REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Mai multe CLĂDIRI ISTORICE din Centrul Vechi, READUSE la VIAȚĂ

Mai multe CLĂDIRI ISTORICE din Centrul Vechi, READUSE la VIAȚĂ

Replica API 15 februarie 2021 | 23:40 7585

Centrul Vechi al Constanței a fost uitat de-a lungul vremii. Proprietarii clădirilor istorice situate în această zonă au uitat de responsabilitățile pe care și le-au asumat la un moment dat și au dat bir cu fugiții, lăsând totul în paragină în urma lor. Totuși, unii dintre ei s-au trezit la realitate și au decis că trebuie să readucă la viață istoria. Astfel, mai multe clădiri au fost și urmează a fi consolidate și reabilitate. Printre acestea se numără vila Șuțu, hotelul Palace, geamia Hunchiar și celebrul Cazino.

Proprietarul hotelului Palace dorește să pună în siguranță imobilul

Hotelul Palace, situat în Piaţa Ovidiu, are o istorie destul de tumultoasă. Ultima renovare a clădirii a avut loc în 1972. În prezent, renovarea hotelului este tot mai departe, aşa că proprietarul se chinuie să pună în siguranţă imobilul pentru a evita o tragedie. În prima urgenţă vor avea loc lucrări de intervenţie pentru punerea în siguranţă a clădirii. Imobilul construit în regim S+D+P+3E+terasa circulabilă, situat pe strada Remus Opreanu din Piaţa Ovidiu, se află într-o stare de degradare destul de avansată.

Amintim că proprietarul hotelului, Ion Ilie, a încercat să-l scoată la vânzare, însă clienţii nu s-au îngrămădit să-l cumpere. Hotelul Palace din Piaţa Ovidiu s-a închis, în urmă cu câţiva ani, pe termen nedefinit până la verificarea şi remedierea problemelor de structura ale imobilului, aşa cum a decis Inspectoratul de Stat în Construcţii prin Procesul verbal nr. 0003719 din 2016.

Geamia Hunchiar va fi restaurată

Muftiul cultului musulman a primit, la începutul lunii februarie, undă verde de la Primăria Constanţa pentru consolidarea şi restaurarea geamiei Hunchiar, un monument istoric al Constanţei amplasat în Centrul Vechi. Clădirea va fi consolidată, restaurată, dar vor avea loc și lucrări de extindere, reabilitare, recompartimentare şi schimbare a funcţiunii Corpului 3 în clădire administrativă.

Primăria şi-a dat acordul și pentru restaurarea vilei Șuțu

Theodor Lucian Ichim, proprietarul vilei Șuțu, a primit acordul Primăriei Constanţa pentru restaurarea clădirii istorice. Primăria a emis, pe 27 ianuarie, pe numele acestuia autorizaţia de construire privind consolidarea, conservarea, şi amenajarea imobilului, restaurarea componentelor artistice, amenajări exterioare şi împrejmuirea vilei Şuţu. Documentul este valabil 12 luni, iar lucrările vor avea loc pe strada Krikor Zambaccian, nr. 1. Impunătoarea casă, aşezată pe trei nivele, este îndreptată spre mare. În prezent, clădirea este monument istoric de categoria A. Menționăm că Vila Șuțu a fost scoasă la vânzare în 2013 și achiziționată abia în 2018.

Se lucrează intens și la Cazino

Simbolul Constanței, Cazinoul de pe faleză, este într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Ministrul Dezvoltării, aflat recent în vizită pe șantier, a declarat că după finalizare, în Cazino va fi amenajat un muzeu, o sală de evenimente și una de spectacole. „Este o investiție foarte importantă a Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Este un simbol al Constanței, al litoralului românesc, dar și al întregii țări. Este o investiție care a început anul trecut în aprilie și urmează a se finaliza în a doua parte a anului 2022, când sperăm să putem preda tuturor românilor și nu numai, Cazinoul în toată splendoarea lui”, a declarat ministrul Cseke Attila. Reamintim faptul că proiectul, în valoare de 56,6 milioane de lei, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări sunt realizate, în prezent, în proporție de 33%.

Alte două clădiri din Piața Ovidiu au fost reabilitate

În 2020, au fost finalizate reparațiile fațadelor și acoperișurilor a două imobile din administrarea RAEDPP Constanța. Este vorba despre două clădiri aflate în zona peninsulară, pe strada C.A. Rosetti nr. 8 și pe strada Arhiepiscopiei nr. 14. Fațada și acoperișul clădirii de pe strada C.A. Rosetti, alee din fostul cartier evreiesc al Constanței, se aflau în stare avansată de degradare. După reabilitare, imobilul construit în anul 1911 și-a recăpătat înfățișarea de odinioară, fiind respectat proiectul original. La clădirea de pe strada Arhiepiscopiei, care a fost construită în 1906, au fost refăcute tencuielile exterioare, a fost schimbată tâmplăria, s-au făcut reparații ale încadramentelor ferestrelor și ale brâurilor decorative, dar și la acoperiș.

Proprietarii sunt obligați să îngrijească imobilele istorice pe care le au în posesie

În legătură cu măsurile de conservare aplicate în prezent clădirilor aflate în continuă degradare, directorul Direcției Județene pentru Cultură a declarat că acestea sunt luate în funcţie de stadiul în care se află acestea. “Măsurile trebuie luate punctual. Sunt proprietari diferiţi, iar pentru fiecare casă în parte trebuie să vedem care este situaţia, să analizăm dosarele depuse de proprietari şi proiectele pe care aceştia le au în plan”, a explicat Magdalena Tiţă. Amintim că Legea nr. 166/2016, cunoscută şi sub denumirea de “Legea faţadelor” îi obligă pe proprietarii clădirilor dărăpănate să cureţe faţadele, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor. Pe lângă toate acestea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor şi împrejmuirilor.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
caruptiaucidee
2
2
toate tiganelile alea reparate moca din baji publicicA sa faca ula mare machidonii.muriti ba!
4
3
voi iar vorbiti numai de viitor ! O sa faca, o sa dreaga. O sa....
4
1
Faca un articol de oda dar doar daca citesti articolul iti dai seama ca nu a reusit.daca te uiti pe titlu mai ca iti vine sa te inchini la Chitac. Sanki, ce a facut Chitac.Diana, Chitac doar a semnat niste autorizatii de reabilitare.atat. in afara de Cazino restul au propietari,ba muftiatul ba persoane fizice. Diana, da si tu un telefon la Comanescu si afla cand se apuca de restaurarea propietatii din Piata Ovidiu, cand are de gand?zi ca intrebi pt un prieten. La toata presa va e frica sa il intrebati asta si nu numai.in fine, FELICITARI propietarilor care au sau vor reabilita imobilele
5
2
cea mai frumoasa restaurare este la acea vila din ultima poza, culorile au fost alese cu mult bun gust, felicitari arhitectului, daca s-ar desfasura un concurs in care sa se desemneze cea mai frumos restaurata cladire din zona peninsulara acea vila ar fi pe primul loc, un astfel de concurs ar determina si pe altii sa-si restaureze darapanaturile
3
2
Casa cu lei ?
19
0
important este nu cine te face ci ,cine te creste
0
1
Terminati cu minciunile. Pana acum nu aratati decat proiectele lui fagadau. L-ati votat pe chitac ca sa se laude cu ce au facut altii. Astea erau dinainte. Proiectele vechii administratii. Le prezentati ca si cum au inceput acum. Sunteti patetici. Daca asta e planul tau amirale... sa te dai mare cu munca altora. Ne meritam soarta.
15
11

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468