REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Marian Oprişan: Legea ANI trebuie modificată, nu şi aplicată retroactiv

Marian Oprişan: Legea ANI trebuie modificată, nu şi aplicată retroactiv

Replica API 27 august 2013 | 00:00 124

Preşedinţii Consiliilor Judeţene Vrancea şi Galaţi, uniţi împotriva legii 161/2003

Preşedinţii Consiliilor Judeţene Vrancea şi Galaţi, uniţi împotriva legii 161/2003

Preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, este în asentimentul aleşilor locali găsiţi incompatibili de ANI, care doresc modificarea legii 161/2003. În acest sens, liderul PSD Vrancea a spus că în reuniunea Comitetului Executiv Naţional se va purta o discuţie extrem de serioasă pe această temă şi se va lua şi o decizie. Marian Oprişan a afirmat că declaraţiile şi comentariile primarului Constanţei, Radu Mazăre, în legătură cu legea incompatibilităţii, au deplină justificare.

Cât despre o eventuală aplicare a legii, după modificare, retroactiv, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a exclus această posibilitate, susţinând că nici o lege nu se aplică retroactiv, ci doar în viitor. "Vom avea o discuţie extrem de serioasă în reuniunea Comitetului Executiv Naţional şi vom lua o decizie în această direcţie. Toţi aleşii locali, toţi demnitarii din România sunt supuşi legilor cu privire la incompatibilitate, mă refer la legea 161. Declaraţiile lui Radu Mazăre cu privire la legea incompatibilităţii au deplină justificare, pentru că nicăieri în Europa nu există incompatibilitate între public şi public. Există incompatibilitate între public şi privat. De la codul etic al funcţionarilor de stat din SUA şi până la legislaţia UE şi la legislaţia ţărilor civilizate, nu există nicăieri incompatibilitate între public şi public. Legea 161 trebuie adaptată standardelor europene", a declarat, pentru "Replica", Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Oprişan: N-am spus niciodată "guvizii din Constanţa"; Mazăre e prietenul meu

Cât despre expresia tendenţioasă "guvizii din Constanţa", liderul PSD Vrancea a exclus din start zvonul că el ar fi putut să spună aşa ceva - în ciuda celor vehiculate de politicienii din opoziţie, dar şi din PSD. "Niciodată nu am folosit o astfel de expresie, o resping cu toată tăria. Radu Mazăre este prietenul meu, nu am cum să mă exprim aşa unor oameni care au câştigat pe bună dreptate alegerile prin tot ceea ce au făcut la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa. În România, Guvernul trebuie să investească din punct de vedere financiar şi logistic în aşa fel încât practica judiciară să fie unită la nivelul instanţelor din România. Să nu mai vedem în situaţii identice, hotărâri date de Constanţa într-un fel, de Baia Mare într-un fel şi de Timişoara în alt fel. Este nevoie de o practică unitară, pentru că ceea ce este valabil la Constanţa este valabil şi la Vrancea, Bucureşti sau Satu Mare", a mai adăugat Marian Oprişan.

Bacalbaşa: Legea nu ar trebui să fie o capcană bine ascunsă în care nimeresc nevinovaţi bine intenţionaţi

De aceeaşi părere cu Marian Oprişan este şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, care a precizat pentru "Replica" faptul că deşi a "avut înţelepciunea să nu fie băgat în aceste structuri", nu înţelege să nu fii direct implicat în problemele unităţilor administrativ teritoriale pe care le conduci, argumentând că o modificare a legii ANI s-ar impune, dar fără ca modificarea să aibă efect retroactiv. "Este un număr foarte mare de persoane implicate. Eu am avut înţelepciunea să nu fiu băgat în aceste structuri, dar cred că sub acest aspect particular este o interpretare greşită, pentru că nu poţi să nu fii implicat direct în nişte probleme ale unităţilor administrativ teritoriale pe care le conduci. S-a pus problema că această chestiune ar putea crea tentaţia de a băga mâna. Sunt destule structuri care urmăresc mâna aleşilor locali să nu intre în buzunarul comunităţii. Cred că o modificare a legii ANI s-ar impune, partea proastă este că o modificare nu poate fi cu efect retroactiv. Pentru a-i salva pe alţii, cred că anumite incompatibilităţi trebuiau făcute publice mult mai pregnant, dar legea nu ar trebui să fie o capcană bine ascunsă în care nimeresc nevinovaţi bine intenţionaţi", a afirmat, pentru "Replica", Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108