REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Mâncărimile pielii: cauze și tratament

Mâncărimile pielii: cauze și tratament

Replica API 16 martie 2021 | 00:00 1085

Mâncărimile pielii, cunoscute și sub denumirea de prurit, se manifestă prin senzația incontrolabilă de scărpinat, iar cauzele sunt multiple, de la boli interne până la afecțiuni dermatologice precum alergiile sau dermatita.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă nu reușești să depistezi cauza care stă la baza mâncărimilor pielii, este foarte important să mergi la un medic dermatolog sau poate chiar la un medic alergolog pentru diagnostic și tratament, scrie doc.ro.

Din ce cauze pot apărea mâncărimile pielii?

Mâncărimea se poate manifesta local sau generalizat, iar factorii declanșatori sunt numeroși. Iată câteva posibile cauze ale mâncărimilor:

Dermatită;

Eczemă (include erupții cutanate pruriginoase și cu aspect solzos);

Psoriazis (o boală autoimună care duce la înroșirea pielii, iritații și mâncărimi);

Dermografism (o formă de urticarie care se manifestă prin înroșirea pielii, prurit și edem);

Varicelă sau vărsat de vânt (o boală a copilăriei care se manifestă prin pete roșii sau umflături, care se transformă în vezicule pline cu lichid clar, apoi în pustule și, în final, în cruste, însoțite de mâncărimi persistente);

Pojar (rujeolă);

Erupții cutanate produse de infecții fungice;

Acarieni sau praf;

Păduchi;

Scabie;

Agenți iritanți din diverse produse cosmetice sau de curățenie - pentru uz casnic;

Diverse substanțe din anumite plante, care irită pielea (cum ar fi iederă otrăvitoare, stejar etc.);

Înțepături de insecte (mai ales cele de țânțari);

Alergie la anumite materiale (lână), metale (aur, argint, bronz etc.) sau chiar alimente (alune, căpșuni etc.);

Reacții adverse ca urmare a administrării unor medicamente (antifungice, antibiotice, analgezice, anticonvulsivante etc.).

Mâncărimile pielii pot ascunde și afecțiuni mai severe, cum ar fi bolile hepatice, anemia, leucemia, dereglările tiroidei, limfomul, insuficiența renală, tulburările sistemului nervos, diabetul, scleroza multiplă, Zona Zoster, neuropatia diabetică.

Femeile însărcinate se confruntă frecvent cu mâncărimi ale pielii, mai ales în zona sânilor, a brațelor, a abdomenului și a coapselor, uneori ca urmare a unei afecțiuni dermatologice preexistente, ale cărei simptome sunt agravate de modificările hormonale.

De multe ori, mâncărimile au legătură cu alergiile

O cauză frecventă a mâncarimilor pielii sunt reacțiile alergice la o anumită substanță sau alergen. Lâna, săpunurile, detergentul, unele produse cosmetice și alte substanțe din locuință sau din aer pot irita pielea și pot cauza mâncărimi. Și unele medicamente, cum ar fi opioidele pot cauza mâncărimi ale pielii.

Mâncărimile pielii pot să apară și din cauza unei alergii alimentare

Alergia alimentară este considerată o urgență medicală, așa că persoana are nevoie de îngrijiri imediate. O alergie la un aliment are loc când sistemul imunitar reacționează în mod eronat la substanțele care se găsesc în mod normal în alimente sau băuturi. Simptomele pot varia, de la unele ușoare, până la unele severe: strănut, mâncărimi oculare, umflare (edem), erupție cutanată, urticarie, crampe la stomac, greață, vărsături și dificultăți respiratorii.

În funcție de răspunsul sistemului imunitar al persoanei, simptomele pot să apară în câteva minute sau la câteva ore după ce aceasta a consumat un aliment care îi cauzează reacția alergică. Alimentele care declanșează alergii alimentare cel mai adesea sunt laptele de vacă, ouăle, arahidele, peștele, fructele de mare, nucile și grâul.

Când trebuie să mergi la medic?

Dacă mâncărimile sunt intense, nu reușești să depistezi cauza și prezinți și alte simptome, este important să te adresezi medicului dermatolog, care poate stabili cu exactitate un diagnostic și îți poate prescrie cel mai indicat tratament. În vederea descoperirii cauzei mâncărimilor pielii, medicul îți va face o anamneză și poate recomanda efectuarea mai multor investigații (analize de sânge, testarea hormonilor tiroidieni, biopsie sau teste alergologice).

Ce remedii poți încerca la domiciliu împotriva mâncărimilor?

Există câteva măsuri pe care le poți lua la domiciliu în vederea ușurării senzației de mâncărime persistentă, cum ar fi:

Hidratează-te corespunzător

Deshidratarea duce la uscarea pielii, care favorizează apariția mâncărimilor. În general, pentru o stare bună de sănătate, este necesar să bei 6-8 pahare cu apă zilnic sau chiar mai mult dacă faci efort fizic susținut sau lucrezi în căldură mare.

Folosește o cremă hidratantă

Aplică zilnic pe piele o loțiune sau o cremă hidratantă fără parfum și alte ingrediente cu potențial alergen, cum ar fi coloranții. Caută creme cu ingrediente hrănitoare precum glicerină, acid hialuronic, unt de shea, gluconat de zinc, madecasozid.

Nu te scărpina

Evită să te scarpini, pentru că acest lucru nu face decât să intensifice senzația de mâncărime. Mai degrabă, aplică o compresă cu apă rece pe locurile iritate.

Evită băile sau dușurile cu apă fierbinte

Pentru a calma mâncărimile pielii, nu sunt sunt indicate băile și dușurile fierbinți; spală-te mai degrabă cu apă călduță, în care adaugi bicarbonat de sodiu sau un săculeț cu fulgi de ovăz.

Dacă nimic nu funcționează, mergi la medic

Chiar dacă, în multe cazuri, mâncărimile pielii nu ascund o afecțiune gravă și sunt tratabile la domiciliu, în cazul în care observi că remediile nu funcționează, e indicat să mergi la un consult medical. Controlul simptomelor mâncărimii pielii poate necesita terapie pe termen lung. Opțiunile includ:

Creme și unguente cu corticosteroizi

După ce aplici crema pe zonele afectate, ar putea fi nevoie să le acoperi cu o compresă de bumbac umed. Umezeala ajută pielea să absoarbă medicamentele și are un efect de răcire.

Dacă ai mâncărimi severe sau o afecțiune cronică, medicul poate recomanda un program de îngrijire înainte de culcare. Pacientul se va spăla în apă călduță timp de cel mult 20 de minute și apoi va aplica unguent de triamcinolon. Aceasta captează umezeala și ajută la absorbția medicamentului. Procedeul va fi repetat câteva seri la rând.

Alte creme și unguente

Alte tratamente pentru mâncărimile pielii includ inhibitori de calcineurină, cum ar fi tacrolimus și pimecrolimus, precum și unele anestezice topice, capsaicină sau doxepină.

Medicamente orale

Unele antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cum ar fi fluoxetina și sertralina, precum și și antidepresivele triciclice, cum ar fi doxepina, pot fi de ajutor în ușurarea unor tipuri de mâncărime cronică. Este posibil ca pacientul să nu observe beneficiile unora dintre aceste medicamente decât după ce le utilizează timp de 8-12 săptămâni.

Terapia cu lumină (fototerapie)

Fototerapia presupune expunerea pielii la un anumit tip de lumină. Aceasta poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu mâncărimi ale pielii care nu pot lua medicamente pe cale orală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212