şi urmăriri ca-n filme pe drumurile naţionale

Din alte locaţii aflate în Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule, respectiv un autoturism Mercedes Brek , o autoutilitară marca Iveco, cu nouă rezervoare a câte o tonă, un autoturism Opel Omega, un Renault Espace, care prezenta un rezervor de o tonă, un Ford Mondeo şi o Dacia 1300. De asemenea au fost luate măsuri de blocare a unor posibile trasee de retragere ale unor autovehicule în care s-ar afla şi unele persoane suspecte de furturi de combustibil de pe raza judeţului Constanţa. A fost identificat în trafic un autoturism marca BMW suspect, s-a încercat blocarea acestuia, şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Conducătorul auto nu s-a supus, a demarat, avariind uşor aripa stânga-faţă a autospecialei. Autoturismul suspect a fost urmărit pe itinerarul str. Avram Iancu-str. Bucureşti-Bd. I.C. Brătianu-DN 22C-Poarta Albă. La ieşirea din localitatea Poarta Albă s-a luat măsura de blocării sensului de mers către localitatea Murfatlar precum şi somarea acestuia. S-a executat foc asupra autoturismului cu un număr de opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă. Autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către localitatea Poarta Albă, zonă în care s-a pierdut contactul vizual cu acesta. Între localităţile Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice. Autoturismul marca BMW a redus viteza de deplasare, dar nu a respectat semnalele de oprire. Pentru acest lucru a fost executat un foc de avertisment în plan vertical, dar autoturismul şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. A depăşit barajul organizat de efectivele de jandarmi, moment în care subofiţerul a executat două focuri de armă înspre autoturism, vizând zona pneurilor. Mai târziu, autovehiculul a fost găsit abandonat în apropierea comunei Lanurile şi prezenta portiera din partea dreaptă faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart.

Procurorul Niţă a relatat cum a fost prins Bivolaru

În urma evenimentului, procurorul Teodor Niţă a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă, cum a fost prins fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru. Din câte se pare, reţeaua era foarte bine pusă la punct, iar fiecare îşi avea rolul stabilit în cel mai mic amănunt. Instalaţiile artizanale erau confecţionate impecabil. "A fost mai mult decât o acţiune de prevenire. La sfârşitul lunii mai, pe baza informaţiilor deţinute de lucrătorii de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, în colaborare cu procurorul şi cu Serviciul Rutier de la IPJ Constanţa, s-a format un dosar de urmărire penală. Activităţile de supraveghere au demarat în funcţie de ce aveam la momentul respectiv: o locaţie de unde se sustrăgea petrol, din conductele de transport ale Conpetului. Era vorba de nişte cisterne cu combustibil ascuns, cu ceva grâu la suprafaţă, să pară că se transportă cereale, care stăteau la încărcat toată noaptea. Manevra era foarte inteligentă pentru că, dacă dădeau drumul puternic la presiune, apăreau scăderi, dacă dădeau la 1 - 2 bari nu prea scădea. Era foarte greu observabil. Infractorii scoteau de regulă cam la răsăritul soarelui, în perioada supravegheată de noi, cisternele disimulate şi se deplasau către o rafinărie funcţională, dar neautorizată, din Năvodari. Era cu toate instalaţiile în regulă, dar teoretic erau sigilate de Vamă cu ocazia altor activităţi anterioare", a declarat procurorul Teodor Niţă.

La începutul lunii iunie, extragerea frauduloasă de petrol s-a sistat: şi-au dat seama că sunt filaţi

În mod subit, la începutul lunii iunie, livrările s-au sistat, iar indivizii au încercat să scoată instalaţia artizanală pentru a-şi ascunde urmele, după care s-au reprofilat. "La un moment dat, la începutul lunii iunie, livrările care erau făcute cu o cisternă minim pe zi s-au sistat în mod suspect. Nu ştim încă de ce, dar cert este că după aceea au încercat să scoată instalaţia artizanală, ca să-şi şteargă urmele. Nu au putut şi s-a terminat. Hoţii s-au reprofilat, au bănuit, pesemne, că suntem cu ochii pe ei, şi au deschis o a doua instalaţie pe raza comunei Cumpăna. Aici e vorba de o ingeniozitate tehnică incredibilă. Prin conducta de 25 de ţoli a Conpetului au făcut un bypass în conducta de 20 de ţoli tot a Conpetului şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, cam de 1 metru diametru, o conductă mascată, care răsărea undeva în câmp, pe o rază de 2 kilometri, sub floarea soarelui. Putea să se are acolo fără probleme, pentru că brăzdarul plugului nu deranja cu nimic. Acolo se încărau în nişte maşini - camioane, care aveau înăuntru butoaie. Încrăcau câte 3.000 - 4.000 - 5.000 - 6.000 de litri, pe care îi duceau către o locaţie din Techirghiol. Acolo aştepta o cisternă a aceleiaşi rafinării, care nu prezenta nici un fel de suspiciune. După ce au încărcat această cisternă, ascunsă într-o locaţie din Techirghiol, s-a stricat cisterna, petrolistul din Năvodari fiind nevoit să le dea o altă cisternă. Aşa s-a întâmplat toul, şi sâmbătă seara, în jurul orelor 19.00, am aflat că se duce transportul cu cisterna la instalaţie, la Năvodari. Am intrat acolo, cu lucrătorii de la Jandarmi, i-am întrebat, sigur, ce avem noi aici? Am obţinut răspunsul, cisterna era îmbucşată la bazinele rafinăriei şi am continuat cercetările. Prejudiciul este de 11 miliarde de lei vechi, efectiv pe cisternele urmărite, probate. Gabriel Bivolaru era la rafinăria pe care o administrează în fapt şi supraveghea activităţile de descărcare, el a fost prins sâmbătă. Spre arestare am trimis 10 persoane, pentru că suspectul cu BMW-ul nu a fost prins, am cerut mandat în lipsă. L-am identificat, urmează să-l prindem. Acesta era organizatorul sustragerii de la cele două instalaţii. I-am reţinut pe toţi din rafinărie şi apoi, cu ajutorul jandarmilor de la IJJ, dar şi de la Gruparea Mobilă, cât şi poliţiştilor de la Serviciul Rutier, ne-am deplasat la locaţiile lor şi am chemat sprijinul altor lucrători de Poliţie, de la SIF, de la Fraude şi de la Vamă. Marfa era lucrată, distilată, într-o benzină cam de proastă calitate şi bănuim că se amesteca, în staţiile Peco, cu benzina mai bună şi o consumam noi. Pe segmentul Nisipari, la acest moment, sunt 5 cisterne ori 30 de tone, iar pe segmentul Cumpăna sunt 27 de tone", a mai spus procurorul Niţă. Persoanele reţinute sunt: Gabriel Bivolaru, cel care administra micro-rafinăria de la Năvodari, Merdicos Romeo - Ovidiu, cel care oferea locaţia din Techirghiol pentru a încărca cisterna, Mangalea Gheorghe, cel care administra cele două instalaţii artizanale şi care s-a aflat la volanul autoturismului marca BMW, asupra căruia s-au tras focuri de armă, Arhire Adrian - care se ocupa cu instalaţiile artizanale, Poenaru Marius - Ciprian - care a încercat să dea o aparenţă de legalitate a transportului prin conferirea unor documente care atestau că este vorba de comerţ (complicele lui Bivolaru), Boamfă Paul, Luca Viorel, Dimofte Petronel, Matei Marius-Ionuţ şi Chihaia Marian, zis Piticu, care a fost prins cu ajutorul Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Toţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. "Cel cu BMW-ul a fost foarte operativ, foarte dur, foarte violent. Am reuşit de două- trei ori să-l blocăm, ne-a avariat o maşină. Într-un final a luat-o pe câmp, avea şi maşină bună. Au executat şi foc jandarmii, dar, din păcate, nu s-a reuşit blocarea lor şi maşina a fost găsită abandonată pe câmp, în apropierea comunei Lanurile", a spus şi Costică Cojoc, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Presa, înjurată de neamurile benzinarilor

Indivizii au fost prezentanţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare, unde prezente au fost şi rudele inculpaţilor. Acestea s-au arătat foarte indignate de prezenţa presei, pe care nu s-a sfiit s-o facă în fel şi chip. De asemenea, când cei reţinuţi au început să iasă din duba Poliţiei, rudele au avut grijă să le atragă atenţia să-şi tragă tricourile pe cap. Singurul care nu a dat ascultare a fost chiar Gabriel Bivolaru, care a spus: "Nu este nimic adevărat". Dacă acesta s-a arătat mai calm, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre ceilalţi, care au strigat: "Nu e adevărat şi nu mai filmaţi aiurea, bulangiilor!".

Fiscul a scos deja la vânzare maşinile mafiei petrolului

Facem precizarea că cercetările continuă, fiind urmărită depistarea tuturor celor implicaţi, dar şi a celor care comandau combustibil de la micro-rafinăria lui Bivolaru. Totodată, reamintim că "Replica" de Constanţa a relatat, în mai multe rânduri, despre mafia petrolului, cel mai recent articol (din luna iulie) referindu-se la faptul că Fiscul constănţean a scos la vânzare mai multe autovehicule ale Romeco International Service Company SRL, firma escrocului Gabriel Bivolaru, care a preluat micro-rafinăria Eco Ledo Net din Năvodari de la evazionistul Attila Peter Racz, unul din liderii mafiei petroliere din România. Chiar dacă sumele pe care statul român speră să le obţină din vânzarea unor maşini sunt derizorii faţă de prejudiciile de zeci de milioane de euro create de gruparea din care face parte şi firma din Năvodari, măcar este un prim pas. Potrivit Administraţiei Finanţelor Publice Năvodari, la o primă licitaţie orgabizată pe 12 august a.c. se vor scoate la vânzare un număr total de 6 autoutilitare şi semiremorci ale debitoarei Romeco International Service Company SRL. Este vorba despre unFiat Ducato, cu număr de înmatriculare CT 09 EWA, cu un preţ de pornire a licitaţiei de 24.510 lei, două camioane Man 18.413 FLS, cu numerele de înmatriculare CT 08 YXG, respectiv CT 08 CGI, la un preţ de câte 66.680 lei şi trei semiremorci cisternă model Hendriks (număr CT 08 BBX), Kaessbohrer (înmatriculată CT 08 BBV), respectiv Atcomex (înmatriculată CT 66 ECO), cu preţuri de 44.600 lei, 52.990 lei, respectiv 21.640 lei. În total, Fiscul ar obţine 276.650 lei, fără TVA, în condiţiile în care micro-rafinăria din Năvodari este executată silit pentru datorii la stat de 144.966 lei.

Liliana CHIRU

Citeşte şi:

http://www.replicaonline.ro/fiscul-a-scos-la-vanzare-masinile-mafiei-micro-rafinaria-din-navodari-de-la-racz-si-locic-la-bivolaru-127422/

http://www.replicaonline.ro/nascuti-pentru-a-fura-dupa-escrocheria-eco-ledo-gruparea-racz-bivolaru-loveste-prin-romeco-international-90272/

http://www.replicaonline.ro/mafia-de-la-eco-ledo-net-din-navodari-renaste-sub-obladuirea-lui-bivolaru-392/

http://www.replicaonline.ro/fostul-deputat-bivolaru-a-fost-arestat-preventiv-este-acuzat-de-furt-de-combustibil-evaziune-si-spalare-de-bani-128630/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108