REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Lucia Varga: „România are nevoie de o clasă politică onestă, cu oameni profesionişti, preocupaţi să rezolve problemele cetăţenilor”

Lucia Varga: „România are nevoie de o clasă politică onestă, cu oameni profesionişti, preocupaţi să rezolve problemele cetăţenilor”

Replica API 29 noiembrie 2016 | 22:33 204

Candidatul PNL Constanţa pentru Senatul României,

Candidatul PNL Constanţa pentru Senatul României,

Lucia Varga

Născută la data de 3 februarie 1967 în județul Bihor, candidatul PNL Constanța pentru Senatul României, Lucia Ana Varga, a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității Politehnice din Timișoara. A fost secretar de stat în Ministerul Mediului, iar între anii 2013-2014 a ocupat funcția de ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură. A militat împotriva tăierilor ilegale de păduri și a contribuit la protejarea resurselor naturale.

Reporter: În această perioadă ați avut mai multe întâlniri cu oamenii. Cum au decurs discuțiile cu ei? Ce își doresc oamenii de la viitorii parlamentari ai Constanței?

Lucia Varga: Da, am avut întâlniri cu cetățeni din localități precum Cernavodă, Poarta Albă, Lumina, Agigea, Mangalia, Topalu, Ghindărești, Medgidia, Eforie, municipiul Constanța, etc. Am discutat despre greutățile cu care se confruntă și despre soluțiile pe care Partidul Național Liberal le are pentru rezolvarea problemelor cetățenilor. Îmi amintesc, la Cernavodă, de un părinte care era îngrijorat că nu are loc de muncă și riscă să nu-și mai poată întreține cei trei copii ai săi. Apoi la Poarta Albă, o mamă m-a luat deoparte și, cu lacrimi în ochi, mi-a cerut să facem ceva să-i aducem copilul înapoi în țară, acesta fiind în prezent la muncă în străinătate, la Roma, și îngrijorarea mamei era din ce în ce mai mare din cauza cutremurelor din zonă. Am întâlnit în comuna Lumina două femei care mi-au spus că au învins boli incurabile, iar acum erau îngrijorate în privința costurilor analizelor pe care trebuie să le facă pentru a-și verifica starea de sănătate. De asemenea, în municipiul Constanța am întâlnit o bunică care s-a plâns de faptul că nepoții au terminat o facultate și nu și-au găsit încă un loc de muncă. Am văzut pe chipul femeii îngrijorarea că aceștia vor alege să plece în străinătate. Concluzia desprinsă din aceste întâlniri este că problemele constănțenilor sunt problemele cu care se confruntă mulți dintre cetățenii acestei țări: lipsa locurilor de muncă bine plătite, greutăți pentru familiile cu copii în a-i crește și a-i îngriji în siguranță, un sistem de educație care nu le oferă absolvenților o pregătire sau o calificare, astfel încât după absolvire să-și găsească un loc de muncă, lipsa unui sistem de sănătate care să le asigure servicii de îngrijire corespunzătoare.

Rep.: Vă doriţi ca România să meargă pe un drum bun astfel încât la un moment dat să ne putem alinia din toate punctele de vedere cu celelalte ţări din Uniunea Europeană. Ce ar trebui schimbat în România pentru ca lucrurile să funcţioneze la adevărata lor capacitate?

L.V.: Ar trebui schimbat modul de a face politică. O politică altfel, cu altfel de oameni onești și profesioniști, cu altfel de partide preocupate să rezolve problemele cetățenilor, partide deschise spre societate, spre dialog. Am avut în ultimii ani o politică a conflictului și nu una a consensului. Oamenii politici trebuie să se așeze la aceeași masă și să ajungă la consens pe proiecte importante pentru viitorul acestei țări. Vă dau un exemplu: legea prevenției în sanatate, pe care am inițiat-o împreună cu colegi liberali, am agreat-o cu asociațiile profesionale, cu asociațiile de pacienți, cu medicii de familie, nu a fost supusă dezbaterii în plenul Senatului de către majoritatea PSD-ALDE dintr-un simplu orgoliu politic. Dacă s-ar fi aprobat legea, cetățenii ar fi beneficiat de analize obligatorii gratuite din 2017, statul fiind obligat să aloce, prin legea bugetului, bani pentru activitatea de prevenție. Sper ca Partidul Național Liberal să aibă, în viitorul Parlament, o majoritate astfel încât să putem aproba această lege prin care putem salva vieți. De asemenea, ar trebui să îmbunătățim dialogul cu cetățenii, cu societatea civilă, cu specialiștii din mediul universitar încă din faza de inițiere și dezbatare a proiectelor de legi. Pe de altă parte, consider că ar trebui să transparentizăm și să eficientizăm activitatea în Parlament.

Rep.: Un domeniu esenţial pentru orice societate, dar care a avut mult de suferit, este sănătatea. Ce ar trebui făcut în acest domeniu pentru ca românii să resimtă un real progres?

L.V.: În domeniul sănătății cred că trebuie făcută ordine și curățenie și la propriu, și la figurat. O reformă reală, astfel încât să oprim scurgerea banilor publici către clientela politică a PSD, o eficientizare a cheltuirii banilor publici astfel încât să asigurăm tot ceea ce este necesar desfășurării activității în spitale, fără ca bolnavii să fie nevoiți să își cumpere medicamentele, o preocupare pentru medici, atât privind salarizarea – prin dublarea salariilor – cât și asigurarea condițiilor decente pentru practicarea meseriei. Partidul Național Liberal are în programul său de guvernare măsuri concrete pentru acest domeniu. Ne propunem să construim în mediul rural 900 de case ale medicului pentru a încuraja practicarea acestei meserii la țară. În acest mod, venim în sprijinul populației din mediul rural pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate. De asemenea, PNL propune construirea a opt spitale regionale. Unul dintre aceste spitale regionale se va construi la Constanța necesitatea acestuia fiind evidentă, având în vedere faptul că actuala infrastructură medicală și dotările din spitatele din județ sunt mult sub standarde. Nu este permis ca, într-un oraș precum Constanța, spitalele să nu aibă dotările necesare, astfel încât pacienții bolnavi de cancer să nu poata urma tratamentul de radioterapie, tratament care le-ar da o șansă de vindecare. Mă întreb dacă numai incompetența și indiferența au dus la situația dramatică actuală din spitale sau oare corupția este cauza principală? Nu în ultimul rând, Partidul Național Liberal va pune accent pe prevenirea îmbolnăvirii cetățenilor prin conștientizarea populației în adoptarea unui stil de viață sănătos, pe educația pentru sănătate în special a tinerilor și copiilor, pe prevenție prin vaccinare, pe depistarea precoce a bolilor, prin asigurarea de analize gratuite pentru cetățeni. Să știți că prevenția se referă și la asigurarea unui mediu curat, a apei de calitate, a unui aer curat, la realizarea infrastructurii pentru practicarea sportului de masă, dar și la asigurarea unei alimentații de calitate.

Rep.: Candidați pentru un loc în Senatul României. Ce proiecte veți susține în calitate de senator?

L.V.: Sunt câteva domenii în care voi susține proiecte. Unele sunt aflate deja în procesul legislativ, altele sunt noi. În ceea ce privește protecția mediului, voi avea în vedere proiectul de amenajare a Dunării și Luncii Dunării cu beneficii directe pentru locuitorii din localitățile riverane fluviului. Modificarea legii spațiilor verzi în sensul înăspririi sancțiunilor pentru autoritățile care nu îngrijesc, inventariază sau extind spațiile verzi este un alt proiect. Totodată, mă gândesc la proiectul de lege privind modificarea legii zonei costiere astfel încât să stimulăm dezvoltarea durabilă pe coasta Mării Negre. În privința sănătății, voi milita pentru adoptarea Legii prevenției în sănătate, iar pentru sprijinirea familiilor cu copii voi propune stimularea înființării de mai multe creșe, grădinițe, asigurarea unei mese calde sau a programului „Școală după școală”. Tot pentru tineri, voi propune reintroducerea învățământului de tip profesional și vocațional, prin care aceștia vor avea posibilitatea să aibă o calificare după finalizarea studiilor.

Rep.: Ce mesaj aveți pentru alegători?

L.V.: Le transmit tuturor cetățenilor să meargă la vot pe 11 decembrie și să pună ștampila pe candidații Partidului Național Liberal, singurul partid reformat cu oameni onești, profesioniști, și singura alternativă la un PSD corupt și populist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212